tisdag 10 augusti 2010

Backträning à la Nilsson

Backträning in the old days, innan Ingmarie, var antingen kort backe eller lång backe. Inte båda. Nilssons special är en kombination. Först åtta korta, intensiva backar. Sedan sex långa, sugande.

Min korta backe är en elljusspårsstigning. Cirka 200 meter lång och med 10 meters höjdskillnad. Inte jättebrant. 45 sekunder upp tar det - det lär betyda 3.45-tempo.

Min långa backe är ungefär 500 meter cykelbana med 20 meters höjdskillnad. Den tar jag i ett lugnare tempo - marginellt snabbare än 5 min/km. Flackheten och tempot till trots är pulsen mjölksyra-hög när jag når toppen.

Hur brant en backe ska vara för att vara lagom - det har jag ingen aning om. Har fått för mig att lutningen bör vara sådan att jag kan hålla ett hyfsat steg. Men riktigt så flacka är förstås inte alla backar på Lidingö.

Det där med att mäta höjdmeter är något nytt för mig. Med min Garmin får jag sådan information. Än så länge noterar jag bara och har ingen känsla för vad som är mycket eller lite. Dagens pass var 215 meter upp och 215 meter ner. Logiskt. Jag börjar och slutar på samma altitud - vid mitt hus. Huset tycks stå stadigt.

Minns med ett leende en ex-granne som ansåg att elljusspåret var backigare åt det ena hållet än åt det andra...

7 kommentarer:

Fitnesscoachen sa...

Det låter som ett riktigt tufft intervallpass! jag hade tänkt mig lite backintervaller närmare helgen, tror jag får ta och testa den här varianten då, med både lång och kort i samma pass. :)

Träningsglädje sa...

åh kära backar. jag gillar backträning men har lite svårt för att vara nöjd med passet eftersom jag alltid är osäker på om backen var bra nog.

Pernilla Hult sa...

Tycker att det är svårt att välja backe att springa i så det slutar alltid med att jag utnyttjar de backar som ingår i rundan..

Sofie RW sa...

Va? Hade grannen ingen Garmin???

Det backpasset lät sugande och effektivt. Av någon anledning skulle jag dock ha svårt att springa de korta först... tycker av ngn anledning att jag vill få undan de större grejerna först och sen fixa finliret (så funkar jag i allt jag gör). Men schema är schema. Ska låna det ngn dag!

Ingmarie sa...

Bra jobbat! och Sofie, det går lika bra att springa de långa först. Det var faktiskt så jag hade skrivit schemat. :-)

anneliten sa...

Fitnesscoachen, prova - det blev ett bra pass på 13 km för mig.

Träningsglädje, om jag inte missminner mig har du kört en del trappor istället :-)

Pernilla, naturligt kupérat är också jättebra, men det blir inte riktigt samma sak - om du inte pressar uppför i intervalltempo förstås.

Sofie och Ingmarie, tänk att det kan bli så fel! Jag bara förutsatte att de korta intensiva skulle vara först ;-)

anneliten sa...

Sofie, grann-historien utspelade sig innan jag ens hade pulsklocka ;-)