tisdag 31 augusti 2010

Läglig eller oläglig olägenhet

Förkyld vill man aldrig bli. Men om man ska tro statistiken är 2-4 förkylningar per person och år normalt. Alltså är det bara att räkna med att få träningen störd då och då, av de där mer eller mindre obligatoriska snuvorna och hostorna.

Självklart är jag sur över att bli förkyld nu - mitt i slutskedet av träningen inför Lidingö. Samtidigt hade det varit ännu värre med ett utbrott fredag kväll om dryga tre veckor - inför Lidingöhelgen. Bättre nu än då.

Kroppen för en daglig kamp mot invaderande mikrober. Kroppen vinner nästan alltid. Man kan hjälpa kroppen att vinna genom att hålla sig välnärd, vältränad och ostressad. Det är i alla fall vad jag tror. Supertuff träning lär däremot inte vara den bästa försvarstaktiken mot virus-busarna. Supertuff har min träning kanske inte varit, men jag noterar att jag tävlade två gånger förra veckan.

Vacker echinacea-blomma - jag proppar i mig i tablettform...

För naturläkemedel mot förkylning är bevisen ganska tunna. Ändå proppar jag i mig C-vitamin och echinacea-preparat. De skadar nog inte i alla fall - mer än plånboken.

10 kommentarer:

Anna sa...

Jag vet inte om jag tror på det där med naturläkemedel. Det känns som om jag provat det mesta i ren desperation. Tid till att läka, mycket sömn och lite glass brukar hjälpa mig en bit på vägen. Som du själv skriver, om man nu ska bli sjuk är det bättre att bli det nu. Det hade varit supertrist att inte kunna delta i loppet. Stort krya på dig nu!

Patric sa...

Aha, det är därför jag är förkyld så ofta. Jag ska dra ner lite på min omänskliga träningsdos och se om det hjälper! :)

Ostressad - vilket märkligt ord det blev av stressad bara genom att prefixa det med ett "o".

Löpning & Livet sa...

Usch då :( Men bättre nu än senare som sagt. Krya på dig!

Daniel sa...

Typiskt! Du får krya på dig. Det är något med den där echinacea som är mer en placebo. Jag får inte ta den av min neurolog för den triggar immunförsvaret på fel sätt för mig då ;), men för friska som är sjuka i förkylning är den säkert kanon. Lät det där rörigt? ;)

anneliten sa...

Anna, glass i stora lass - det enda som smakar när man är förkyld.

Patric, min alldeles egna språkgranskare - menar du att ostressad inte är ett ord? Då gör jag ett sådant ord nu ;-)

Andréa, tack!

Daniel, echinacea är precis som du skriver kontraindicerat (sorry för fackspråket, råkar vara apotekare) vid vissa sjukdomar - t.ex. MS. Man vet en del om effekter på immunceller från in vitro försök (provrör). Men de kliniska studier som gjorts visar varierande resultat. Kanske delvis beroende på att olika preparationer använts. Olika växdelar, olika extaktionsmetoder osv. Vill man vara välvillig kan rätt form av echinacea, den röda, förkorta förkylningen med någon dag. Tyvärr är det svårt att veta att just det preparat jag köpt är rätt. Många skor sig på människors tro. Långt svar - jag tycker sådant här är rätt kul!

anneliten sa...

Daniel igen, kliniska studier på förkylning menar jag - jag tvivlar på att man testat i MS. Kontraindikationen bygger nog på försiktighet utifrån provrörsförsöken gissar jag.

Daniel sa...

Tack för svar Anneli! Vet ju att du är en fena på detta ;). Tycker också det är väldigt intressant med dessa naturpreparaten men många vill som sagt sko sig och det finns mycket skit på hyllorna. Omega-3 kapslar tycker jag är ett bra exempel på detta, finns mycket skit på hyllorna som jag aldrig skulle sätta i mig...

Jenny sa...

Fasen då vad trist! Du får tänka på vad enormt löpsugen du kommer att vara när du är frisk!

Pernilla Hult sa...

Nej, nej, nej, inte nu!! :( Fast som Du skriver, hellre nu än fredagen innan LL..
Krya på Dig fort nu!

anneliten sa...

Jenny, så kan man se det - jag bunkrar löplust!

Pernilla, jag gör mitt bästa.