torsdag 17 december 2009

Tidstjuvar

Min tid är min. Det vill jag i alla fall tro. Jag inser förstås att jag hyr ut en del av min tid till en arbetsgivare. Jag vill att den tiden ska vara så effektiv som möjligt. Jag mäts på vad jag presterar, inte på hur många timmar jag lagt ner. Det tycker jag för det mesta är bra. Faran är bara att fröken ambitiös lägger för många timmar på jobbet och för få på fritiden. Som sagt, effektiviteten blir viktig.

I det scenariot har jag väldigt svårt för tidstjuvar. Mänskliga sådana. Alla kan förstås råka komma försent ibland, det är de vanemässiga senkommarna som irriterar mig. Jag har en sådan notorisk skurk på mitt jobb. En nyckelperson som har för vana att komma tio minuter efter utsatt tid till alla möten. Hans nyckelroll gör att många möten inte kan börja utan honom. Om vi skulle ta och räkna lite på vad det betyder; Låt säga att ett medel-möte innehåller sex skötsamma personer och vår tidstjuv. Anta att gruppen har tre sådana möten i veckan. Tidstjuven låter alltså sex personer vänta 30 minuter vardera per vecka. Det är totalt tre arbetstimmar i veckan eller 120 arbetstimmar på ett år! Vår lilla tidstjuv snor utan att skämmas tre arbetsveckor av företaget bara genom sitt beteende. Men det som irriterar mig mest är bristen på respekt! Varför ska vi slösa på vår tid medan vår Herr "Jag-ska-bara" gör annat?

8 kommentarer:

Erik sa...

Förstår din frustration över det respektlösa beteendet, och med största sannolikhet kommer han att fortsätta så om ingen vågar fronta honom. Vågar du? Tror det!

Patric sa...

"Time is on my side, yes it is" (Jagger/Richards)

anneliten sa...

Erik, givetvis har jag frontat! Skurken (som givetvis har många goda sidor oxå) är på samma nivå i företaget som jag och jag har upprepade gånger förklarat vad hans beteende innebär för hans image och för hans ledarskap. Och för mig rent personligen med tidsslöseri... Han lovar att bättra sig, och det funkar någon vecka.

Snorkkis sa...

Håller helt med! Jag tycker att det är ok att folk gör vad de vill med sin egen tid, men när någon annan slösar bort MIN tid. Då börjar det koka under Snorkkis luggen. Respektlöst.

Ingmarie sa...

Håller helt med jag också! Som om MIN tid inte är lika dyrbar och viktig. Det är en av anledningarna till att jag aldrig har gillat grupparbeten för det finns ALLTID någon som maskar och har 311 ursäkter till varför de inte är klara i tid. Man kan ju samtidigt undra hur det kommer sig att din kollega har lyckats få en så viktig roll om detta är hans/hennes stil... (?)

anneliten sa...

Snorkkis, när det kokar under luggen säger du väl ifrån direkt? SJälv tycker jag att jag brukar vänta för länge med att markera...

Ingmarie, Läkare förstås :-) Skämt åsido, det är en person som är fantastiskt duktig på sitt jobb. Och trevlig i övrigt. Tyvärr har han (och jag) en chef som inte alltid tar tag i attitydproblem.

K (inte hemlig bloggbeundrare) sa...

Hur är det med upphovsrätten på nätet, borde förstås fråga min käre U, men han sover.
Med din tillåtelse (då borde det ju inte vara några problem hur eller hur) sprider jag gärna just detta blogginlägg vidare till flera av mina kära arbetskamrater. Mötesdiscplinen där är en katastrof..Vi fick börja ett möte senast igår med att prata om att man faktiskt ska komma i tid, eftersom bara två av sju var där när mötet började. Ny konstellation som jag ska ta över, så de såg minst sagt alldeles chockade ut. Det är därför jag just nu bara har en "Bitchskylt" på min dörr (ingen namnskylt) Jag tror jag tänker behålla det så....

anneliten sa...

Kära bitchiga K, självklart får du sprida. Bitchiga A har som sagt inte varit hemlig med vad hon tycker. Det blir ju gärna till "kultur" - någon kommer alltid försent, då börjar andra göra det oxå. Varför vara där när mötet ändå inte börjar...