tisdag 6 juli 2010

Vad är målet tro?


"Would you tell me, please, which way I ought to go from here?"
"That depends a good deal on where you want to get to," said the Cat.
"I don’t much care where" said Alice.
"Then it doesn’t matter which way you go," said the Cat.
"--so long as I get SOMEWHERE," Alice added as an explanation.
"Oh, you’re sure to do that," said the Cat, "if you only walk long enough."
Den texten (ur Alice i underlandet) använde jag en gång som introduktion till ett möte som skulle handla om verksamhetens mål. Gruppen var delvis ny för mig och jag visste ryktesvägen att det här med målstyrning ifrågasattes.

För mig är målstyrning självklar som arbetsmetod. Att så mycket som möjligt lämna vägvalen till medarbetarna - så länge målen nås, ger större engagemang och motivation.

Mål ska enligt ledarskapskokboken vara mätbara och tidsbestämda. De ska vara utmanande men ändå möjliga att nå. Större mål delas upp i mindre munsbitar - delmål. Superduper jätte-enkelt i teorin. Inte alltid lika lätt i praktiken. Mål blandas lätt ihop med vägen dit - aktiviteterna. Och mätbarheten är inte alltid klockren.

Målet med löpträning kan vara hur tydligt som helst. Jag har till exempel satt silvermedaljen på Lidingöloppet som mitt nästa mål. Helt klart mätbart. En snabbare tid än 2.38 krävs. Helt klart tidsbestämt, för det är 25 september 2010 jag menar.

Ibland tänker jag att målet med min träning är att må bra och att hålla mig frisk. Inte så mätbart och definitivt inte tidsbestämt. Men då är det kanske inte ett mål? Snarare ett syfte. Att sätta mål blir ett sätt att motivera mig att göra rätt saker med syftet att må bra.

Nu ska jag ta en runda i regnet. Motiverad av mitt Lidingö-mål. Men också för att jag mår bra av det. Och må bra-syftet är det viktigaste.

6 kommentarer:

Camilla sa...

Sommarregn och motivation, kan det bli bättre? Hoppas att du hade en skön runda.

Löpning & Livet sa...

Du kommer ta den där medaljen, lätt som en plätt! Och att må bra på vägen är inte så dumt :)

Ingmarie sa...

Att må bra är både ett mål, ett syfte och en "bieffekt" av löpträningen tänker jag. Och visst kommer du att klara silvermedaljen! :-)

Anonym sa...

Klart det blir ett silver!
Mål och syfte, syfte och mål. Satt just med en ansökan om forskningsanslag och blev mer än lovligt förvirrad. Inte ens finaniserande myndigheter tycks kunna skilja det ena från det andra. Jag ska tips Energimyndigheten om att läsa din blogg!

Erik sa...

Kloka ord! Och när det gäller silvermedaljen känns det som en enkel match för dig. Allt gott!

anneliten sa...

Camilla, rundan var perfekt! Underligt att så få löpare är ute när det småregnar - det är ju då det är som bäst.

Andréa, vi får se - Lidingö är Lidingö.

Ingmarie, en av de bästa bieffekterna jag hört talas om...

Bureborn, tydlighet är en av mina andra ledarskapskäpphästar. Också svårare än man kan tro... Vad olika människor lägger in i ett visst ord kan ju variera avsevärt.

Erik, enkelt är det inte - en rejäl utmaning snarare. Särskilt som mina hälsenor (jo det är pluralis nu) inte vill springa i backar.