lördag 1 maj 2010

Min egen Västerbro

Idag besegrade jag min alldeles egna Västerbro två gånger. Jag är osäker på hur lång den riktiga Västerbron är. Min sugande långa backe mätte Garmin upp till 850 meter. Backen är en del av min Flottsbro-runda. Trots att jag inte inkluderar själva slalombacken i Flottsbro så är rundan i sin helhet rätt kuperad.

Jag älskar att springa på skogsstigar. Sådana finns det gott om i Flottsbro. Rundor markerade med olika färger. Upptäckte att en av mina stigar, mitt i skogen, har fått gatlampor och makadam - misstänker att där snart är asfalt också och att det blir en cykelväg. Bra eller dåligt? Nåja, jag hittar lätt nya stigar.

Hälsenan känns i varje steg. Men om jag håller nere tempot - och det ska man ju på långpass, går det att springa hyfsat smärtfritt. En tvåa på min personliga VAS-skala.

Smärta är subjektivt och svårt att mäta. VAS, som står för visual analogue scale, är ett sätt. En tiogradig skala där noll är smärtfritt och 10 det värsta tänkbara - används för att gradera och mäta smärta till exempel i kliniska prövningar av nya läkemedel och behandlingar. En personlig VAS ändras med tiden - värsta tänkbara smärta beror ju helt på vad man varit med om...

4 kommentarer:

Ingmarie sa...

Låter underbart där! Får väl cykla så länge tills jag kan kuta med dig. :-) 2 är helt ok men vad ligger VAS på när du ökar farten?

Anonym sa...

Hm? jag tycker det känns oroande att du känner smärta från senan när du springer. Även om det inte är så allvarlig. Hur känns det på morgonen? Och vad ligger VAS på när du trycker på senan?

anneliten sa...

Ingmarie, VAS vid fart - hum. Uppför kanske en 4:a

Bureborn, Det är obehagligt att trycka på senan (men bara i nedre fästet) även om det gör mycket mindre ont nu än i början. Jag kan göra tåhävningar helt smärtfritt - det gick inte i början. Men jag är helt klart morgonstel. Jag har bestämt mig för naprapatbesök igen...

mina sa...

När jag fick fylla i VAS-schema för buktande disk och nervskada i ryggen var 10 så ont att man inte under några omständigheter kunde röra sig och knappt klarar av att andas. Så ont hade jag aldrig som tur var. Att ha en 2:a på skalan har jag dock vant mig vid. Jag vet inte riktigt hur 0 känns längre. Men som tur är blir det inte värre av löpning, snarare tvärtom