torsdag 15 juli 2010

Underlaget är i alla fall bra

I mitt huvud är en av fördelarna med löpning att man kan träna utomhus. Året runt. Frisk luft, dagsljus (oftast) och natur.

De flesta väder går att möta med rätt kläder.

Två väderomständigheter försvårar dock löpträningen för mig. Det ena är snömoddigt underlag. Is är helt OK - broddar eller dubbade skor tar hand om halkrisken. Men en halv decimeter sörjigt snömos skapar ett underlag som är svårt att förena med vettiga löpsteg.

I vintras var det svalt. Och ibland halt.

Den andra väderomständigheten jag trivs mindre bra med är värme. Vet inte om jag är sämre rustad än andra egentligen. Vet bara att löprundorna inte känns särskilt njutbara när temperaturen är tropisk.

Det är bara att anpassa sig till omständigheterna. Och just nu är omständigheten värmebölja. Tänkte mig en tidig runda idag för att undvika värsta zenit-hettan. Vid åttatiden gav jag mig ut. Med endast ett par glas vatten i magen. Rundan skulle vara lugn och hälseneprövande, det borde jag greja på fastande mage.

Tempot är lugnt och pulsen är låg - i alla fall i början. Efter en stund är jag rejält varm och pulsen klättrar. Sista kilometern tickar hjärtat i en takt som börjar närma sig mjölksyra-tröskeln. Och det utan att farten ökat. Värmen tar på krafterna. Underlaget är torrt och bra.

Värme och snömodd - aldrig sammanfalla de två. Det är i alla fall jag glad för.

7 kommentarer:

Pernilla Hult sa...

Om jag får välja.. Så blir det nog värmen.. Snömodden är förrädisk - så lätt att halka, sträcka sig och göra sig riktigt illa..
Men det är ingen lek att springa i den här värmen.
Duktiga Du som tar Dig ut så pass tidigt!

fitnesscoachen sa...

Jag föredrar värmen, så länge jag kommer ihåg att dricka! Ibland slår seniliteten till och då förbannar jag mig själv, men annars diggar jag hettan. :)

Löpning & Livet sa...

Det är så skönt att läsa att jag inte är den enda som har en kropp som inte kan hantera värmen! Kännsa som folk tror att jag bara hittar på, typ skapar dåliga ursäkter.. men vi är iaf två (minst) som förstår varandra :)

Erik sa...

Att få igång kroppen för löpning åtta på morgonen är något jag aldrig har lyckats med. Vad är knepet?

Ingmarie sa...

Vad jag gillar vet du. :-) Enbart vatten duger inte. Du måste binda upp den med något. D.v.s kolhydrater. Ha även med dig en liten flaska och kolla ut var du kan fylla på den. Då ska du se att det blir bättre!
Och Erik; det handlar bara om att gå upp lite tidigare och att bestämma sig. :-)

Anonym sa...

Åhhh - den där bilden... Plötsligt längtar jag till december. Och jag som inte ens gillar snö.
Men å andra sidan gillar jag inte 30 graders värme heller. Jag är en sån där tempererad typ, 20 grader är perfekt. Eller 15 om det ska springas.
Värme kan förexten sammanfalla med andra "moddiga" underlag. Sandstrand. Inte den hårda packade sanden i vattenbrynet utan den lösa sanden högre upp. Där ska man inte springa mitt på dagen. Vattenbrynet däremot. Mums!

anneliten sa...

Pernilla, om jag ska vara ärlig så väljer jag nog också fast underlag under fötterna och står ut med temperaturen.

Fitnesscoachen, lustigt det där att en del personer till och med tycker bättre om värme än "neutral" temperatur.

Andréa, min tränare tror mig inte riktigt tror jag... Drick ordentligt bara säger hon.

Erik, jag tror det är medfött. Antingen är man morgonmänniska eller så är man det inte.

Ingmarie, jag tänker inte på att ta med mig vatten när jag ska springa kort. Inte van helt enkelt.

Bureborn, sandstrand - den mjuka delen, under zenitsol måste ju vara det värsta man kan utsätta sig för som löpare. Det ska ialla fall jag undvika!