lördag 31 juli 2010

Löpning kräver så lite

Löpning kräver nästan ingen utrustning. Ett par bra skor bara. Så brukar det heta.

En sanning med modifikation, i alla fall för mig.

Jag har ägnat dagen åt att städa ur garderober. Funktionströjor formligen ramlar ur skåpen. Långa ärmar och korta. Jag försvarar mig med att flera av de kortärmade har jag faktiskt inte köpt själv, utan fått vid olika lopp. Tights i tre benlängder, halva låret, knälånga och hellånga. De hellånga i olika tjocklekar för olika väder. Mamelucker. Ett antal löparjackor. Mössor. Smarta specialvantar. Och sport-BH:ar. Inte kan man ha vilka strumpor som helst heller. Men speciella trosor - där går gränsen för mig.

En gång i tiden hade jag bara ett enda par löparskor. Som jag såg till att slita ut innan jag köpte nya. Någon upplyste mig om att det kan vara bra att ha ett par till, att byta med... Jag tänkte att jag nog behövde ha en terrängvariant också - jag springer ju i skogen ibland. Och ett par med dubbar för vinterlöpning. Ett par lite lättare, för snabbare pass, är det senast tillgodosedda "sko-behovet". Ännu har jag inga minimalistiska skor - typ fivefingers.

Tekniken. En Garmin 405CX har ersatt min gamla Polar med fot-pod. Ett speciellt fodral, för att fästa iPoden på armen fick jag när jag fyllde. iPoden är inte bara till för löpning, så den räknas inte.

Vätskebälte och vätskerygga ingår förstås också i arsenalen. Man vill ju inte bli uttorkad. Men solbrillor har jag inga. Ännu.

Jag vågar inte ens försöka räkna ihop alla pengar som finns i löputrustningen. Samtidigt tänker jag att per tidsenhet är det nog en ganska billig hobby ändå. Förutsatt att man gör sina långpass. Idag gjorde jag ett långpass. Efter att ha kastat ut ett antal gamla funktionströjor.

7 kommentarer:

Camilla sa...

Nu snackar vi i-landsproblem! Och jag är med i "klubben"...

Träningsglädje sa...

ja så jäkla enkelt är det inte med löpning ändå - inte om man ska "ses" som löpare ändå... fast det finns nog några enstaka gubbar med slits-shorts och slitna gamla gympadojjor också, men de är få och får nog utstå en del fniss i hemlighet

Anna sa...

Känner igen mig i det där. Brukar predika om att löpning är så enkelt, man behöver bara ett par skor och en bra sprot-bh. Eller hur:)

Löpning & Livet sa...

Ja inte är det den så billig sport som folk vill påstå! eller jo, det KAN ju vara det, men det är nog inte många som, när de blivit bitna, nöjer sig med ett par bra skor :)

anneliten sa...

Camilla, visst är det lite i-landssjukt med alla grejer man tycker sig behöva.

Träningsglädje, visst är det lite image oxå - prylarna. Att visa att man är en seriös löpare.

Anna, håller med om att just skor och BH är viktigast. Men springer man i alla slags väder behöver man ju lite mer ;-)

Andréa, löpupplevelsen blir bättre med rätt kläder. Har länge försökt få min käre P att sluta med bomull, men han fattar inte grejen.

Anonym sa...

Haha! Mitt i prick.
Jag vågar verkligen inte räkna ut vad den här enkla lilla sporten kostat mig. :-)
Just nu "behöver" jag ett par nya skor. Och en ny vattenflaska. Och. Och. och.

anneliten sa...

bureborn, ska man springa ett drygt maraton i fjällen, som jag förstått att du ska, behöver man nog en vattenflaska eller två. Och bra skor.