måndag 25 oktober 2010

Nu vet jag hur jag tänker

Otestade tester vill jag förstås inte använda bara så där. Så när vår nya HR-resurs föreslår att jag i en rekryteringsprocess använder dels ett personlighetstest à la Jung, dels en tankemönstersanalys - en så kallad axiologisk profil, vill jag givetvis testa på mig själv först.

Jag. I två rapporter. En färgglad och ganska lättsmält. En betydligt mer djuplodande och komplicerad.

Föga förvånande tycks jag vara tävlingsinriktad. Jag gillar tydligen utmaningar också. Och är rätt så uthållig. Det står visserligen ingenstans att jag tänker springa maraton fortare än någonsin 2011, men jag läser det lätt mellan raderna.

Den axiologiska profilen är mer komplicerad och svårsmält (48 sidor). När jag läser den känner jag mig både träffad och förbryllad. Samtidigt. Denna rapport kommer jag att komma tillbaka till och den kommer att utveckla mig. Allt är inte trevlig läsning.

I axiologin beskrivs sex tankemönster. De likställs med sex styrelseledamöter, som sitter i mitt huvud och styr mitt sätt att tänka. Alla styrelseledamöter får visserligen komma till tals, men några är betydligt mer dominanta än andra. Och kan man tänka sig - det "yttre jaget" är starkt hos mig. Här finns prestationsinriktningen och tävlingsmänniskan. "Vem är jag jämfört med andra"-tänket. Lite skämmigt tycker jag det är egentligen, att jämföra sig med andra. Samtidigt är det en drivkraft.

En annan stark ledamot i min tankestyrelse är "logik och system". Alltså har jag ett träningsprogram. Alltså vill jag veta vilka styrketräningsövningar som är bra för mig. Systematik. Analys.

Nu var ju testerna inte främst till för mitt löpar-jag. Men jag tänker att det nog är tur att jag har löpningen som prestationsurladdare - för att inte bli helt odräglig på jobbet.

9 kommentarer:

Karin Engen sa...

Vad spännande det låter! Vad jobbar du med?

Träningsglädje sa...

i mitt förra jobb använde jag också de där testerna en hel del. fast jag och grabben-sambon pratar rätt ofta i termerna om att "den där personen är så himla blå/grön/vad det nu kan vara".... :)

Erik sa...

Härligt att uppdatera mig efter fyra dagars bloggvila. Och mycket intressant med Axiologin. Skulle gärna vilja göra ett sådant test själv.

Unknown sa...

Jag har precis gjort någon form av liknande test blev mycket gul och grön.
Hjälpare!

För att sammanfatta det så sa testledaren, att du inte valt ditt nuvarande yrkesval (idrottsmassör) tidigare är ett under =) Men det är klart sent ska syndarn vakna, Peace Love och Löparskor!

Anonym sa...

Det där låter spännande! Är inte helt säker på att jag skulle våga mig på att göra ett eget - tänk om man inte gillar sitt färgglada jag?
Finns det några undersökningar kring hur säkra testerna är, eller snarare - hur lätt är det att "luras"? Någon som gjort ett antal tester borde ju kunna genomskåda systemet. Kanske.

anneliten sa...

Karin, mitt löparego skriver denna blogg. Jobbjaget vill vara inkognito. Men jag kan avslöja att jag jobbar på ett företag som skulle kunna bli din arbetsgivare när du pluggat klart ;-)

Sara, vad spännande! Tycker du att det var bra? Funderar nämligen på att utsätta hela min ledningsgrupp... Själv är jag tydligt röd.

Erik, axiologin kommer ta mig ett tag att smälta. Men jag tror den kommer hjälpa mig.

Jesper, varför har jag fått för mig att du är bankman? Själv kämpar jag tydligen med att försöka bli mer grön på jobbet än vad jag har i mig naturligt.

Bureborn, har gissat att du är forskare... Vill själv ha vetenskapliga bevis. Färgerna tror jag mest är till för att få till en diskussion - man tänker efter och funderar runt de påståenden som sägs om en. Att lura systemet? Hmm, ingen färg är bättre än den andra. Axiologin tror jag är mer vetenskaplig, men jag ska ta reda på mer.

Ingmarie sa...

Jag skulle både vilja och inte vilja. (Läs våga) Men det hade onekligen varit BRA för mig och kanske kan hjälpa mig att få ändan ur vagnen...;-)

Anonym sa...

Jag är faktiskt inte forskare, utan vetenskapsjournalist. En yrkesgrupp som brukar vara poppis hos forskare. ;-)
Alla färger är förstås lika bra, men man kan ju ge sig den på att en viss färgställning premieras inom vissa yrken. En sjuksköterska bör vara - säg grön. Om jag då vet med mig att jag är blå, men väldigt gärna vill ha jobbet, kan jag kanske "luras". Visserligen lurar man kanske samtidigt sig själv och tar ett jobb man inte passar för, men.

anneliten sa...

Ingmarie, axiologin (den färglösa) är riktigt intressant - men som sagt det kommer att ta mig en stund att smälta.

Bureborn, intressant! Jag som såg dig framför mig som forskare på Ultuna. Kan bero på att du liknar en vän jag tappat bort. Hon doktorerade på Ultuna. Visst kan tester missbrukas. Färgvarianten kommer jag inte att lägga särskilt stor vikt vid efter att ha gjort den på mig själv. Den stämde nog rätt bra, men gav inga djupare insikter. Den kan nog vara bra i en redan befintlig grupp dock. Diskussionsunderlag för att förstå och uppskatta varandras olikheter. I en bra grupp behövs hela paletten. Axiologin däremot - den får mig att tänka nytt om mig själv. Nytt som jag tror är rätt.