fredag 2 juli 2010

Styrka

Jag är fullkomligt mållös av beundran över MarathonMia, som gick (!) och vann hela fotrallyt. En lätt nördig tävling måste jag nog tycka. Men ack så imponerande den kvinnans kroppsliga, men framför allt mentala styrka är! Är det Nordic Military Training i svinottan som byggt den styrkan? Eller är hon helt enkelt född envis?

I brist på NMT nära mig... Styrkeinslaget i mitt träningsupplägg har länge varit Body Pump. Jag tycker det är kul och skönt. Men med lite småskavanker och en naprapat som identifierat obalans mellan kroppshalvorna beslutar jag mig för att ge gymmet en chans. Givetvis tar jag hjälp av en expert...

Jag har bokat gym-date med Vaike. Samma Vaike som varsamt lett mig genom en termin av nybörjaryoga. En gång i tiden var hon mästarinna i Body building. Tills hon skadade sig av all träning, tänkte om, och lärde sig träna rätt. Att hon har en mycket stark, smidig och vacker 55-årig kropp tyder på att hon vet något.

I handen har Vaike ett träningskort där hon i förväg fyllt i lämpliga övningar. "Många reps med låg vikt - du vill ha långa smidiga muskler, inte tunga" säger Vaike. "I alla benövningar ska du köra ett ben i taget och låta det svagaste bestämma belastningen för båda benen" fortsätter hon. Låter vettigt, tänker jag. Ingmarie sa något liknande den enda gång vi gymmat tillsammans. Vaike petar och rättar till. Jag inser att det är lätt att "fuska" och använda fel muskler också i maskinerna. Fokusområden i Vaikes skräddarsydda program är, förutom benen, mage och rygg. Kärnan.

Äntligen användning för min gamla träningsdagbok! Och lite fredagsvin i kvällssolen är jag väl värd?

I träningskortets marginal har Vaike skrivit: "Bättre löpekonomi, ökad arbetseffektivitet och minskad skaderisk". Det kan jag ju inte säga nej till!

6 kommentarer:

Daniel sa...

Låter som en bra plan!!! Gymmet kan dessutom vara roligt! ;)

Läs gärna den här artikeln, sista delen om styrka kanske kan vara extra intressant för dig?

http://www.gih.se/upload/Forskning/Fysiologi/Bj%C3%B6rn%20Ekbloms%20grupp/multisport/OUT0703s44-48.pdf

anneliten sa...

Tack Daniel för bra artikel! Tyvärr stödde ju styrketräningsdelen inte riktigt de instruktioner jag fick, mer än att nybörjare kan köra många reps för att bana in rörelsen.Att det finns så många olika åsikter gör det ju inte lättare att optimera träningen. Ser fram emot ett snack med min guru Ingmarie under dagen idag för att reda ut begreppen.

Camilla sa...

Åh, vad jag är glad att du fortsätter blogga! Det var längesedan jag tittade in här eftersom jag trodde att du tagit timeout efter maran. Men lite ledsen blir jag över styrketräningsråden som i mina öron låter som rena 1980-talet... :`(

anneliten sa...

Camilla, är det de många repsen med låg vikt som låter fel? För ett ben i taget måste väl vara vettigt när man som jag gått och blivit sned?

Camilla sa...

Jag reagerar mest på att den gamla myten om att "forma" musklerna kommer upp år 2010. Precis som att du skulle kunna "titta" dig till en ny färg på ögonen, det går ju inte att ändra! Så tror jag på att kliva ur maskinerna och jobba med kroppen fritt för mer funktionell och vardagsnära träning. Men visst, bättre med träning i maskiner än ingen träning alls och hade du fastnat i BP-världen så är det verkligen dags att kliva ur och hitta variation.

Pernilla Hult sa...

Vad roligt att få träna med någon som är "proffs"! Det där med benen lät ju vettigt - tack för tipset!
Klart du är värd ett glas vin!
Ha en skön dag i solen!