onsdag 28 juli 2010

Liten och söt - men så irriterande

Hyfsat okrossbar är den. Min lilla iPod shuffle. Och tur är det...Jag tycker om att lyssna på ljudböcker när jag klipper gräs, städar eller gör något annat "tankebefriat". När den senaste i raden bärbara CD-spelaren pajade blev det mp3-böcker i iPoden istället.

När jag springer långpass vill jag ha musik. Fritt blandad. Shuffle mode. Det funkar inte så bra att ha ljudböcker i samma pod då. Prince Purple Rain följt av ett bokkapitel ur "Snabba Cash" är inte lyckat.

Lösningen blev en iPod till. En shuffle. Den tänkte jag ha till ljudböckerna. Musiken är jag mer rädd om. Den har tagit lång tid att identifiera, ladda in och ordna. Och jag vill kunna botanisera, så den får stanna i min iPod nano - med skärm.

Det visade sig dock omedelbart att den lilla gröna manicken, i motsats till vad försäljaren sa, inte är särskilt lämplig för böcker. Jag köper och laddar ner John Ajvide Lindqvists senaste bok "Lilla stjärna". In med den i poden. Olja altanen. Mycket underlig ordning på berättelsen. Visst är Ajvide Lindqvist konstnärlig, men det här verkar skumt tänker jag. Det visar sig att jag, för att spela boken i ordning, måste göra en spellista.Lilla stjärna handlar om två flickor. Man kan kanske inte säga att de är normala, men det är, till skillnad från vissa gestalter i John Ajvide Lindqvists tidigare böcker, inget övernaturligt över dem. Boken börjar med slutet (när man spelar den i rätt ordning) - en blodig scen från Allsång på Skansen. Mycket lyssningsvärd!

Har just laddat ner en ny bok. Men min Shuffle vill bara spela den gamla. Vad jag än gör, inklusive raderar den gamla boken helt. Okrossbar är den lilla gröna manicken som sagt... Med snäll kille från Apple support i luren i nästan 40 minuter (!) lyckas vi till slut lösa problemet. I alla fall för den här gången.

Prylar är bra. När de fungerar. iPod Shuffle är inte det optimala valet för den som vill lyssna på mp3-böcker.

7 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Jag har en (visserligen äldre) suffle och den funkar bra med ljudböcker. Dock måste jag vara noga med att ha den i "osufflat läge" redan innan jag kopplar den till datorn, annars blir det i oordning. Kanske är samma på din?

Träningsglädje sa...

jag är inte heller helt kompis med de där. minns när jag sprang 6-timmars i skövde och lyssnade på ljudbok men tyckte boken var så himla konstig. jag fattade den inte riktigt. kom på, efter loppet, att jag hade manicken på shuffle. duh!

anneliten sa...

Andréa, riktigt så enkelt var det inte... Vi fick fabriksomställa manicken. Hoppas den sköter sig nu.

Träningsglädje, ibland fattar man inte böcker när de är i ordning - att spela i oordning är ingen hit!

Erik sa...

Märkligt hur jag känner klådan komma när jag läser om tekniska saker som inte fungerar som man förväntar sig.

Pernilla Hult sa...

Ljudböcker är så himla mysigt!
Trist att Du ska behöva göra en spellista - det ska ju vara smidigt tycker man..

Unknown sa...

Ooo vilken resa med manicken men vilken underhållande blogg =) Hit återkommer jag gärna fler gånger och lycka till med uppladdningen.

Peace Love och Löparskor!

anneliten sa...

Erik, finns få saker som kan göra mig så frustrerad som tekniska prylar som inte gör som jag vill!

Pernilla, att göra spellista är enkelt - men när inte ens det funkar...

Jesper, välkommen hit!