onsdag 20 oktober 2010

Fusklapp kanske hjälper

Återhämtningens tid. Alldeles innan uppbyggnadsperioden börjar. En bra tid för eftertanke och analys.

Om man vill ha ett annorlunda resultat (bättre) bör man göra lite annorlunda (bättre). Jag känner mig själv som en hyfsat disciplinerad löpare. Men också som notorisk styrketräningsfuskare. Jag får inte till det hemma. Trots tillgång till pilatesboll, gummiband och någon hantel eller två. Jag får inte till det på gymmet. Trots att det bara är att ta hissen ner från jobbet.

På gymmet känner jag mig lite bortkommen, men framför allt rådvill. Det finns ju så mycket man kan göra - vad är bäst för mig och mest effektivt? Sommarens försök med PT gjorde bara möjligheterna ännu fler. Och mig ännu mer förvirrad.

Jag har bestämt att under återhämtningsveckorna ska jag göra ett rejält försök (igen) att "hitta hem" på gymmet. För att mota den värsta förvirringen skrev jag en lapp till mig själv. Bestämde i förväg vad jag skulle göra. Sen tog jag hissen ner.

Min fusklapp. Jag bestämde mig för ben, axlar och mage. Några övningar per muskelgrupp.

Lite hjälpte den nog. Min fusklapp. Jag ska tillverka fler. För andra muskelgrupper.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas det gick bra? :-)

Ingmarie sa...

Bra! Vi ska snacka mer om det där när vi ses.:-)

Karin Engen sa...

Bra jobbat!

John sa...

Skönt att du tar dig till gymmet iaf! Mitt tips är att hålla sig borta från maskiner så mycket som möjligt. Jag ser dem mest som rehab-hjälpmedel eller om man som nybörjare vill vänja sig vid en viss rörelse för att få rätt kontakt i muskeln. Annars är fria vikter och övningar där du använder din egna kroppsvikt att föredra. Detta gör att du även aktiverar mindre stödmuskler och liknande som gör att du får bättre balans och kommer åt små muskler som vanligtvis är svårt när man tränar med maskiner.

Unknown sa...

Tjulululu, fusklappar är superduper för mig med. Har du som jag teflonminne eller kanske huvudet fullt med tusen andra saker som trängs och knuffas i kön?

Jag har en liten bok som jag alltid skriver i och kan tjuvkika vad jag hade för vikt tidigare träningsomgång samt vilken övnings som står på tur.

Kan inte leva utan den... det är patetiskt jag vet..... men jag trivs med det =P

Lycka till med träningen, Peace Love och Löparskor!

anneliten sa...

Sara, det känns i dag kan jag avslöja - så någon nytta gjorde fusklappen.

Ingmarie, I need you!

Karin, tack! Tänk att det kan vara så svårt...

John, bra råd! Känner mig mer bekväm med hantlar. Det jag saknar på gymmet är en bra stång. Det borde väl finnas, men jag hittar bara sådana som väger bly redan utan vikter.

Jesper, mitt problem är nog mer att jag minns alla olika övningarna och kan liksom inte välja när jag väl står i gymmet. Så egentligen var min lapp inte en kom-ihåg-lapp utan en order till mig själv.

Daniel sa...

Smart med en kom-ihåg-lapp. Lätt att man står där och kliar sig i huvudet innan man fått in rutinerna.

Sara sa...

Fusklappar är bäst. Och jag har dem av samma anledning som dig - som en order, för hur ska jag annars kunna välja mellan alla roliga övningar?

anneliten sa...

Daniel, hur blev du rutinerad? Och undrar du någonsin om det är rätt saker du gör? Löpning är enkelt, styrketräning är svårt.

Sara, mitt problem är nog att jag inte tycker det är så roligt...

Daniel sa...

Visst undrar jag ibland om det är rätt saker jag gör, det finns mycket teorier och idéer kring det här med styrketräning som rör till det lite ibland ;). Jag har en vän som kan det här med styrka som hjälpte mig mycket med upplägg i början. Nu är jag ganska "självgående" och funderar inte så mycket på övningarna utan det har blivit fasta rutiner som sitter i huvudet.
Ge det lite tid så kommer du in i det ska du se och var inte rädd för att fråga folk på gymmet om tips. Många hjälper gärna till och visar övningar och du har säkert själv några på hyllan som du kan dela med dig av. Så brukar vi göra på vårt gym och det är riktigt trevligt och man får lite nya träningsvänner också vilket även detta gör det roligare att gå till gymmet :)

Som John skriver så är fria vikter att föredra men var inte rädd för att använda maskinerna då och då, dom är inte så tokiga trots allt ;). Dom är ju ofta placerade i en sådan ordning att du får en bra träning för hela kroppen om du kör 2-3 "varv" i dom. Funkar bra när man har lite idétorka och ont om tid tycker jag och man får en bra träning.

Testa också variera lite i maskinerna, ibland börjar jag tungt och kör 3 set i varje med ca 30sek vila och minskar vikten mellan seten. Som exempel 10x40kg + 10x30kg + 10x20kg. Dom där sista 10x20kg kan vara riktigt jobbiga men här kan man till skillnad från fria vikter pressa ut det där lilla extra ur muskeln utan att tappa balansen och tekniken vilket kan vara farligt med fria vikter, maskinerna är svåra att göra fel i ;)

Nu blev det långt och det kanske inte var något bra svar på vad som är rätt övningar då jag tror du menar rätt övningar för löpning. Jag tror dock man ska träna allsidigt och bygga en stark kropp så för mig är alla övningar bra övningar ;)

anneliten sa...

Tack Daniel! Önskar att du var min träningskompis på mitt gym!