torsdag 8 april 2010

Marie Söderströms hemlighet?

Jag har fått det berättat för mig att en av hemligheterna bakom Marie Söderströms framgångar som löpare är hennes hundar. Enligt min källa löptränade hon mycket med hundarna och de hjälpte till att dra upp ett tempo lite utöver det hon själv skulle valt.

Värt att prova tänkte jag. Vår lånehund, som tonårsdotter den yngre tar hand om på helger och lov sedan ett par månader tillbaka, bor hos oss nu. Det är ju påsklov.

Skulle vilja beskriva en härlig tur, på torra skogsstigar, med väluppfostrad, löpvillig vovve vid min sida. Men riktigt så blev det inte. Vovven tycker om att springa, det är inte det, den vill bara inte springa för långt bort ifrån sin helg-och-lov-matte. Första delen av rundan drog jag hunden. När vi vände hem drog 10 kg hund mig. Genom lera och snö. Över hala berghällar. Inte precis något harmoniskt pass.

Får nog be Ingmarie (det är hon som är källan) att fråga Marie hur man får hundar att bli bra och sporrande löpsällskap. För inte ger jag upp efter första försöket.

Kanske lite överoptimistiskt att tro på torra skogsstigar.

Ibland reflekterar jag över hur fysiskt underlägsna vi människor är jämfört med många djur. Den lilla 10-kgs-klumpen är så stark och så snabb. Och orkar springa så länge.

6 kommentarer:

Patric sa...

Jag tycker också att det är helt otroligt hur den lille hunden kan vara så ofattbart stark. Han väger ju trots allt knappt någonting.

Ingmarie sa...

Hunden ska inte vara vid sidan utan framför.Hela tiden. Kopplet sitter hakat i ett "specialskärp" runt din midja. Ska dock kolla hur hon lärt sina hundar att dra i rätt riktning. D.v.s framåt...

Paula sa...

Jag har gjort några försöka att springa med svägerskans golden retiever. Frid över hans minne. Innan han insjuknade och dog av cancer i buken, kunde jag skatta åt hur hopplöst lat/otränad (och dessutom odisciplinerad) han var. Kändes ju bra att vara piggare än någon, efter bara någon kilometer - förutom i uppförsbackarna, där galopperade han så käckt!

Sofie RW sa...

De är underbara dedär voffsarna. Hade du pulsmätare på? Att springa obanat och med draghjälp tror jag tickar upp pulsen ganska rejält :)

anneliten sa...

Patric, 10 kg muskler, med oanad styrka!

Ingmarie, Knutte ville antingen springa efter (utvägen) eller framför. Specialskärp och TRÄNING krävs nog..

Paula, lite trost när hundar är otränade - de tär ju naturligt (liksom för människor) för dem att röra på sig. Lite därför jag vill springa med Knutte. Han får visserligen många promenader...

Sofie, igår var tempot 6.18! Med 160 i puls, så lite rätt har du nog - högre puls än jag borde ha i det tempot.

Ingmarie sa...

Träning är ordet.MASSOR. Som vanligt alltså. ;-) Och MYCKET beröm när han gör rätt. :-)