onsdag 17 november 2010

Var kom den ifrån?

Jag brukade inte få kramp. Förut. Men plötsligt finns den där.

Första känningen kommer just efter Lidingöloppet. När jag gör mitt bästa för att diskret byta om, med pinnsmal tränare som enda insynsskydd, hugger det till rejält i lårets framsida. Aj.

Alltsedan dess har jag inte kunnat stretcha som de andra spinnarna. När instruktören och alla deltagare efter avslutat pass slänger upp foten på styret gör jag förstås samma sak. Man vill ju inte sticka ut... Baksida lår ska stretchas. Omedelbart får jag kramp i lårets framsida. Ett pip undslipper mig och jag tar snabbt och förläget ner benet igen. Samma sak efter varje spinningpass. Så också idag.

Vad beror den då på - krampen? Det tycks ingen veta säkert. Att orsaken skulle vara saltbrist är en seglivad myt som högst sannolikt inte är sann. Vetenskapliga bevis tyder inte på några skillnader i salthalter i blod från idrottare med pågående kramp jämfört med dem utan. Bevisen till trots tycks sportdryckstillverkarna fortfarande tro stenhårt på konceptet.

En mer trolig orsak är osynkade nerver. Senornas känselorgan (nervändar som känner av spännigen i muskeln utifrån hur mycket den drar i senan) och musklernas "spolar" (en slags nervändar som känner av sträckningen i muskeln) signalerar osynkroniserat och fel från en trött muskel, med överaktivering och kramp som följd. Muskeln tror att den är alltför utsträckt och drar ihop sig.

Vilken orsaken än är så gör det ont.

Fusk med stretch och för kort uppvärmning/nedvarvning tycks ha något slags samband med kramp, liksom ålder och ärftlighet. Stretchen och nedvarvningen kan jag kanske göra något åt.

6 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Jag har inte så mycket tips på hur du kan undvika krampen, men däremot så tycker jag att det är bättre att välja att ha foten i marken (hälen i golvet, tårna pekandes snett upp i taket och en lätt böj i knät. skjut sedan rumpan bakåt) eller möjligtvis på ramen på cykeln. då kan du få bättre fokus på just baksida lår och kopplar inte på höfter och rygg.

kramp är skumma saker. så även myrkrypninar i benen! jag har sådana till och från vanligtvis, men nu när jag är gravid får jag stå ut med dem nästan varje kväll.. fast hellre det än att vakna med just kramp i benen :)

anneliten sa...

Andréa, jag ljög lite i inlägget. Jag har haft jättemycket kramp - under mina graviditeter. Vaknade ofta med båda benen som två spröt! Hoppas du slipper det. Men att få det av träning/tävling är nytt. Åldern?

Ingmarie sa...

h. Ja lite skumt men att det skulle vara åldern tror jag inte på.Slänger du upp benet hastigt eller gör rörelsen hastigt?För skoj skull, prova att ta ca 500mg magnesium varje kväll och se vad som händer. :-)

anneliten sa...

Ingmarie, magnesium är en av de elektrolyter som studerats - den är antingen oförändrad eller till och med lätt förhöjd (i en av tre studier) i "kramparna". Så, nej det gör jag inte. Fortsätter dock lydigt med mitt kisel (oopps kan det vara det?) och D-vitamin.

Ingmarie sa...

Möjligt att det är så i de där studierna. Jag går bara efter min egen praktiska erfarenhet. vetenskaplig eller ej. :-) Kramp av kisel? Nja...Vad jag vet så är överdosering av kisel EXTREMT ovanligt. kan ev. förekomma om siliconbröst läcker eller hos vissa gruvarbetare. (Nog för att jobbet ibland kan vara som att gå ner i en gruva men...näää)Jag hade i alla fall testat magnesium + E vitamin. :-)

anneliten sa...

Men inte jag - där är vi olika. Välgjorda kliniska studier övertygar mig mer än case-reports (=egen praktisk erfarenhet)... Jag tror inte heller att det är kislet - det skrev jag mest för att retas lite med dig ;-)