onsdag 24 mars 2010

Passionsfrukost

Jag har testlöpt idag. Men jag väljer att vänta till imorgon med fullständig bedömning av hälsenestatus. Det gjorde inte ont-ont (för att använda Ingmaries smärtskala), men det kändes nog lite mer än jag vill erkänna för mig själv. Skriver om en kick-givande nätverksfrukost istället. På Clarion Hotel Sign.

Mycket vacker och välsmakande var frukosten. Men kanske lite i minsta laget för mig... Jag var grymt hungrig en bra stund innan lunchdags.

Entreprenörskap var dagens tema på nätverksfrukosten med Passion for Business. Paneldebatt var formatet. De mest intressanta inspelen stod Carin Holmquist, professor i entreprenörskap på Handelshögskolan, för. En norrländsk dam med båda fötterna på jorden, som med knastertorr humor gång på gång sa emot de andra tyckarnas generaliserande och ibland ounderbyggda "sanningar". Hon sa bland annat - som kommentar till att kvinnor i allmänhet inte anses vara lika "entreprenöristiska" som män: "Men det beror ju helt på ur vilken vinkel man betraktar - letar man i Abisko ser man inte många som åker tunnelbana".

Det Carin menade var att kvinnligt företagande ofta är något annat än manligt företagande - många kvinnor driver företag för att tjäna lagom mycket pengar och ha frihet och flexibilitet. Ofta utan andra anställda än sig själva och ofta utan ambitionen att utöka verksamheten. Ett sådant företagande räknas liksom inte som entreprenörsskap.

Ett nytt begrepp fick jag mig till livs denna morgon: intreprenörer. Alla dessa människor med idéer som de driver och förverkligar som anställda, men som de inte alltid blir uppskattade för. Kanske är det extra vanligt att kvinnor gör så - ger av sin entreprenör-energi inom ramen för en trygg anställnig. Eller trygg och trygg - Carin igen... "Ett eget företag kan ju vara bra mycket tryggare än en anställning i dagens läge - då påverkar man ju åtminstone själv".

Avslutar med ytterligare ett underfundigt Carin-uttlande: "Det är alltid bättre att vara sin egen än att ha en dålig chef. Är man chef över sig själv märker man liksom inte av att man är dålig".

Carin - min nya idol!

5 kommentarer:

Petra sa...

Mumsig frulle - men håller med om att den känns lite mager. Jag hade nog behövt lite grova mackor och gröt på det där :-)

K sa...

Carin verkar cool och jag fick avsluta dagen med ett skratt..tack för det....

Ingmarie sa...

Verkligen superintressant och tänkvärt. Nu har jag ju hittat MINST 2 grejer att börja lansera. :-) Hoppas hälsenan är snäll i dag...

anneliten sa...

Petra, jag tycker du ska hänga på! Det är otroligt inspirerande.

K, Carin var helt i din stil, och var ännu roligare "live". Hennes lågmälda norrländska bröt underbart mot resten av panelen...

Ingmarie, du vet att jag tycker att du behöver jobba på din affärsmässighet ;-)

Ingmarie sa...

Nähä!?:-)