onsdag 31 mars 2010

Manipulerad och glad

Naprapat-Fredrik lurar min hälsena att börja reagera igen. Manipulerar och masserar. Teorin är att en inflammerad sena slutar samarbeta och struntar i impulser och signaler. Kanske är det en skyddsmekanism som går lite överstyr? Genom manipulation återskapas reaktionerna.

Hur det än går till och vad som än sker rent fysiologiskt - det känns mycket bättre nu, efter behandlingen.

Jag hade ingen lust att berätta igår att mitt tröskelpass gjorde ont. Rehab-bloggande är inte kul i längden, trots att många av oss måste acceptera att skador och småkrämpor, lite då och då, hör till löparlivet. Ju mer vi slarvar med styrketräning, vila och sko-val desto större är risken att krämporna kommer. Därtill kommer valet av underlag. Här har jag i min villfarelse trott att löpband var mjuka och säkra. Men det är väldigt tydligt att min hälsena protesterat som värst efter just löpbandsharvande.

Fredrik spekulerar i att löpbandet kanske förändrar mitt steg på ett sådant sätt att det blir mer besvärligt för hälsenan. Så kan det kanske vara.

Två dagars vila (läs alternativträning) är ordinationen. Excentriska tåhävningar, men inte förbi "nollpunkten" just nu. Försiktig löpning på fredag. Inget talar emot långpass redan till helgen - inflammationen är relativt ytlig och begränsad och det är gott hopp om att det snart är över. Fredrik är visserligen trevlig och kompetent och så, men jag hoppas ändå slippa träffa honom på ett tag nu.

6 kommentarer:

Patric sa...

Du får ta och hålla dig lugn ett tag helt enkelt. Du vet vad Adam Ant sa: "Only idiots ignore the truth!". ;) En skada är en skada är en skada...

Pernilla Hult sa...

Lyssna nu på Patric och håll Dig i vila! Även om det suger så är det bättre att ta det lugnt och inte dra på sig långvariga skador..

Ingmarie sa...

Jag har precis läst lite om de senaste rönen ang. hälseneinflammation. Egentligen är det inte en "riktig inflammation" utan "tissue degeneration from repeated tendon strain".I ditt fall låter det väldigt troligt eftersom du haft problem av och till så länge.Den skadade senan läks med en slags kollagen som är mycket stelare och mer Oelastisk än den som ska vara där. det blir dessutom värre med åren. :-( Liksom hög fart!!!!!!!!!!!!!!!!! Behandling; Is och NSAID funkar inte eftersom det inte är någon riktig inflammation. Excentrisk träning + en speciell massage som kallas "transverse friction massage". Hopp i poolen med dig! ;-)

anneliten sa...

Patric, A. Ant - världens första och hittills snyggaste rappare...

Pernilla, i teorin är jag ganska klok, i verkligheten...

Ingmarie, jag har varit i poolen idag. Och Fredrik masserade på transversen tror jag.

Anonym sa...

Det är inte bara naprapater som kan friktionsmassera - man kan göra det själv också! Det rådet fick jag från min sjukgymnast, och de ömma "knölar" som jag känt på hälsenorna har reducerats ordentligt. Kan kanske vara värt att testa? fem minter per sena och dag har jag friktionerat, men lite tigerbalsam för att underlätta masserandet.

anneliten sa...

bureborn, TACK - det ska jag testa. Kanske kan få maken att massera.