söndag 30 maj 2010

Träningsdagbok

En blogg är väl definitionsmässigt en slags öppen dagbok tänker jag. En träningsblogg kan alltså vara en träningsdagbok. En officiell redovisning av sträckor, tider och typ av pass.

Sofie alias Snorkfröken filosoferar om huruvida man bör redovisa träningen till punkt och pricka i en träningsblogg, eller lämna de mer generiska passen utanför. Hon kommer fram till att hon bara vill beskriva det som inte är rutin. I mina ögon är hennes blogg intressant. Vet inte om den hade varit lika intressant om hon beskrivit varje dags löpning till och från jobbet. Troligen inte. I alla fall inte för mig.

Samtidigt finns det andra bloggar som redovisar mycket i siffror OCH känns jättespännande. Det finns nog ingen universalformel för en träningsblogg.

Jag tycker nog inte att min träning är särskilt märkvärdig. Jag springer inte ovanligt fort eller ovanligt långt. Därav rätt lite siffror i bloggen. Därmed inte sagt att jag inte för ordentlig träningsdagbok. För det gör jag - för mig själv. Och för Tränare Nilsson förstås - ett uppdaterat excelark skickas via mail varje söndag.

Träningsdagbok är ett utmärkt redskap för att få en överblick över träningen. Att se sin utveckling över tid, men också (kanske) förstå var ur eventuella skador uppkommit.

Utgångspunkten för Ingmarie, när hon började skissa på mitt program inför maran 2010, var min träningsdagbok från 2009. Nu, med mindre än en vecka kvar till 2010 års upplaga, har jag roat mig med att jämföra.

Trots skador och askmoln har jag sprungit 25 mil mer än inför förra årets mara. Långpassen är exakt lika många. Mängdökningen har istället sin förklaring i att jag har fått in lite fler pass i veckorna. Några fler pass har helt enkelt blivit av, kanske för att jag vet att Ingmarie läser min träningsdagbok...

Jag har gjort mer alternativträning - delvis påtvingad av skador, men också som komplement i träningstunga veckor. Jag har upptäckt vattenlöpning. Jag har börjat yoga. Den träning jag jämförelsevis har gjort lite mindre av, för att läka min skadade vad och för att inte i onödan irritera den redan irriterade hälsenan, är backträning, löpskolning och korta intervaller.

På lördag kommer facit.

5 kommentarer:

Ingmarie sa...

Nu blir JAG nervös! :-O

Karin Arthursson sa...

Med Ingmaries fantastiska råd och vakande hand kommer det gå superbra på lördag. Vi sprang lite på Djurgårdsdelen av maran igår och kom plötsligt ihåg vad långt 42 km är... :) STORT lycka till på lördag!!

Löpning & Livet sa...

Jag tycker det blir rätt tråkigt att bara läsa om alla pass rakt upp och ned och med massa siffror överallt. För MIG handlar bloggande om kärleken till det skrivandet och att jag mestadels skriver om träning är ju för att en väldigt stor det av mitt liv består av det. Men jag redovisar nog itne ens en tredjedel av alla mina pass. Fast självklart har jag även en träningsdagbok, kontrollfreak som jag är :)

Det kommer gå jättebra för dig på lördag!

anneliten sa...

Ingmarie, du får gärna springa i mitt namn ;-)

Karin, visst - det är lååångt. Lycka till själv!

Andréa, din blogg är jättebra tycker jag. Har ibland undrat hur du färgar texten. Lycka till själv!

Sofie RW sa...

Jag tror också att det kommer att gå jättebra för dig på lördag. Dessutom har jag hört skvaller om att du är i ruskigt bra form :)