lördag 21 november 2015

Peta eller inte peta

Folk har klagat på S. På hans sätt att leda body pump. På hans språkbruk. Visst, han är lite annorlunda. Visst, han säger åt oss på skarpen ibland. Men syftet är gott. Syftet är att vi ska göra rätt. Inte skada oss. Dra nytta av träningen. Träna rätt muskler.

Förra lördagen berättade S att han bara kommer två lördagar till. Att han inte får vara kvar på grund av klagomål... Idag visar han upp ett kuvert fyllt med lappar och printade mejl. Ett av mejlen är nog från mig. Jag har i alla fall skickat ett. Där skriver jag att jag tycker att instruktörer kan få vara lite olika. Jag tycker att det är bra att S kritiserar vår teknik och försöker få oss att utföra övningarna rätt. Visst, sättet han gör det på är aningen brutalt ibland, men om man inte gillar det kan man ju gå på någon av de "mjukare" ledarnas pass.

"Får jag peta på er?" frågar S. Sedan går han runt i salen och korrigerar. Vill man inte bli rättad får man räcka upp handen. Jag tycker det är utmärkt och blir gärna petad på för att göra rätt. Idag flyttar S min stång 1 cm under bänkpressövningen och jag känner genast mer i bröstmuskeln.

Alla lappar och mejl. S blir kvar. Och jag kommer att ha träningsvärk i bröstmuskeln i morgon. 

måndag 16 november 2015

Då går jag ner i mitt garage

"Som att springa i garaget" skriver Orka-mera-Anna. Som en metafor för något väldigt trist i träningsväg (i just detta fall tror jag att hon jämför spinning i vanliga träningsskor med garage-spring).

Men det gör ju jag ibland tänker jag. Springer i garaget alltså. Nästan alla dagar väljer jag ute före inne. Hellre lätt regn och mörker än garage. För P är det tvärtom - han springer flitigt i garaget. "Hög musik utan att behöva ha lurar som ändå bara ramlar ur öronen" och "inga tjocka kläder - 16 grader är perfekt klimat" är hans argument. Kanske bör det tilläggas att det finns ett löpband där i garaget. Ett bra löpband. Anna kan ha tänkt sig sitt garage-spring som runt-runt... Och ja, då blir det nog tråkigt.

Just idag går jag trots allt in i det där garaget. Men inte för att springa. Jag går in för att köra ett Kettlebell-pass. Nyss var gräset min kettlebell-arena, med himlen som tak. Men just idag känns garaget mer lockande. Jag oroar mig lite för att mina svingar ska slå i taket (som är betydligt lägre än himlen) men det visar sig att jag har överskattat min kroppslängd något... Och P har rätt - klimatet är perfekt.

måndag 2 november 2015

Vill inte riktigt fatta

Ena stunden mår jag illa. I nästa stund skriker min kropp efter snabb energi och tycker att mandelsmör direkt ur burken är väldigt lockande.

Efter en väldigt långsam och försiktig löprunda är jag knäsvag och matt på ett sätt som känns främmande för mig. Inte trött på det sättet man ska vara efter träning. Trött på ett orkeslöst sätt.

Jag vill inte riktigt fatta att jag inte kan träna på som jag vill. Egentligen förstår jag ju varför. Förklaringen är enkel. Det är min kropp som inte riktigt vill förstå att den måste producera eget kortisol - nu när tillförseln utifrån trappas ner. Jag vet att det kan ta tid. Jag vet att man kan bli trött och håglös. Ändå vill jag inte fatta.

Lite motsträvigt skriver jag ett sms. Jag pallar nog inte cirkelträning på ett tag skriver jag. Och skickar till min cirkelträningskompanjon. Jag lovar återkomma när kroppen fattat. Tills dess får det bli lugn träning. (Att gå på cirkelträning och mesa är inte min grej).

söndag 1 november 2015

Straffet...

Karma...

Jag och P ska fälla upp en säng. En sådan där som hör till en bäddsoffa. P drar upp sin sida och varnar mig samtidigt för att min sida nog är lite knäpp - det räcker inte med att dra påstår han. Styrkt av att tidigare under kvällen ha lyckats manövrera en underlig vinöppnare som P gick bet på så knycker jag självsäkert upp sängen - utan något extra fipplande. Jag tittar malligt på P och ska just sträcka upp handen i ett V-tecken. Duns. Pang. AAAJJJJJ. Och några svärord...

Somliga straffas omdelbums. Där står jag med en säng på foten. Det överlägsna grinet har bytts mot en helt annan min. Rätt åt mig. Ja, verkligen rätt åt mig. Men det gör inte mindre ont för det.

Jag skippar söndags-pilatesrutinen. Pilates brukar innebära en hel del positioner med översidan av foten i golvet eller på bollen. Det känns inte lockande. Jag testar om spinning funkar. Det funkar hyfsat. Om jag tar lite lättare än vanligt på det där med "dra" i instruktörens "tryck-o-dra, tryck-o-dra" så känns det nästan inte alls.