lördag 30 oktober 2010

Zumba är nog inte för mig

Det kommer nya träningsformer lite nu och då. Zumba fitness tycks vara den senaste "hypen". Åtminstone bland tanterna i Huddinge. Jag googlar och inser att Zumba fitness skapades redan 1999. I USA förstås. Elva år senare skakar vi rumpor i en Stockholmsförort. Och känner oss "inne". Jag som trodde vi levde i en globaliserad värld. En värld där företelser borde sprida sig snabbt.

Zumba. Översvallande positiva omdömen haglar omkring mig; Så kul! Så enkelt! Så effektivt utan att man märker att man tränar! Passen är fulltecknade bara sekunder efter att bokningen öppnar. De extrainsatta passen, för att möta efterfrågan, är lika fullbokade. Klart jag blir nyfiken.

Äntligen lyckas jag kapa åt mig en plats och förväntansfull kliver jag in i salen. Där finns latinon Carlos. Han spelar salsa, samba och mereunge - det säger han i alla fall att det är. Det han spelar är hur som helst inte musik direkt i min smak och jag dras aldrig riktigt med i den glädje som många av de andra deltagarna tycks känna.

Inte blir jag särskilt trött heller, trots att jag ganska enkelt hänger med i koreografin. Nä, Zumba är nog inte för mig.

Det är ett lite annorlunda klientel än dem jag vanligtvis ser svettas på spinningcyklarna, dubbelvikta på yogamattorna eller kämpandes med vikter på body pump. Olika träningsformer lockar olika typer och Zumban har på så sätt sin givna plats. Ren skär träningslycka för dem det passar. Men inte för mig.

8 kommentarer:

Ingmarie sa...

Jag är inte ens sugen på att testa...

Anonym sa...

Det ser ut som de har riktigt roligt - jag brukar tjuvkika genom fönstret. Men känner att det in te riktigt är min grej heller. För mycket rumpgung, och för lite träning. Jag vill ju känna att jag tränar, inte glömma det...
Men dansa gillar jag iofs. Så kanske skulle man testa i alla fall. Och använda det som substitut för de alldeles för få utekvällarna.

Jenny sa...

Skoj!

Unknown sa...

Tyvärr har jag redan nu problem med min koordination när jag gör mina MAQ övningar sååååå, nej inte för mig heller =) Det är bra att fler som inte är gymeliten får en träningsform att glädjas åt.

Peace Love och Löparskor!

Miss Agda sa...

Zumba är inte något för mig heller... Varken roligt eller effektivt i mitt tycke. Men det är inget konstigt att alla inte gillar samma saker, jag har tillräckligt många träningsformer som jag gillar, för många för att hinna med för att vara exakt.

Patric sa...

Noll koordination och minirumpa. Zumba är defintivt inte min grej, det heller!

Erik sa...

Zumba? Njae, skulle inte tro det. Och när en till mig närstående kollega är lyrisk över Zumba förstår jag att det inte är något för mig, av den anledningen var det tillfredsställande att läsa dina rader. Allt gott!

anneliten sa...

Men Ingmarie! Tänk om det är din grej! Men jag tror ju inte det egentligen... Trots att Carlos tjatade om att gå upp på tå.

Bureborn, jag har nog roligare om jag sätter på stereon och dansar loss till musik jag gillar. Men det är klart - tillfällena man kan göra det är ju ganska få.

Jenny, :-)

Jesper, stegen var väldigt lätta faktsikt. Där håller jag med ryktet. Det enda man behöver är nog lite taktkänsla.

Miss Agda, visst är det bra att det finns varianter så att alla kan hitta något i sin smak. Känner som du - har mindre tid än vad som går åt till de träningsformer jag redan utövar ch gillar.

Patric, gullig rumpa har du. Den går nog att skaka lite.

Erik, många är lyriska - just därför blev jag nyfiken. Väl där var det många som var väldigt glada. De till och med applåderade efter varje låt. Så visst finns det de som träningsformen verkligen passar.