söndag 17 oktober 2010

Jägare och samlare

Lite har vi nog kvar i oss - av jägare-samlare-kvaliteter. Ur vårt stenåldersarv. Åtminstone kommer min samlarinstinkt fram på hösten, om än något svag. Det känns som jag vill plocka och torka svamp (fast det gör jag inte), sylta och safta (fast det gör jag inte heller) och bunkra i största allmänhet.

Att plocka in vedleverans i boden känns bra i samlarhjärtat. Inte för att jag tror att bergvärmen som värmer mitt hus kommer att ta slut. Men det är klart - blir det strömlöst länge så...

Vedplock kan man kanske se som alternativträning. Varm blev jag i alla fall. Och trött i axlar och armar. Tre gånger blir man varm av ved. När man hugger, när man bär in och när man eldar. De två första involverar muskulärt arbete. Just detta år blev det ingen vedhuggning (både jag och P gillar att hugga ved) - inga lämpliga fällda eller fällbara träd fanns i vår närhet.


Vedleverans. Fyra säckar om två kubik vardera. Vi lär inte frysa i vinter.

Så här på höstkanten är det läge för löparsjälen att gå från jägare till samlare. Att sluta jaga personbästa och koncentrera sig på att samla ny kraft. Då får alternativträningen ta större plats. Och löpningen ske mer spontant - utan klocka, pulsmätning eller distansmål. På så sätt kommer suget tillbaka. Lagom tills det är dags att väcka pb-jägaren igen.

8 kommentarer:

Jona sa...

himla fiffigt inlägg Anne, glad att jag hittade dig, så man kan lära sig något nytt. Härlig löparhöst!

Erik sa...

Gillar vedtänket och den trygghet det innebär att inte behöva frysa. Ha det alldeles förträffligt!

Anonym sa...

Vältänkt!
Inser att jag nog alltid är en samlare, väldigt lite jägare, när det kommer till löpning. Den som spar ha har, liksom. Till vad är dock mer oklart. :-)

John sa...

Mycket bra skrivet! Jag håller med in i minsta detalj. Nu har vi en höst av "mysjogg" framför oss och en hel del svettiga pass på gymmet istället :).

LOPARJANNE sa...

Det var inga klyvna tankar där inte, vissa tycker ju att det är vedervärdigt att hugga själva... :)

En spontan runda och efter det en varm brasa, kan du lätt kosta på dig nu.

Sara sa...

Vilket bra inlägg! Du skriver alltid så fyndigt. Jag gillade verkligen det sista stycket, mitt i prick. Det kommer jag nog låna lite av dig :)

anneliten sa...

Jona, nä du - jag hittade dig först :-)

Erik, om det blir elförsörjningsproblem i stan är ni välkomna att flytta in hos oss!

Bureborn, jag är ingen samlare egentligen - jag sparar inte saker på det sättet. Snarare en inför vintern-bunkrare bunkrare.

John, gymmet ja... Måste ta tag i det.

Janne, nä det är underbart att slå sönder stockar i mindre bitar. Jag känner mig urstark och effektiv. Lämnar dock i ärlighetens namn största klabbarna och merparten av huggningen till maken.

Sara, låna så mycket du vill! jag lyckas inte få till en permanent länk till din utmärkt blogg :-(

Sara sa...

Hmmm där kan jag inte hjälpa dig, jag är totalt värdelös när det kommer till teknik och diverse funktioner på tekniska prylar. Det är ett under att jag ens lyckas posta mina inlägg :)