måndag 13 september 2010

En säl på toaletten?

Måndag. Min dag börjar med en inspirerande frukostföreläsning. Passion for Business nätverk presenterade Mia Törnblom. Jag erkänner att jag hade en och annan förutfattad mening om Mia. Som kom rejält på skam. Vansinnigt rolig var hon. Och inspirerande. Själva budskapet - vikten av att stärka sin självkänsla, har jag hört förut. Men att medvetet träna mentalt är inte direkt något jag kommer mig för till vardags. Nyttigt att bli påmind.

Kanske ska jag ta och prova några av Mias tips. Lägga mig till med en segergest till exempel. Typ Anjas säl. Att göras varje gång jag tycker att jag gjort något bra. Nåja, lite mer diskret kan man kanske vara. Mia föreslog en segergest som får plats och funkar i små enskilda utrymmen, typ på toaletten. En Anja-säl passar nog inte.

Det viktigaste är förstås att komma ihåg att berömma sig själv och att se sina styrkor - inte bara svagheterna. Och att inte "vara" sina prestationer.

Misslyckanden ska man dissa enligt Mia. Inte slösa några känsloyttringar på. På sin höjd känslokallt analysera. Framgångar ska man assa (förstärka känsloyttringen för att optimera hjärnans associationer). Det är bara att sätta igång träningen. Assa och dissa. Mia varnade för träningsvärk.

Applicerat på löpning så gör man bäst i att glömma de mindre bra passen eller den misslyckade tävlingen innan man ens fått av sig sina svettiga kläder. Dissa de eventuellt negativa känslorna. Segerns sötma, uppnådda mål eller lyckade träningspass däremot - de ska sugas på länge, länge. Assa framgångarna helt enkelt.

Mias senaste bok fanns till försäljning. Men föreläsningen var absolut inte ett enda långt säljsnack. Jag köpte trots allt inte. Självhjälpsböcker brukar förbli olästa hemma hos mig. Live är mycket bättre.

7 kommentarer:

Patric sa...

Prövade du att göra en säl i badrummet förut? Eller varifrån kom smällen i dörren?

Ingmarie sa...

Jag gör en "säl" efter varje träningspass men den är så diskret att den inte syns. Men den KÄNNS!:-)I både hjärta och själ.

K sa...

Patric har du kollat att hon är OK!?

Patric sa...

Hon är av hårt virke men vi måste kakla om hela badrummet. Det får Mia Törnblom betala!

Unknown sa...

Hmm det där med säl känns ju inte så dumt =) Kul att det var ett så bra seminarium.

Peace Love och Löparkor!

Miss Agda sa...

Där hade jag gärna varit och lyssnat också! Min tanke var någon gång att gå med i det där nätverket, men så reste jag jämt och kunde inte pricka in några föreläsningar (och så reste jag igår också när detta ägde rum...). Undrar om man får ta med sin bebis på seminarierna? För snart reser jag ju inte :)

Ang triathlon så blev bastun som ett bonus. Men det är nog något finskt det där hos mig, finns det en bastu där jag tränar så går jag alltid in efter avslutat träningspass, alltid! Ofta får jag vara där helt själv -perfekt tycker jag!

anneliten sa...

P&K, jag mår bra och kaklet också.

Ingmarie, fortsätt så! Och kanske gör gesten ännu tydligare.

Jesper, gå med vet ja´- var dock beredd på att vara i minoritet. Såg två män senast...

Miss Agda, jag är trots min svenskhet väldigt förtjust i bastu. Du kan säkert ha med lill-killen på Passion for businees - det ska böjas i tid...