söndag 4 juli 2010

Skuggig skog

Värme är inte min bästa vän när jag ska träna. Det får bli ett morgontidigt, gryningssvalt löppass tänker jag. Men när morgonen kom ville jag bara sova. Och sen ville jag äta frukost. Vid 10-tiden kom jag iväg.

Skogen är en skuggig plats. Och skogen ligger nära mitt hus. I den finns många stigar. Vissa av dem är markerade "trails". "Min" skog är ett naturreservat. Det betyder att ett träd som faller får ligga kvar. Också om trädet råkar falla rakt över en stig. Så småningom tar stigen en ny väg, runt trädet.

Skogen fick det bli. Den visade sig var hyfsat varm den också. Passet skulle vara lugn distans i någon timme eller så. För att inte återuppväcka någon grekisk bacillusk (förkylning har stoppat mig från träning mest hela veckan) och för att låta de styrketränade benen återhämta sig.

Idag valde jag den gröna mil-långa slingan.

Över stock och sten och upp och nerför backar. "Min" skog är kuperad och stigarna är fulla av rötter och stenar. Underlaget kräver koncentration, starka fotleder och balans för att jag inte ska falla som en fura (när jag faller - för det händer, brukar jag dock inte ligga kvar tvärs över stigen som de andra fallna träden). Jag tar det lugnt. Och jag trivs. Skogen är min plats.

Trots lugnt tempo pallar inte mina lår riktigt. Mot slutet känns det nästan som sista halvmilen på maraton. Mega-stumt. Super-skumt. Jag brukar inte ha särskilt stora problem att springa långa lugna pass efter Body Pump. Men å andra sidan är jag van vid Body Pump. Jag är inte van vid styrketräningsmaskiner.

Hur jag ska lägga upp styrketräningsdelen i min träning diskuterar Tränare Nilsson och jag för fullt. Vad passar en löpare? Vad passar mig?

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

Känner igen de där rötterna. ;-)

Daniel sa...

Vilka häftiga rötter! Ser nästan ut som en annan planet. :)
Inte lätt det där med styrkan, ska bli intressant att höra vad tränare Nilsson och du själv kommer fram till.
Kan ju vara bra att köra styrka på områden där du vet att du haft problem för att förebygga framtida skador. Annars är nog "allmänstyrka" att föredra och se till att man har bra "balans" i hela kroppen. Kroppen brukar ju inte vara starkare än svagaste länken så det är viktigt att få med allt tror jag.
Många reps och lätta vikter, kanske lite tungt med få reps då och då för att utmana och för att kroppen inte ska bli för "bekväm".
Viktigt också att du tycker det är roligt annars blir det svårt att hålla igång styrketräningen.
Ska bli roligt att följa dig som alltid! :)

LOPARJANNE sa...

Din skog ser både mysig och krävande ut... Tillbaka till rötterna och en skön plats att kvista runt på.
Rotavdrag är väl inte att rekommendera i din skog? :)

Ingmarie sa...

Daniel är klok han... Viktigast är coremusklerna och de stora benmusklerna. Har några idéer. :-)

anneliten sa...

Ingmarie, det är minsann inte alla tränare som gör hembesök i adepternas vardagsspår!

Daniel, det är som Ingmarie säger - du är klok! Hur jag ska få det att bli roligt? Genom att på något sätt mäta framstegen tror jag kan funka för mig.

Löparjanne, vilken ordvändare du är! Bra bloggaregenskap!

Ingmarie, I can not wait! Kanske ber du mig gå till NK och köpa en sån där vibrerande grunka ;-) En powerplatta menar jag alltså - inte att missförstås...