söndag 5 september 2010

Fyra tjejmilar

Alla som springer tjejmilen gör en bra prestation. För många är det en rejäl utmaning och jag är full av beundran för var och en som tar sig igenom loppet utifrån sina förutsättningar.

Men det är principiellt fel med lopp öppna bara för det ena könet. Så har jag alltid tyckt. Jag minns en tid när tjejer körde Vasaloppet med lös-mustach. Hur kunde det vara så att tjejer inte fick? Jag förundrades över den orättvisan redan som liten pojk-flicka. Numera är Vasaloppet och alla löptävlingar jag känner till öppna för tjejer. Till och med tjurruset får vi springa.

Jag kan förstå att det en gång i tiden fanns ett behov av tjejlopp. Men nu när det vimlar av tjejer i de tvåkönade loppen - är det då inte dags att skrota tjejloppen? Eller öppna dem för killarna. "Unisexmilen: Gamla tjejmilen, numera tvåkönad och dubbelt så rolig" - typ. Istället går det åt andra hållet, med skapandet av nya lopp enbart för tjejer. iForm-loppet är ett sådant exempel.

Lite olika fysiska förutsättningar har vi. Men det ordnas lätt med en dam- och en herrklass för de som är lite mer tävlings- och resultatinriktade. Det är inget skäl för separata motionslopp.

Att det behövs lopp som är mer "vi springer för det är kul"-betonade tror jag säkert. Man jag tror det behövs för killar också.

Två tjejer sprang två mil idag. I underbar natur och fantastiskt väder vid Hellasgården. Det är fyra tjejmilar det. Eller fyra löparmil. När jag springer är jag mer löpare än tjej.

Ingmarie springer så fort att hon blir suddig. Hon ger mig sådan energi, min tränare! Och det behövs inför en tuff vecka och efter den ofrivilliga snuviga vilan.

Inne på tjej(tant)mil nummer två denna soliga tjejmilsdag

11 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Håller med på alla punkter. Klart det ska finnas olika sträckor, men om man är tjej eller kille kan väl kvitta. Finns säkert många killar som hade velat cykla 10-mil vättern utan att behöva ta på sig klänning.

Pernilla Hult sa...

Vilket underbart väder ni haft idag! Avis, för här är det grått och några regnstänk ramlade ner när vi var på stan tidigare..
Djurgårdsmilen tycker jag att det borde heta och vara för alla.. Kom igång-loppen borde vara för alla.. Stämningen blir så himla mycket bättre om man blandar.

Skönt att Du mår bra igen! :)

LOPARJANNE sa...

Håller med dig! Inte bara för att jag alltid velat springa tjejmilen... ;) Men varför dela upp löpare efter kön?

Sofie RW sa...

Blev lite konfunderad först då jag läste rubriken och tänkte "va? har anneliten sprungit ett tjejlopp". Har förstått att det kanske inte är din (och inte min heller) kopp te. Skönt att du verkar vara kry nu!

Patric sa...

I do agree - 100%. Behovet av separata tjejlopp finns ej längre.

Sverker sa...

Jag håller med, men misstänker att många av dem som springer tjejloppen inte gör det. Det märkliga är ju att man kan ha tjejlopp, men inte kan ha kill-lopp, då är det diskriminering.
iFormloppet är ett specialfall eftersom det är ett kommersiellt lopp ordnat av en tidskrift som uppenbarligen vänder sig ENBART till kvinnor. Då är det ganska naturligt att loppet vänder sig till samma målgrupp.

Ingmarie sa...

Att jag håller med vet du ju. :-) Det där att tjejlopp ska vara mer mysiga, snälla och trevliga är bara bullshit! Jag har aldrig upplevt så mycket armbågar, avundsjuka och hårda blickar som under just dessa lopp. Vill man ha trevliga lopp ska man bege sig till de mindre tävlingarna där det är blandad kompott!

Jenny sa...

De trevligaste loppen är helt klart de med killar och tjejer blandat. Som sagt tjejer har en förmåga att använda vassa armbågar och onda blickar....jag springer ALDRIG rena tjejlopp!

Erik sa...

År 2010 borde vi ha kommit längre än att ha separata lopp för kvinnor.

John sa...

Jag har aldrig fattat heller varför det finns sådana lopp. Det är ju altid roligare desto fler man är. Skulle dessutom vara intressant rent forskarmässigt att se den fysikaliska skillnaden mellan män och kvinnor. Det må hända att män har mer muskler, men samtidigt har man ju då även fler kilon att släpa omkring på. Men det kanske jämnar ut sig det också då de flesta män saknar bröst och bredare höfter.

anneliten sa...

Anna, precis! Jag tycker det borde finnas en "lilla klassikern" också. Tjejklassikern fast öppen för killar. Varför förutsätts alla killar vilja göra de längre stäckorna?

Pernilla, kom-igång-lopp - bra tänkt! Skilja på grad av tävlingsinslag istället för på kön.


Janne, SNÄLLA kan du inte anmäla dig? Jag vill veta vad som händer om en kille gör det...

Sofie, tycker det är så intressant att du vet vem jag är på så lite information - du är en mycket observant och analyserande kvinna tror jag.

Patric, du avslöjar väl inte min hemlighet? Att jag sprungit "Maja Gräddnos" en gång...

Sverker, precis så är det. Politiskt inkorrekt att ordna killopp. Se bara på hur det gick med tjurruset ;-)

Ingmarie, ibland är vi överens ;-)

Jenny, då är vi två. Bestämde mig efter ett enda Maja Gräddnos. Barnvagnar i första startgrupp...

Erik, det blir FI i valet!

John, den fysiska skillnaden är väl uppenbar. Jag tror inte för en sekund att elit-tjejrna tränar mindre eller sämre än killarna. Det finns forskning och du gav mig just ett blogginläggsuppslag. Ska bara researcha lite först. har läst någonstans att summan av kardemumman är 10% skillnad (Runners world nr 8 2009). Om du gör 40 på milen så gör jag 44. Men just det, jag är ju en tant...