torsdag 21 januari 2010

Att låna från Amerika

Garmin. Made in the USA. Eller kanske i Taiwan. I alla fall en amerikansk produkt. Jag köpte min i Boston i November. Sextonhundra kronor billigare än i Sverige men fortfarande mer pengar än jag någonsin tidigare betalat för en löparpryl. Jag ville verkligen försäkra mig om att jag inte gjorde något korkat. Tänkte på volt och laddare och sådant och frågade säljaren: "There will be no problem to use this in Europe, will there?" Hans svar: "Well, aren´t there satellites in Europe too?". Jag höll inne asgarvet och lade denna historia till en del andra jag har om amerikaner som inte vet så mycket om världen utanför US. Gäller givetvis inte alla amerikaner, men många.


Väl hemma berättade jag historien för alla som ville lyssna. Alla skrattade. Tills jag stötte på Besserwissern. Jag kallar honom B. (B, om du läser, så ska du veta att jag beundrar dig för dit driv, men du kan bli lite "jobbig" när du vet allt och dessutom har rätt...). B skrattade inte. B förklarade att säljaren faktiskt har rätt; GPS - global positioning system - är ett amerikanskt system som vi får "låna" för att navigera. Det finns faktiskt inga europeiska navigationssatelliter. Ännu.

I Söndagens DN läste jag att vi snart har ett europeiskt system. Kan vara bra om nu Obama skulle få för sig att trycka på avstängningsknappen. Galileo heter den europeiska varianten och alla utom jag vet säkert detta redan... Projektet har pågått sedan millenieskiftet. 2014 ska det vara klart. 35 miljarder (!) skattepengar kostar det.

Mottagaren behöver signaler från fyra satelliter samtidigt för att med triangulering (det kan man nästan förstå vad det är) räkna ut position i x-, y- och z-led och i tiden. Förutom att mäta löppassens längd och navigera flygplan tänker man sig att blinda kan ha en Galileomottagare i örat!

Om vi samarbetar och låter GPS och Galileo överlappa kan man bestämma positioner på cm när istället för dagens meter-stora felmarginal. Tänk vad noggrant vi kan bestämma våra löprundor.

Idag behövde jag bara navigera mellan step-brädor och vikter. Body pump på programmet och vila för min Garmin.

6 kommentarer:

Sofie RW sa...

Oj, det visste jag inte. Dagens nya vetande; bloggande är bra allmänbildande! Hoppas pump passet var bra.

Ingmarie sa...

Jösses! To advanced for me. Håller mig til min vanliga "start-stopp-klocka".;-)

Miss Agda sa...

En kille på Polar förklarade för mig att eftersom alla satelliterna ligger på det södra jordklotet så kan man ibland tappa signalen om man befinner sig på norrsidan av ett berg eller en hög byggnad. Och gps:n kan faktiskt tappa rätt så mkt när man springer i stan.

anneliten sa...

Sofie, skönta att ännu en doktor var ovetande...

Ingmarie, jag vet att du suktar...

Miss Agda, med Galileo kommer det att bli bättre hoppas jag - för alla de skattepengarna...

K sa...

En doktor till som ligger lite efter och inte har full koll på allt. Tack för info och jag erkänner jag var en av dem som skrattade åt historien från början/K

anneliten sa...

Doktor K, säljaren råkade nog ha rätt utan att han egentligen visste något... Jag fortsätter i alla fall odla mina fördomar om amerikaner.