tisdag 18 maj 2010

Under och över

En fart strax under mjölksyratröskeln. "Under" betyder nog långsammare. En fart strax under tänkt marafart. "Under" betyder nog snabbare.

För mig har det här med under och över varit lite smått förvirrande i olika träningsprogram. Om man tänker fart som tempo - alltså hur många minuter varje kilometer tar, blir "under" naturligt och logiskt snabbare. 4 min/km är under 5 min/km siffermässigt och också snabbare. Om man tänker fart som hastighet blir "under" underligt igen. 13 km/h är snabbare (under) 12 km/h, men samtidigt är 13 en större siffra än 12. Förvirrad? Jag med.

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

det var lustigt det där för jag har liksom aldrig ens funderat över det utan tyckt det varit "självklart". Men nu förstår jag att det kan vara förvirrande.

Patric sa...

Kom-ihåg-regel nummer 1: Fem myror är fler än fyra elefanter. Men om myrorna hamnar under elefanterna är elefanterna strax fler. Tvärtom går bra däremot. ;)

Pernilla Hult sa...

För mig är under = snabbare men om man vänder på der så att man är precis under mjölksyratröskeln så blir det ju långsammare.. Märkligt! =)

anneliten sa...

Ingmarie, jag är lite bortskämd med exakthet, men dig har jag alltid förstått.

Patric, men fem myror är inte mer än fem elefanter, i vikt eller volym...

Pernilla, det kanske bara är jag som tycker under borde vara långsammare när det gäller löpning. Kanske får jag medhåll av polisen med laserpistolen. Han/hon tycker nog att över är fort och under är långsamt - tror jag i alla fall...

Anna (Orka mera) sa...

Haha, det där satt jag och min man och diskuterade en hel kväll här om dagen... Vi blev inget klokare :) Under tröskelfart liksom, vad fasen är det??? Är det långsammare eller en lägre siffra?