onsdag 30 december 2009

Praliner runt min midja

Jag gillar mat. Gärna med ett glas vin till. Och jag älskar goda ostar och god choklad. Tyvärr tycks jag ha ärvt en fetma-gen eller två och har ganska lätt för att lägga på mig vikt. Ingen bra kombination. Men om man som jag gillar att röra på sig så blir situationen genast mindre problematisk. All träning gör att jag kan äta lite som jag vill. I alla fall nästan. Jag är inte pinnsmal, men inte heller tjock. Lite lagom rund bara. Läste i Runners world för ett tag sedan om hur många sekunder snabbare man blir per nedbantat kilo. Jag gillar INTE den typen av artiklar. Risken finns alltid att tippa någon stackare över i anorexi.

Idag stod pralintillverkning på programmet. Jag har i något svagt ögonblick lovat hemgjorda praliner till nyårsfesten vi är bjudna på. Det är inte så lite pyssel. Men gott brukar det bli.Först gjuter jag skal. För att göra det måste chokladen tempereras - smältas och värmas försiktigt till 48-50 grader. Sedan kylas till 27-28 grader. Experterna kyler genom att arbeta chokladen på en kall marmorplatta (tablering) - jag låter den svalna i bunken. Det tar en bra stund. Sedan värmer man till arbetstemperatur 31-32 grader och häller chokladen först i och sedan ur formarna. Ett lagom tjockt skal blir förhoppningsvis kvar.Sedan gör man fyllning - ganache. Jag valde mörk choklad och hallonpuré, smaksatt med hallonsprit och honung. Mmmm. När man fyllt formarna "lockar" man. Ny smält choklad hälls över formarna. Och så till det mest spännande - kommer pralinerna att lossna?

Medan pralinerna stelnade sprang jag en 45-minutersrunda runt sjön. Om det kalorikompenserade avsmakandet av pralinsmet vet jag inte... Egentligen bryr jag mig inte. Jag springer för att det är skönt och äter för att det är gott.

De lossnade...


Jag gjorde lite pistachganache också. Den ska jag rulla kulor av och doppa i choklad. Man måste inte gjuta flashiga formar, det blir gott ändå. En bra bok för dem som vill försöka sig på lättare eller mer komplicerad pralintillverkning är "Chokladpassion" av Jan Hedh.

8 kommentarer:

Snorkkis sa...

Oj, vilken imponerande pralintillverkning! Kommer säkert att göra succé på nyårsfesten; och snasket som vi klämmer i oss imorgon blir till perfekt energi för lördagen :)

Miss Agda sa...

Jag är som du, gillar mat & gott & vin och skulle säkert vara tjock om jag inte tränade. Nu tränar jag en hel del, men är ändå inte pinnsmal för det, men ändå hälsosam.
Mycket ambitiös pralintillverkning, jag är impad!!!

Ingmarie sa...

Nästa år vill jag vara på samma fest som du!!!

Erik sa...

Håller med Ingmarie och vill också vara med på samma fest som du nästa år. Ha det gott i Uppsala och på åter 2010!

anneliten sa...

Snorkkis, jo jag hoppas jag har energi nog att hänga på er... Attans tidigt, till och med för en morgonmänniska som jag!

Miss Agda, jo det är nästan lite över(?)ambitiöst att göra sådana praliner - det blir inte så ofta... Idag valde jag det framför städning :-)

Ingmarie och Erik, om allt går enligt plan blir det fest redan till sommaren. Men jag vet inte om jag orkar göra praliner...

Petra sa...

Wow, vilka fantastiska praliner! Och hur mycket snabbare jag blir per tappat kilo struntar jag fullständigt i, aldrig att jag slutar äta gott :)

Ingmarie sa...

Låter super!!! Gott Nytt År tll dig och hela din underbara familj!

anneliten sa...

Petra, äta gott är nog lika viktigt för att må bra som att träna tror jag.Själen behöver sitt också...

Ingmarie, som sagt, håll tummarna - tak måste lagas först.