lördag 9 januari 2010

Kringelikrok är frihet

Mina långpass har alltid varit ganska förutsägbara. Två-tre alternativa rundor att variera mellan. Vanligast rundan: varv på varv runt en liten sjö. Allt för att veta ungefär hur långt jag sprungit (uppmätt på Google earth) och för att jämföra tider vecka för vecka. Men det var då...

Nu är det slut med likriktade rundor - Garmins GPS mäter distans och hastighet vilken rutt jag än tar och jag kan springa varhelst jag har lust. Det är långpassfrihet det! Nåja, nuvarande underlag begränsar vägvalet lite.


Dagens 21 km gick mest på nya löparvägar. Min lilla rundnings-sjö ligger mitt i bilden. Boende längs sjörundan har hörts fälla en och annan kommentar om antalet gånger jag passerar...

När kylan släpper sitt grepp finns en detalj att lösa för att behålla friheten - vattnet. När det är riktigt kallt tar jag ingen vätska med mig, den fryser bara och jag blir ändå inte särskilt törstig. Men när det blir varmt måste jag ha massor. Jag är ovanligt duktig på att svettas nämligen. Min gamla lösning var två stora vattenflaskor vid sjökanten och ett depå-stopp per varv. Jag har visserligen ett vätskebälte med fyra småflaskor, men det räcker inte långt när temperaturen är somrig. Vätskerygga kanske? Men det ser väl bra fånigt ut med slang i munnen, eller?

Jag störs inte särskilt mycket av kylan. Den enda kroppsdel som blir riktigt kall är rumpan och det trots mamelucker. Borde jag kanske sy mig ett par shorts i fleece att dra utanpå vintertightsen?

7 kommentarer:

Erik sa...

Coolt att du lagt in senaste rubriken för oss som fått äran att vara med i din blogglista. Shorts i fleece? Absolut! Ha det fint!

Daniel sa...

Bra jobbat i kylan! Visst är det bra med GPS så man har koll på distansen. Har också känt mig "inrutad" innan jag skaffade den. Nu har man full koll! :)

Ingmarie sa...

Funkar int ePrefectas vätskebälte? Och man svettas/andas ut mycket mer vätska än man tror i kylan så försök dricka...

Petra sa...

Träningsklocka som visar distans är toppen! Skönt att kunna välja sina rutter lite friare, inte minst när man kommer till ett nytt ställe :)

Har sprungit med vätskerygga tidigare, men blev galen på kluckandet :) Perfektas vätskebälte funkar rätt bra, med åtta flaskor blir åtminstone jag nöjd under ett långpass upp till 25K (har aldrig sprungit längre än så...hittills.)

anneliten sa...

Erik, om jag nu syr fleece-shorts så kan jag göra ett par till dig oxå - blir rosa bra?

Daniel, ja GPSen ger frihet. Men oxå lite press. Man vill ju inte komma hem och läsa att intervallerna gått i snigelfart :-)

Ingmarie, jag visste du skulle säga att jag måste dricka - och det är ju ditt jobb som tränare :-)

Petra, åtta flaskor låter hyfsat. Jag har bara fyra i mitt bälte och flaskorna är små. Får leta rätt på ett rymligare helt enkelt. En varm sommardag måste jag ha minst en liter vätska, kanske mer.

Erik sa...

Rosa blir helt perfekt! Det finns färger jag klär sämre i. :-)

Alf Andersén sa...

Intressant löpslinga.
Jag har delar av den i mina stråk oxå.
Ett förslag : Har Du provat att fortsätta över Gamla Stockholmsvägen förbi Källbrinks IP och ner mot Gömmarvägen som passerar sportsugeområdet bort mot Södertäljevägen ?
Mkt fina vägar och utsikter. Synd att stigarna i Gömmareskogen är så risiga , steniga och rötteriga annars hade det varit perfekt att löpa där eller igenom.