tisdag 19 oktober 2010

Fenomen jag kan vara utan

Eftersvettning tillhör just de fenomenen som jag inte tycker det finns någon verklig nytta med.

Nåja, någon fysiologisk funktion har den säkert. Och det har troligen med nedkylning att göra. Det är ju det svettning är till för - att föra bort överskottsvärme. Vätska som dunstar från huden.

Irriterande är det i alla fall. Att efter dusch och noggrann handdukstorkning känna sig genomblöt igen. Googlade lite: lång nedvarvning tycks vara enda botemedlet Lång nedvarvning ingår inte i Sofies spinning-koncept - här kör vi på ända in i kaklet. Sofie ska ha barn om någon månad. Som sagt, här kör vi på ända in i kaklet.

7 kommentarer:

Patric sa...

Tänker du komma ännu senare till middagen i fortsättningen vavava?

Karin Engen sa...

Haha ja, eftersvettningar är verkligen jobbiga. Speciellt om man skall iväg på något direkt efteråt och i alla fall försöka se respektabel ut...

Anonym sa...

Det tycks vara symtomatiskt för spinningledare det där kaklet. Sist blev jag rejält förvånad. Hela två minuter nedcykling! :-)

Fisken sa...

Fast det är en av mina favoriter faktiskt. Att ta en rejält varm bastu efter ett utepass och sedan sitta och eftersvettas med en öl innan man duschar av sig.

Löpning & Livet sa...

Ja just efter spinning brukar det där vara ett problem, vilket jag precis som du tror beror på att nedvarvningen får alldeles för kort tid. Som jag sa till mina deltagare i måndags; om jag hade fått bestämma hade vi värmt upp i 15-20min och varvat ner lika länge och därefter stretchat i minst 10min. Men det blir inte så mycket kvar av passet då, särskilt inte om det är en 45:a :)

Erik sa...

Du hann först. Har länge tänkt skriva om just detta fenomen som man definitivt klarar sig utan. Har också hört att lång nedvarvning är det bästa, men jag tror trots allt att det är högst individuellt. Håll utkik i brevlådan! Den fysiska alltså. :-)

anneliten sa...

Patric, sen eller eftersvettig - du får välja.

Karin, vissa kombinerar spinning med core, spinningen först - det skulle jag aldrig kunna göra.

Bureborn, ungefär två minuter gav nog Sofie också - direkt efter en grym rusch.

Fisken, bastu finns på gymmet mitt - men ingen öl. Tyvärr.

Andréa, Jag vill nog ha full fart ända in i kaklet ändå. Så jag får leva med eftersvettningen.

Erik, tur att du har fotbollen!