tisdag 9 november 2010

Insprunget

Löpbandet höst-insprunget. På morgonen. Innan frukost och innan jobbet. Inget hade jag druckit heller, så det gick så där.

Jag ser mig själv som en allväderslöpare. Allväder inkluderar sällan inomhusklimat. Men ibland så. När det praktiskt passar bättre med inne än ute. Så var det i morse.

Löpband har en förmåga att bli enformigt. Då hittar jag gärna på lekar. Idag hette leken öka farten 0.1 km/h för varje sprungen minut. Så höll jag på upp till 13 km/h. På morgonen innan frukost och utan vatten räckte den farten bra.

I teorin borde löpband vara utomhusrelativt lättsprungna. Inget vinddrag, plant och jämnt underlag och utan kurvor. Ändå tycker jag mig vara snabbare utomhus. Fyra-minuterstempo funkar fint kortare sträckor utomhus. Enligt Anders utmärkta pace calculator motsvarar det 15 km/h. (Jag är kass på huvudräkning. Ändå är omvandling av hastigheter och uppskattningar av hur långt jag kommer på en viss tid saker jag ibland motar löpbandstristessen med). 15 km/h. Den hastigheten har jag sällan på bandet.

Tänker att mitt löpsteg nog lämpar sig bättre utomhus.

10 kommentarer:

Jenny sa...

Jag har aldrig riktigt gillat löpband. Känns liksom inte på riktigt när man står inne och springer. MEN antar att det är en vanesak och att det går att få till urbra löppass även inomhus på ett löpband!

Träningsglädje sa...

jag tycker också det känns lättare utomhus. men så är det med cykling också. ute kan jag lätt cykla i timmar. inomhus dör man ju alltsom oftast. det händer liksom ingenting runtomkring en. har man tråkigt så blir det jobbigare. så måste det vara!

dessutom finns det inte nedförsbackar på löpband :)

Löpning & Livet sa...

jag känner mgi alltid skitkass på band och orkar inte på långa vägar lika mycket som ute. Minns ett snabbdistanspass på bandet i vintras. jag sprang enligt bandet strax under 5-fart (men enligt min fotpod runt 4:40) och höll på att dö. på riktigt. efteråt var jag helt förstörd och kräkfärdig. det hade jag inte varit på samma hastighet ute (ffa inte på den hastighet som bandet visade, den kunde jag ju nästan hålla en hel mara..)

tror att många band är flekalibrerade och att det därmed blir jobbigare. men sen ligger det nog något i det som sara skriver; det blir så tråkigt och då blir det automatiskt jobbigare.

Patric sa...

Shit, vad länge du måste ha sprungit! Tio minuter bara för att komma upp i enkilometerstempo... :)

Ingmarie sa...

Kan det vara en kombination av annat löpsteg, mindre syre, varmare och uttråkning som gör att det är jobbigare/tråkigare? och ovana?Springer man mycket på löpband så blir det ganska snart jobbigare att kuta ute. hur som helst var det ett bra sätt du gjorde för att få upp farten i lagom takt!

Unknown sa...

Bra jobbat med träningen, kan dock sälla mig till skaran 'löpbant inte gärna'. Jag får ett något tillknäppt och stelt löpsteg på dessa tingestar.

Måste jag träna inomhus så sätter jag mig gärna på en testcykel och flåsar lite intervaller som idag tex då vattenlöpningen är inställd på grund av såren på min armbåge.

Kör hårt anneliten, Peace Love och Löparskor!

Erik sa...

Jag gillar löpband. Får en bättre rytm i mitt steg och gillar att kunna hålla koll på kilometertiderna på ett enkelt sätt. Men visst, ibland krävs det lekar för att man ska ta sig vidare. Och någon gång ska du få berätta hur du klarar av springa så tidigt på morgonen utan vare sig frukost eller vatten i kroppen. Det ter sig helt obegripligt för mig.

LOPARJANNE sa...

Håller med dig om att det inte är lättare att springa fort på löpband som så många säger. Ingmarie nämner några troliga orsaker till detta.

Själv får jag ett ännu konstigare löpsteg på isigt underlag och då ökar skaderisken. Det är främsta orsaken att jag står UT men INNE på löpbandet...

Det blir nog ett testpass på bandet idag för mig med!

Anonym sa...

Skitjobbigt på löpban! Mest på grund av tristessen i mitt fall, men också för att jag tänker för mycket på vad jag gör. Känner efter. Nästan så jag räknar stegen. Dessutom har jag svårt att löpa avslappnat.
Har du alltså ett eget löpband hemmavid, eller åkte du odrucken till gymet?

anneliten sa...

Jenny, jag tycker nog det känns "på riktigt" eftersom det är jobbigt och jag blir svettig. Men det känns inte likadant. Löpsteget blir annorlunda.

Träningsglädje, Nej, aldrig går det nerför, bara uppförslut kan man ställa in. Var grymt imponerad när din snabbfotade sambo sprang långpass på band, det hade jag aldrig klarat.

Andréa, jag brukar skylla på felkalibrering - mot bättre vetande eftersom jag provat rätt många olika band - oftast på olika hotell.

Patric, du som är bra på att räkna - 130 minuter blir det va? Kändes fånigt där i början på 0.1 km/h, men sedan gick det av bara farten ;-)

Ingmarie, varmt är definitivt en faktor för mig.

Jesper, innomhuscykel är ännu tristare (spinning undantaget)

Erik, koll på kilometertiderna och att "tvinaga sig" till viss fart - det är fördelarna.

Janne, jag står oftast ut ute ;-) men förra vintern var förstås besvärlig - framför allt modd och is.