onsdag 5 maj 2010

Nätverk

Nätverksfrukostdax med passion for business. Jag är stammis. Brukar känna mig oerhört inspirerad och "kvinnor-kan-taggad" när jag går därifrån. Idag infann sig inte riktigt den känslan. Paneldebatt på temat kvinnligt ledarskap låter mycket lockande på pappret. Tyvärr handlade det återigen om varför det är så få kvinnor i ledande positioner i näringslivet - favoritämnet för tidningen "passion for business" chefsredaktör.

Visst, det är viktigt att vi jobbar för jämställdhet, men jag hade hellre lyssnat på en diskussion om vad kvinnligt ledarkap är. Finns det ens ett speciellt sådant. En av "panelhönorna", Klara Regnö, genus- och arbetslivsforskare på KTH, berörde ämnet i förbifarten och konstaterade att i kvinnodominerade yrkeskårer är kvinnorna chefer och ledare utan att var på något speciellt kvinnligt sätt. Där finns inget kvinnligt ledarskap, bara ledarskap.

Sista kvarten ägnades åt en mycket ytlig frågestund med Per Althini, VD på Metropolis gym. Varför är det viktigt att träna? Hur påverkar träning och kost vår prestation på jobbet? Kan träning motverka stress? Svaren var välkända för merparten av publiken. Hoppas jag åtminstone - för det var verkligen inget nytt han sa.

Dagens andra nätverksträff var betydligt mer intressant. Jag som bloggar-rookie sög i mig allt vad som avhandlades av de vana bloggarna Milla (alias Miss Agda), Sofie (alias Snorkfröken och numera Sofie springer) och Ingmarie, som inte behöver något artistnamn. För ett drygt år sedan upptäckte jag träningsbloggarna. En ny värld. Relationer i cyberspace och, som ikväll, på riktigt.

Ingmarie, anneliten, Sofie och Milla. Vapiano skulle det ha varit, men vem orkar vänta i 40 minuter på att få ett bord? Mitt gamla lunch-stamställe Tabac vid Kornhamnstorg fick duga som middagsstället istället.

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

Med så fantatiskt sällskap hade t.o.m korvmojjen dugt! (Fast jag hade hållit mig till att dricka en Pucko i så fall. ;-) )TACK för i dag!

Camilla sa...

Det ser mysigt och trevligt ut!

MarathonMia sa...

Håller med om att ledare är ledare oavsett kön - samtidigt som jag blir imponerad/inspirerad av kvinnor som verkligen är superduktiga ledare. Fast jag är lika imponerad av män som är duktiga ledare... för gott om dåliga finns det - av bägge könen :)

Skulle nog valt ditt andra nätverkande för "Kvinnor-Kan-boosten"

Anna sa...

Jag älskar verkligen den tidningen, ger mig härlig boost och en känsla av att jag kan bara jag vill. Mysig lunchträff ni hade. Jag vill också bo i Stockholm!

anneliten sa...

Ingmarie, du kan konsten att få servicen att bli flexibla - du hade säkert fått korvgubben att fixa ett grovt korvbröd fyllt med fetaost...

Camilla, jag hoppas få träffa dig IRL någon gång oxå!

Mia, det här med ledarskap är inte lätt. Jag tror det finns relativt få som är optimala ledare för alla sina medarbetare. Man har lyckats bra om man stimulerar majoriteten tycker jag.

Anna, jag tror Passion for business-nätverk finns i Malmö också. Men Ingmarie och gänget finns förstås här i huvudstan. Hoppas ändå vi ses någon gång! För det är superkul att träffa bloggare på riktigt. Man tycker att man redan känner varandra en del, så det blir enkelt liksom.