söndag 20 mars 2011

Allätare

Kostråden varierar över tiden. Kokosfett var farligt nyss. Nu är det istället en grym hype runt dess välgörande effekter.

I många år var det low fat som gällde. Ville man bli av med kroppsfett skulle man förstås inte äta fett. Sådan var logiken. Ändå har folk blivit fetare. Nu är det high-fat-low-carb som gäller. Eller GI. Eller stenålderskost. Jag har ingen vidare koll egentligen. Och vill inte ha det heller. Min filosofi är allätarens. Utan extremer är man kanske aldrig helt "rätt" i diet-modet, men aldrig helt fel heller. Så tänker jag.

Artikel i tidningen Fokus. I Sverige går debattvågorna höga. Den moderna LCHF mot den lite präktiga tallriksmodellen. Rebellerna mot Livsmedelsverket. Viktnedgång är en sak, men hälsa på lång sikt - där har inget av lägren oomtvisteliga bevis, samtidigt som det nog går att hala fram indirekt stöd för båda varianter.

Att det går mode i dieter är befängt och speglar hur lite vi egentligen vet säkert om sambanden mellan kost och hälsa på lång sikt. Det är svårt att genomföra ordentliga studier och mycket av det som finns är av epidemiologisk natur. Typ i medelhavsområdet dör färre av hjärtinfarkt - alltså är deras kost nog bra. Men det behöver ju inte vara kosten. Det kan vara något genetiskt. Eller något i jorden. Antalet soltimmar. Eller kanske stressnivån hos en befolkning som tar siesta?

Diet-modet följer jag inte men några "grundregler" har jag trots allt. Jag vill att så mycket som möjligt av det jag äter ska vara naturligt. Inga sötningsmedel. Riktigt smör. Jag försöker undvika glutamat, som visserligen är en naturlig aminosyra, men inte i de mängder vi tillför. Och jag är rätt säker på att raffinerat socker i stora mängder är något dåligt. Jag undviker inte fett, men jag skulle inte få för mig att prova en högfettsdiet heller.

Däremot ska jag nog kika lite närmre på det där med kokosfett. Helt okänslig för svängnigar är jag inte. Så länge det moderna känns naturligt.

16 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Ja det är inte en helt lätt värld det där. Det är på ett vis spännande men samtidigt är det väldigt svårt för folk har alltid en åsikt och jag upplever det svårare och svårare att bli lyssnas på. Jag tror ju inte heller art det vi 'vet' idag är 'sant' imorn, men någonting grund att stå på måste jag ju ha. Så på ett sätt är jag glad över att inte jobba heltid med kost. men personligen tror jag precis som du på sunt förnuft och lite av varje!

Katarina M-I sa...

Jag tänker som du, därför är innehållet i vårt kylskåp samma från år till år oavsett rådande trender. Fullkorn, frukt, grönt och magert kött, helst från gräsätare eller allra helst en älg från egna skogen.

Dock har det landat en burk med kokosfett i skafferilådan, väldigt gott att grädda pannkakor i!

Sara sa...

Jag är inne på din linje. Bortsett från att jag måste avstå från vissa saker pga av allergier så tror jag på att äta varierat och "lagom" av allt. Naturligt är viktigast tycker jag, och hel-och halvfabrikat kommer inte över tröskeln hos mig.

Kokosfett kan jag varmt rekommondera! Min krånglade mage, som har svårt att bryta ner fett, accepterar än så länge kokosfettet utan några protester :)

Sofie RW sa...

Jag tycker att debatten är ganska intressant. Lite lustigt att man pratar om stenålderskost som "det nya". Det blir liksom mycket lite.

Du verkar ha en väldigt bra inställning tycker jag; tror att alla är olika; olika känsliga för fett, för socker och insulinnivåer, och en och samma ätmönster passar nog inte alla.

Unknown sa...

Jag försöker tänka på vad jag slänger i mig. Undviker mat med mycket härdat fett och mycket socker. Har provat många kurer men på mig fungerar dom inget bra, jag blir för utsvulten och överkonsumerar efter istället. Nu äter jag 3 mål mat om dagen och tränar mycket. Det fungerar utmärkt för mig och jag går långsamt ner mot min målvikt.

Peace Love och Löparskor!

Lotta sa...

jag kan bara hålla med. försöker äta så ren och riktig mat som möjligt, äkta råvaror, sånt man kan (skulle kunna) odla själv eller åtminstone förstår varifrån det kommer, och sånt som innehåller ingredienser man förstår vad det är och som inte kommer direkt från ett kemilabb. ;)

Miss Agda sa...

Ja, jag har ju skrivit mycket om kokosfett, men är trots allt en sann allätare och förespråkar ingen speciell diet utan sunt förnuft. Och jag väljer alltid ekologiskt när jag kan. Försöker undvika socker, men äter det ändå varje dag... Försöker MINSKA kanske är bättre ord då. Och även om jag också strävar efter att äta så naturligt som möjligt så får jag med jämna mellanrum stora begär efter REMI-mintchokladkex och Skruvar. Och då ger jag efter och köper det för nånstans tror jag att jag inte skulle må bra om jag aldrig åt det jag verkligen tycker är gott. Tycker egentligen att det är konstigt att jag tycker Skruvar är gott då jag vet att de inte innehåller något naturligt, men så är det. (Nu blev det väldigt detaljerat, sorry. Du efterlyste ju ingen lista över folks favoritgodis :) )

Ingmarie sa...

Jag har ätit kokosfett i flera år. :-) Minst en tesked om dagen. Men INTE den blåa läskiga i kyldisken utan Cocosa.
Det "senaste" är med att de har sett att LCHF människorna får väldigt höga halter av "dåligt" fett i blodet och att de missar enormt många viktiga näringsämnen. Något jag kunde ha räknat ut med lillfingret...;-)

Petra sa...

Oj, vi (i Australien :)) maste vara helt bakom - har rader ingen kokosfett-hype alls... Pa gott och ont kanske. Ja, sjalv ar jag allatare och har faktiskt aldrig drivits eller lockats av nagon speciell diet. Forrutom vegetarisk kost sa klart eftersom min man ar vegetarian men vegomat kanns mer begripligt (dessutom mar JAG bra av det och da har man ju det basta beviset sjalv).

LOPARJANNE sa...

Dålig på den här biten... Men hoppas att du kommer fram till att kokosfett är ok! :)

JOHN sa...

Här har du en av Jönköpings största kokosfettkonsumerare! Och visst är jag en sådan där jobbig LCHF:are :)

Det bästa är nog att äta det man själv vill. I ärlighetens namn så har jag aldrig mått så bra som jag gör för tillfället. Både mentalt och kroppsligt.

Men jag tycker inte att någon skall blunda för det faktum att Laurinsyran bara finns i riklig mängd i kokosolja och bröstmjölk.

Kolla gärna detta inlägg om du vill:

http://pulstagning.se/2011/march/kokosolja.html

anneliten sa...

Andréa, jag tror det är svårare och svårare att vara professionell rådgivare åt människor i dessa "upplysningstider" - all tillgång till osorterad och icke kvalitetssäkrad info på internet är inte bara av godo...

Katarina, pannkakor i kokosfett - låter gott. Och pannkakorna kan man ju göra på grahamsmjöl.

Kanske ska prova kokosfett på min tonåring - hennes mage krånglar jämt.

Sofie, det finns till och med företag som profiterar på "olika dieter för olika människor" - ett slags gentest som ska förutsäga vilken diet som funkar bäst för var och en (för viktnedgång). Rätt dåligt underbyggt vetenskapligt än så länge dock.

Jesper, låter sunt!

Lotta, laga mat från grunden med riktiga råvaror - det är vad jag försöker lära mina tonårsdöttrar. Pulversåser och färdiga köttbullar förekommer endast när jag är bortrest :-)

Miss Agda, själen behöver få sitt också. Om det är skruvar den vill ha - so be it! Inte bara bara...

Ingmarie, det finns studier som tyder på motsatsen också. Jag tror det beror på utgångsläget och genetiska förutsättningar.

Petra, underbart med man som är vegetarian. Jag var själv vego i 12 år, men med familj är det lite svårare.

Janne, I will keep you updated.

John, det var just dig jag ville reta ;-) Närå, om du mår bra så mår du bra. Kolla kolesterolet någon gång ibland bara.

Ingmarie sa...

Jo men den riktigt långsiktiga effekten vet vi inte ännu eftersom det är en så pass "ny" diet. Och som vanligt så "beror det på"... Men för mig vore en diet full med animalier värre än döden. Både fysiskt och mentalt. ;-)

Jenny sa...

Här konsumeras det också kokosolja i stora mängder! Ger god smak och extra bra att det är så nyttigt att få i sig!

JOHN sa...

Det skall bli så fantastiskt kul att redovisa mina prover innan sommaren. Jag har nämligen tänkt att kolla mitt kolesterol i början på juni för att få ett rättvist resultat.

Det är numera allmänt känt bland läkare, professorer och forskare att mättat fett sänker det onda kolesterolet och höjer det goda.

Tills dess kan du läsa detta om du inte redan har gjort det:

http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

anneliten sa...

John, att det skulle vara "allmänt känt", dvs accepterat, bland läkare, professorer och forskare att LCHF skulle vara bra är helt enkelt inte sant. Debatten pågår och det var det Fokus-artikeln handlade om. Kostdoktorn är just en sådan källa som anses extrem. Bra att du kollar ditt kolesterol. Men för att veta om dieten påvekar kolesterolet eller inte på ett bevisande sätt behövs en stor kontrollerad studie, med jämförelsediet. Vad som händer med en person (=dig) är inget bevis eftersom man inte kan veta vad som hänt med ditt kolesterol om du levt ditt liv exakt som du gjort den senaste tiden, men med annan diet. Det finns en publikation i New England Journal of Medicin (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19246357) som jämför viktnedgång (inte samma sak som kolesterol i en vältränad person, men ändå) med olika dieter (hög-fett vs lågfett, mkt resp lite proteiner och mkt resp lite kolhydrater) utan större skillnad i vare sig effekt på vikt eller blodfetter mellan de olika dieterna. Alla dieterna (toligen kopplat till viktminskningen i sig) gav positiva effekter på blodfetter.