måndag 21 december 2009

Beröm är härligt att få och skönt att ge


Jag fick beröm idag! Beröm från en person vars omdöme i ämnet jag litar fullt på. Perfekt timing också, anneliten var så låg, så låg av trubbel på jobbet. Berömmet vände min dag.

Body pump idag. Sofie som instruktör. Jag gillar henne skarpt - hon är inspirerande, peppande och personlig. Hon får mig att ta i det där lilla extra. Jag har förstås aldrig sagt det till henne... Inspirerad av Erik gjorde jag äntligen slag i saken. Hon blev glad. Jag vet att jag inte är ensam om att snåla med beröm. Varför är det så?

Att ta emot beröm kan vara lika svårt som att ge. Vi svarar gärna "det var väl inget märkvärdigt", "vem som helst kan" eller liknande förringande saker. Att helt enkelt säga TACK är ett bättre sätt.

Under en period tränade jag tävlingsgymnaster. Ibland tänker jag på dem och hoppas att jag lyckades stärka deras självförtroende och inte stjälpa någon känslig själ. Jag är dock inte helt säker. Gymnastik är en så perfektionistisk sport. Efter varje utförd övning säger tränaren "jättebra, men...". Det finns nästan alltid något att rätta till. Jag tänkte mycket på detta när det begav sig och försökte ha ett alternativt förhållningssätt Instruktioner innan övningen och beröm, utan "men", efter.

Apropå inspiration - har jag nämnt min fantastiska personliga maratontränare Ingmarie? Ja, jag har visst det... Missa inte en intervju med henne på Petras maratonblogg.

Imorgon ska jag berömma någon - jag känner många som förtjänar det!

7 kommentarer:

Erik sa...

Härligt att jag kunde inspirera dig! Ha det gott!

Petra sa...

Ingmarie är en fantastisk inspirationskälla och förebild! Och jag är så glad att hon hade tid att besvara mina frågor.

anneliten sa...

Erik, ja, tack för det! Fler ämnen du kan bjuda på? Förutom fotboll...

Petra, Visst är hon! Snyggt skriven artikel oxå!

Ingmarie sa...

Märkligt dte där... Att det ska vara så "svårt" att ge beröm? I andra länder, tex USA är det ju inte alls så! Är det Jante-lagen som spökar? Att vi ska minsann inte ens tro att vi kan/har rätten att visa uppskattning. Eller är vi rädda för att verka fjäskiga? Jag ser till att ge beröm och/eller visa uppskattning MINST en gång varje dag. Av rent egoistiska själ... För jag blir själv glad när jag ser någon annan bli glad. :-)

anneliten sa...

Ingmarie, det ska bli mitt enda nyårslöfte - minst ett beröm per dag...

Erik sa...

Det gläder mig att se ditt nyårslöfte. Sådana ska man generellt vara försiktiga med tycker jag, om inte annat så för sin egen skull. Men ett nyårslöfte som ditt är bara sunt. Och dessutom klokt. God Jul Anneli och krama la famiglia!

anneliten sa...

Erik, Jag brukar undvika nyårslöften, men just detta löfte känns helt rätt...