söndag 31 januari 2010

Naturligt kanske är bäst

Har haft fint besök idag - svägerskan A och hennes hundar Biggles och Hesslan. Biggles är en Border Collie och Hesslan en Australian Kelpie. Båda kan och vill springa. Fort och mycket. Vackert och kraftfullt.

Biggles gillar snö.

Jag frågade A om hundar springer olika och om de springer olika bra. "Visst", svarade hon, "Biggles har ett mer effektivt steg än Hesslan." "Ja, men de är ju olika raser, om man jämför inom en och samma ras då?" envisades jag. "Biggles springer mycket bättre än sin syster", blev svaret. Nu är ju A lite partisk i "bäst-frågan", men jag accepterar observationen att hundar är individer med individuella löpstilar.

Hesslan är konvalescent efter korsbandsoperation - får inte springa helt fritt just nu.

Egentligen stämmer det med vad jag redan vet. Individer är genetiskt olika, med olika förutsättningar. Det borde innebära olika biomekaniska optima. För olika hundar liksom för olika löpglada individer av människosläktet.

Ur det perspektivet undrar jag lite runt våra försök att förändra löpsteg. Troligen går det att optimera sitt steg utifrån sina kroppsliga förutsättningar, men finns det inte en viss risk att det går för långt - att en löpare hamnar för långt från vad som är naturligt och biomekaniskt bäst för just den individen?

Jag har läst att Pose-tekniken är ett sätt att återfå ett naturligt löpsteg - så som ett barn springer. Men våra kroppar är ju inte riktigt samma som när vi var barn.

Ibland känns det som om det går lite mode i vad som är rätt teknik. Har jag tur passar tekniken på modet just min biomekanik. Har jag otur gör den inte det.

Jag är långt ifrån klar med löpstegsfunderandet. Hur hittar man sitt eget optimum? Varför känner jag mig osäker på vad som är naturligt och bäst för mig?

Det är helt klart skillnad mellan hundar och löpande människor - hundar bara springer, löpande människor funderar på hur.

lördag 30 januari 2010

Varmaste långpasset

I morse kände jag mig riktigt låg. Jag vet att min närmsta tid blir tuff mentalt. Hade lite löst pratat med Ingmarie om långpass lördag morgon och ville kolla lite hur landet låg. Kanske dra mig ur... Minus 20 ute, en del annat att fixa med. Men Ingmarie var på och då blev jag det också.

Drygt två timmar underbar löpning - bra underlag och vacker omgivning. På skogsvägar nästan hela vägen. Och Ingmarie! Jag vet inte riktigt vad det är med henne som gör att jag mår så bra i hennes sällskap. Det är bara ett faktum. Efter 200 meter mådde jag bra, efter 25 km var jag lycklig. Löpning är humörhöjande. Löpning med Ingmarie är humörhöjande i kvadrat.

Ibland stannar vi. Ingmarie ser näbbmöss som springer på snön och annat spännande. Eller så behövs en kisspaus. Jag tar chansen att vila lite. Vi stannar inte för att dricka - jag ska lära mig att dricka i farten tycker min tränare.

Ingmaries bakom-ett-träd-paus.



Efter passet är jag frostig utanpå men alldeles VARM inuti. Ett värmande långpass i vinterkylan.

fredag 29 januari 2010

Terapi och snygga skor

Min kloka chef låter mig gå till en gestaltterapeut lite då och då. Det behöver jag för att utveckla mitt ledarskap. Men också för att hantera lite privata dåligt läkta sår och hangups. Gestaltterapi bygger på helheten, allt som format människan till den hon är, och utgår ifrån personligt ansvarstagande i nuet. Svårt att beskriva tydligt, men det fungerar för mig. Idag var en terapidag.

Min Ingrid träffar jag på Hornsbruksgatan. På samma gata finns min favoritskoaffär. En slags outlet av provskor. Prototyper som visats för inköpare och som kanske blev producerade. Eller inte. Det finns allt möjligt kul och det är billigt. Ett Mecka för en sko-junkie. Jag är en ganska liten tant och just i detta fall är det en förutsättning. Skorna är i storlek 36-37½. Om man inte är ute efter herrskor, då är det 41-42 som gäller. Lite Saucony löparskor brukar oxå finnas, i lite bredare storleksomfång.

Vad tycks om mitt senaste fynd - Dr. Martens för 300 riksdaler.

Skoaffären är bara öppen ibland - nu får vi snällt vänta till mars. Lovar att påminna när det är dags. Samma koncept tycks finnas i Göteborg också.

Idag kändes terapin extra angelägen. På jobbet skulle min nya position annonseras med en liten intentionsbeskrivning av mig. Jag har i vanliga fall inte ett dugg svårt för att prata inför hur många människor som helst (nästan), men idag var jag så nervös att benen skakade. Jag vet med mig att inte alla blir överlyckliga och mitt problem, enligt Ingrid, är att jag funderar för mycket över vad folk tycker och tänker om mig. Och då fokuserar jag gärna på det negativa.

Alla har åsikter om sina chefer och mycket få har enbart positiva saker att säga om någon chef. That is a fact. Nu ska 50 pers tycka och tänka om mig... Men vem vet - majoriteten kanske tycker att jag duger?

Regelbundet och sporadiskt

Torsdag kväll. Äntligen skulle jag få träffa min nära kära vän M. Vi har inte alltid så lätt att få ihop det, bor i olika städer, men det blir ändå någon slags regelbundenhet.

Restaurang 1900 var bokad. Pendeltågstrafiken var kaos. Fyrtio minuter försenad var jag så på plats. M väntade snällt.

Restaurang 1900 har lyckats skapa en atmosfär av hemtrevlighet. Det känns nästan som att vara i någons vardagsrum. Nu tittar jag lite för lite på TV för att riktigt fatta vidden, men det är tydligen en TV-Niclas som står för det kulinariska. Dagens läxa var att det inte är så smart att låta kyparen välja vin fritt utan att titta på prislistan - det sved i plånboken. Men gott var det, både maten och vinet.

En kväll väl värd att skippa ett träningspass för...

Jag inbillade mig att tågkaoset skulle vara löst tills det var dags för mig att vända hemmåt. Icke. SLs skyltar förkunnade "mycket sporadisk trafik". Med M-laddade batterier klarade jag den informationen utan att bryta ihop. Och hem kom jag så småningom.

Idag ska jag ta igen lite förlorad träning och "kompensera" för två utekvällar på raken.

onsdag 27 januari 2010

Att jämföra prestationer

En del av motivationskraften i min löpning just nu är att se hur bra jag kan bli med annorlunda träningsupplägg, experthjälp och nytt fokus. Jämförelsen med tidigare prestationer är en del av drivkraften. Målet är att göra bättre tider - först på maran, sedan på midnattsloppet och till sist knipa den där silvermedaljen på Lidingös kuperade tremilsbana. Går det så går det. Om inte så har jag i alla fall försökt.

Ibland jämför jag inte bara med mig själv. Ibland jämför jag med andra. Det kan vara stärkande för självförtroendet att tänka på att det var betydligt färre före mig än efter mig på senaste maran. Men tävlingsmänniskan i mig vill vara bäst (orimligt, jag vet) och vissa jämförelser gör mig deppig och missnöjd med mig själv. Trots att jag vet att jag inte borde tänka så. Jag har mina förutsättningar. Jag ska vara nöjd över att göra det bästa jag kan av dem.

Daniel skrev för några veckor sedan att han var mycket imponerad av vinnartiden i det nyårslopp han själv deltog i. Jag hoppas att Daniel också är supernöjd med sin tid och sin prestation (20.25 på 5.4 km nyårslopp - I am impressed!) trots att det var några få som var snabbare än han var. För de allra flesta av oss kommer det alltid att finnas några som är bättre.

Att jämföra med sig själv får ytterligare en intressant dimension när man passerat sin bästa ålder. Tur att man inte vet vilken ålder det är... Snart får jag väl "Go Ultra" för att slippa jämföra med gamla miltider.

tisdag 26 januari 2010

Löpeld

Det finns bara ett ämne idag. Eller kanske två. Löpningens dag och Ingmaries födelsedag. På samma dag. Hur kommer det sig? Troligen för att Ingmarie själv valt sin födelsedag som löpningens dag. Och det tycker jag att hon gjorde alldeles rätt i. Nu har både hon och jag något att hänga upp minnet på :-)

Runt, runt Humlegården sprang vi. Många kända bloggansikten bland löparna. Möjligen leder det till gemensamt tema för några inlägg.

Löpningens dag lär ha spridit sig som en löpeld över Sverige. En ny tradition har skapats. Och jag var med the very first time.

Snorkkandet och Hummlegårdsnurren gjorde att jag slutade på straxt under 2-milsstrecket idag - inte illa för en vardag. Men nu var det ju ingen vanlig vardag.

Att snorkka

Jag vet inte om Miranda myntat begreppet. Det var i alla fall hos henne jag såg det först - att snorkka. Transportlöpa. Run commute. Uppkallat efter självaste Snorkfröken!



Snorkkat till jobbet har jag gjort idag. Det är ju löpningens dag, så det passar. Rödljusen (tre stycken på min väg) hade fattat grejen och bytte snabbt till grön gubbe när jag kom.

måndag 25 januari 2010

En logistisk utmaning

Söndag kväll är veckoplaneringskväll hos mig. En av mina utmaningar är att få in all träning i veckoschemat. Igår insåg jag att vecka fyra är en extra knökfull vecka. Knökfull av annat än löpning.

Enda möjligheten till kilometersamlande transportlöpning denna vecka är till jobbet imorgon. Alltså behövde jag ha med mig tisdagens work-outfit redan idag. Imorgon eftermiddag ska jag in till stan och behöver vara lite mer business woman-lik än vanligt. Men om jag tar på mig de höga svarta stövlarna redan idag och lämnar dem på jobbet så... Tankarna snurrar - hur ska jag få till det?

Imorgon är det löpningens dag också. Det vill jag inte missa. Jag är ju ändå i stan. Men att springa i mina högklackade stövlar? Ingen bra idé. Om jag tar transportlöparkläderna med mig, byter om på toa och ber en kollega lägga klänning, stövlar och kappa i sin bil så kan jag kanske hämta dem i garaget på onsdag.


Här är packningen jag transporterade till jobbet idag. Hade kvällens motionärsligeträning att packa till också. Motionärslige-Petra bjöd på intervallstege: 20-40-60-80-100-100-80-60-40-20 s med 20 s ståvila. Mina ben var lite tunga idag, men kul ändå.

Imorgon packar jag löparjackans fickor fulla med SL-remsa, passerkort till jobbet, passerkort till gymmet och duschen, någon hundring till lunch och mobiltelefonen. Har jag glömt något nu? Har jag det jag behöver på jobbet?

Just det - reflexvästen får jag inte glömma!

söndag 24 januari 2010

Dilemma

Fick en inbjudan av Ingmarie. Tanken är att jag ska skriva sju saker om mig själv som är lite okända/intressanta och skicka uppdraget vidare till sju andra bloggare. Så vad är då dilemmat? De är faktiskt två, dilemmorna.

Dilemma 1: Jag tycker så mycket om Ingmarie och är glad att hon valde mig, men jag är principiellt emot kedjebrev. Jag tycker detta känns lite som bloggvärldens svar på kedjebrev (visserligen en snäll variant som inte nämner något om vad som händer om man bryter kedjan). Ingmarie, hoppas du inte blir sårad.

Dilemma 2: Jag har inga problem att skriva sju saker om mig själv. Däremot kan jag inte för mitt liv komma på sju bloggare att skicka vidare till, om jag nu skulle bryta mot min princip bara för att det är Ingmarie. Ingmarie har redan valt ut merparten av dem jag läser som sina sju.

En kompromiss får det bli - jag skriver sju saker om mig själv, men skickar inte vidare.

Sju saker om mig:

Jag är sanslöst blodsockerkänslig. Blir grinig och tvär om jag inte får mat med lagom mellanrum.

Jag skulle kunna köpa hur många par skor som helst (och då menar jag inte löparskor), om jag bara kom på ett bra sätt att gömma dem för min man.

När jag var liten hade jag en liten tomtegubbe som jag hälsade på ofta. Han bodde i en stubbe.

Jag har lite småsvårt för att förlora - vilken tävlingsform det än är.

Min bästa frukost är amerikansk, men utan bacon och sådant. A toasted bagel with cream cheese, a bowl of fresh fruits and some freshly squeezed grape fruit juice, please. Mmmm.

Jag är bra på att sticka. Minst lika duktig som mamma tycker jag :-)

Jag älskar Manhattan men skulle inte kunna leva där - jag behöver skog nära mig.

Barmarksträning

Så började löpningen för mig. Som barmarksträning innan vi bandyspelare äntligen fick komma på is.

Fortsättnigen kom med Solastafetten, en stafett för studenter från Götaplatsen i Göterborg till centrala Karlstad. Den tävlingen var rolig. Undrar om den fortfarande finns?

Att springa för springandets skull började efter mitt andra barn. Lite fett skulle bort. Insåg att det skulle bli roligare om jag hade ett mål. Första loppet blev midnattsloppet 1998. Sedan 15 km på Lidingö och några halvmaror. Löpsäsongen var synonym med barmarkssäsongen; från mars-april till slutet av september. Att springa på vintern fanns inte riktigt i min begreppsvärld.

2004/2005 ändrades det. Jag hade bestämt mig för att ge mig på Stockholm marathon. Det betyder löpträning också vintertid. Nu räckte det inte ända fram det året. Jag ramlade från en pendeltågstrappa ner på spåret och slog knäet ganska illa. 2006 blev det istället marathonpremiär, efter många mils vinter- (och vår-) löpning.

Nu tycker jag det är lika naturligt att springa på vintern som på sommaren, vare sig det är barmark eller inte. Dagens långpass gick inte på barmark, men underlaget var trots allt springbart. Bedårande vacker var den runda som Ingmarie bjöd mig på. Genom skog och över ängar. Tack Ingmarie för 24 kilometers rent nöje. Nåja, i ett par av backarna var nöjet kanske lite mindre tydligt...


Ingmarie och jag vilar i en snövall efter genomfört pass.

lördag 23 januari 2010

Att återhämta sig

Vilodag idag. Från träning alltså. Veckohandling, tre maskiner tvätt (varav en enbart mina träningskläder), städning, matlagning och inköp av ny kaffebryggare är inte direkt att ligga på latsidan. kaffebryggarinköp var ett måste. Den förra, en termosvariant, har exploderat. Poff sa det. Termoskannan är helt full av små, små glasskärvor. Efter ett långpass bara måste jag ha kaffe. De sista kilometrarna brukar jag börja längta efter koffeindosen. Och nu har jag en ny skinande bryggare som lätt fixar en välförtjänt kopp efter morgondagens planerade runda.

Återhämtning och vila är en viktig ingrediens i träning - det vet nog alla som läst en artikel eller två i någon träningstidning. Återhämtning från vardagsstressen är nog också viktig. Jag får den delvis genom min träning. Löpningen blir avslappning från jobbstress.

Att bara vara är lite svårt för mig. Jag vill känna att jag gör något nyttigt. På dagens shoppingrunda köpte jag en Damernas Värld. En inre bild av hur jag sitter uppkrupen i ett soffhörn och bara slappar med min tidning kommer för mig. En bild som hämtad ur en Ikea-katalog eller en inredningstidning. Den bilden blir sällan verklig. Det finns alltid en diskmaskin att plocka ur. Tidningen hamnar bland andra olästa i tidningsstället.



Tänker att bloggen är slöseri med tid - se där jag kan faktiskt göra saker som inte nödvändigtvis är "nyttiga"! Heja mig!

fredag 22 januari 2010

Ingen mat för en karl

Jag vill ha riktig mat. Inte en sallad på några spenatblad, tre halverade körsbärstomater, sanslöst mycket rödlök och några kuber fetaost. Det fick jag idag. Möte över lunchen med mat (?) fixad av sekreterare. Min kollega påpekade att det inte var mat för en karl... Eller för en hårt tränande kvinna, tänkte jag och åt snällt upp utan att klaga.

Glömde bort att jag ätit lite dåligt och gav mig ut på 15 km distans, medelhårt tempo. Ungefär halvvägs var jag vrålhungrig. Magen skrek och jag orkade inte riktigt hålla farten. Jag är dessutom sorten som blir grinig av lågt blodsocker.

Det går förstås inte att kräva full utväxling av en kropp som inte har någon energi och jag känner att jag måste äta bra för att träna bra. När jag började träna för mitt första maraton trodde jag att jag skulle bli jättetunn av alla löpning. Så blev det nu inte. Kroppen är fantastisk på att reglera. Hungern är stor efter ett långpass.

När det blir som idag - vrålhunger - vräker jag i mig allt som kommer i min väg och det blir ju inte alltid det mest lämpliga. Eller vad sägs om mackor, valnötter och saltlakrits - innan middagen!

torsdag 21 januari 2010

Att låna från Amerika

Garmin. Made in the USA. Eller kanske i Taiwan. I alla fall en amerikansk produkt. Jag köpte min i Boston i November. Sextonhundra kronor billigare än i Sverige men fortfarande mer pengar än jag någonsin tidigare betalat för en löparpryl. Jag ville verkligen försäkra mig om att jag inte gjorde något korkat. Tänkte på volt och laddare och sådant och frågade säljaren: "There will be no problem to use this in Europe, will there?" Hans svar: "Well, aren´t there satellites in Europe too?". Jag höll inne asgarvet och lade denna historia till en del andra jag har om amerikaner som inte vet så mycket om världen utanför US. Gäller givetvis inte alla amerikaner, men många.


Väl hemma berättade jag historien för alla som ville lyssna. Alla skrattade. Tills jag stötte på Besserwissern. Jag kallar honom B. (B, om du läser, så ska du veta att jag beundrar dig för dit driv, men du kan bli lite "jobbig" när du vet allt och dessutom har rätt...). B skrattade inte. B förklarade att säljaren faktiskt har rätt; GPS - global positioning system - är ett amerikanskt system som vi får "låna" för att navigera. Det finns faktiskt inga europeiska navigationssatelliter. Ännu.

I Söndagens DN läste jag att vi snart har ett europeiskt system. Kan vara bra om nu Obama skulle få för sig att trycka på avstängningsknappen. Galileo heter den europeiska varianten och alla utom jag vet säkert detta redan... Projektet har pågått sedan millenieskiftet. 2014 ska det vara klart. 35 miljarder (!) skattepengar kostar det.

Mottagaren behöver signaler från fyra satelliter samtidigt för att med triangulering (det kan man nästan förstå vad det är) räkna ut position i x-, y- och z-led och i tiden. Förutom att mäta löppassens längd och navigera flygplan tänker man sig att blinda kan ha en Galileomottagare i örat!

Om vi samarbetar och låter GPS och Galileo överlappa kan man bestämma positioner på cm när istället för dagens meter-stora felmarginal. Tänk vad noggrant vi kan bestämma våra löprundor.

Idag behövde jag bara navigera mellan step-brädor och vikter. Body pump på programmet och vila för min Garmin.

onsdag 20 januari 2010

Inläggslös?

När jag bestämde mig för att försöka mig på att blogga (en ingivelse en kväll för inte så länge sedan) skrev jag raskt en lista med tänkbara ämnen. Tanken var ett inlägg om dagen sisådär, fram till den 6 juni. Den 6 juni är dagen efter maran. Den dagens inlägg ska bara innehålla siffror - min sluttid. 3.29.59 skulle sitta bra. Just nu känns den tiden lite lätt orealistisk...

Jag oroade mig för att inläggsämnena skulle ta slut långt före maraton-starten och kanske gör de det. Än så länge har jag dock inte använt mig av så många av idéerna från min lista - det kommer på något underligt vis nya istället.

Insåg med förskräckelse idag att jag faktiskt var inläggslös och att jag varit det fredag och måndag också. Inte blogg-inläggslös, men väl sko-inläggslös. När jag övergav mina Icebugs - de hjälper inte mycket i sliret, snarare tvärt om tycker jag - glömde jag att flytta över mina specialgjorda, formgjutna "jag-kan-inte-springa-utan-dom"-fotbäddar. De som räddade mitt knä. Eller deras föregångare gjorde. För dessa är generation nummer två.

2006 gick jag med i Huddinge AIS. Tränade rätt tufft på bana. Jag ville inte vara någon fånig tant, så jag kämpade på och försökte hänga med unga 1500-meterslöperskor och andra proffs. Det blev nog lite för tufft. Knäet protesterade vilt och en dag fick jag ta till kryckor.

Magnetröntgen visade artros på insidan av knäskålen (osäkert dock om det var det som gjorde ont). Det blev kortisonspruta, doktorns order att aldrig mer springa mer än 5 km (är det ens värt att ta på sig skorna tänkte jag), rehab à la naprapat (rumpan var för svag för snabb banlöpning sa han) och så till sist mina räddande fotbäddar. Med dem i skorna kunde jag äntligen springa utan smärta. De har legat i mina skor under tre Lidingölopp och två maror. Hittills.

Mina fotbäddar är kanske inte så vackra. Men om jag kommer ihåg att stoppa dem i skorna så syns de inte...

Janne, ortopedtekniker på Runner´s Store i Stockholm, är skaparen av konstverken. Mina fötter har fallit ihop säger han. Framfoten har plattats ut. Mycket vanligt bland damer 35-plus tydligen. Räddningen ligger i pingisbollsstora upphöjningar som trycker upp foten. Låter kanske inte så skönt, men man vänjer sig snabbt. Och jag borde verkligen inte springa utan dem.

tisdag 19 januari 2010

Att kämpa med kärnan

Core. Styrketräning för "kärnan". För några år sedan var det ett okänt begrepp - i alla fall för mig. Nu vet nog de flesta att magkorsetten behöver vara stark. Och att det inte bara gäller operasångare.

En god löpare behöver en stark kärna. Att orka hålla löptekniken under långa pass, att springa fortare på träning och tävling och att minska skaderisken - nästan allt ska bli bättre med core-träning säger de som kan något. Och jag tror dem.

Hur kommer det sig då att det är så svårt att få till de där kvartarna? Så mycket mer tid än så tar det nu inte att köra någon planka och lite annat nyttigt. Jag har min nya "skriva-upp-planerad-träning-i-outlook"-strategi. Idag stod det core. Och idag gjorde jag som det stod. Och kände att jag behöver vara flitigare. Jag är inte särskilt kärn-stark. Ännu.

Så här såg mitt hemmagym ut idag. En yogamatta framför brasan och en gammal Runner's world med förslag på core-övningar. Allt illustrerat av magrutig Sanna Kallur. Nåja, core-muskulaturen går mer på djupet än ytliga rutor.

måndag 18 januari 2010

Petra peppar motionärer

Det började med en lapp i skogen. Petra Kindlund, duktig Huddinge AIS-löpare, erbjöd teori och praktik under några timmar en söndag i augusti 2009. Kanske fanns det lappar i fler skogar? Det var i alla fall många med löpning som motionsform som nappade på Petras erbjudande att lära sig mer.

Vi motionärer ville ha mer. Företagssamma Petra svarade med att skapa Motionärsligan. Jag gillar företagssamma kvinnor. Extra fantastiskt är unga företagsamma kvinnor (Petra är nog ungefär hälften så gammal som jag). Att löpskolas och att få sig kvalitetsträning till livs - det är tanken. Och det på ett sätt så att alla kan vara med. Oavsett löpstyrka och målsättning.

Inspirerande Petra, alltid med glittrande ögon och ett stort leende

Ikväll var det vårterminsstart. Petra gick ut hårt med intervaller. 70-20x8 och 40-20x8. Lite extra tungt på snötäckt cykelväg. Alla gör sitt bästa och Petra sporrar och peppar. Mina vader protesterade lite, men det ignorerade jag - jag hade ju kul! Vila får jag göra imorgon...

Så här ser vi ut efter passet (reflexvästar i mörker är inte kompatibelt med min kamera) - det är i alla fall jag som är så trött att jag ligger ner...

Vi träffas varje måndag utanför Visättra sporthall i Huddinge. Ni som inte bor alltför långt bort - kom med! Er andra önskar jag en alldeles egen lokal Petra.

Vaccinering = glass

Läste Ingmaries inlägg om vaccinering. Jag är vaccinerad. Min bedömning, när jag väger riskerna mot varandra, är att viruset har en potential att vara eller bli farligare än vaccinet. Jag tycker också - och det här är viktigt för mig - att varje individ ska välja själv. Argument som att man ska vaccinera sig för att skydda allmänheten tycker jag är ett intrång i individens ansvar för sig själv och sin hälsa. (Om det inte är så att man ska vistas bland människor som inte kan vaccinera sig av någon anledning förstås - då kan man vaccinera sig för någon annans skull. Om man vill...)

Samtidigt kan jag förstå att en del människor känt sig förvirrade runt vad som är rätt att göra - ena stunden dör i övrigt friska människor enligt nyhetssändningarna, i nästa stund antyds att vaccinet är oprövat och farligt (det är prövat i lika stor utsträckning som andra vaccin och basen i vaccinet är samma som i en del andra vaccin). Att göra en egen riskbedömning är inte lätt - vanliga människor måste låta myndigheter och sjukvård göra bedömningen åt sig eller själv söka och tolka objektiv information. Och det i ett läge som påminner om hysteri (det håller jag med Ingmarie om).

Nu till glassen. Jag har vänner som bestämt sig för att inte vaccinera sina fyra barn. Deras beslut, jag respekterar det. Två av barnen har kommit hem från skolan mycket ledsna och bekymrade; det första för att en klasskamrat påstått att det skulle vara vännernas dotters fel om klasskamratens mamma skulle dö... Några dagar senare kom vännernas son hem och var ledsen för att alla fick glass utom han. Glassen var en belöning för att ha tagit sprutan. Han kände sig straffad och utpekad förstås. ÄR DET INTE HELT SANSLÖST? Hur kan föräldrar tuta i sina barn sådant strunt (för jag tvivlar på att klasskamraten själv dragit slutsatsen om mammans potentiella död). Och vilken knäpp vuxen tar "bara glass till dem som tar sprutan"-beslutet?

söndag 17 januari 2010

Alternativ i dubbel bemärkelse

Våga vägra långpass? Inför mina tidigare tre maror har jag skippat en del träning och snittat en bra bit under Szalkais veckomängder. Men jag har alltid varit trogen långpassen så långt det bara varit möjligt. När man vet med sig att man snart ska kräva 42 195 meter av sin kropp har de passen känts som extra viktiga - de där utdragna, långa och sega. Det satt därför hårt inne att byta de 22 km långsam löpning Ingmarie föreslagit i mitt träningsprogram mot skridskor och wet west. Bygger jag verkligen mitokondrier lika bra med skridskor på fötterna? Eller med flytbälte runt magen?

Dessa skor är inte lämpade för löpning, men väl för långfärdsskridskor. De har stått på hyllan ett tag och när jag hittade dem saknade de sina fina lila skosnören. Någon (jag?) har troligen behövt snöre...

Först skridskor. Det är som att cykla - har man en gång lärt sig så kan man. Och åka skridskor kan jag trots att det blir väldigt sällan nuförtiden. Mitt självförtroende är nog bättre på skridskor än i löparskor. Resultatet av många timmars bandyträning. Idag njöt jag av att glida fram över isen och de dryga 90 minuter jag hade på mig innan tonåring skulle hämtas på fotbollsträning gick fort. Pulsen gick inte upp lika mycket som när jag springer, inte ens i motvind. Kanske beror det på att rörelserna är mer svepande. Rumpa och lår blev dock lite möra. Man jobbar en del med lårets utsida när man åker skridskor (förutsatt att tekniken är rätt - man ser en del "pinnar" på isen). Kan det möjligen vara bra träning för löpares knän? Funderar och jämför med MarathonMias sidstepp med gummiband - borde det inte vara samma muskel?

Och så wet west. Att springa i vatten. Jag har aldrig provat förut. Nu hade jag chansen att hänga på Ingmarie och få instruktioner av ett megaproffs. Vi körde 70 minuter. Tiden bara svischade förbi och pratet avstannade inte en sekund. Nyfiken medmotionär frågade oss om vi "gått klart snart", och påpekade att "det där kan ju inte ha varit jobbigt - ni pratar ju hela tiden". Uppenbarligen visste han inte att prat-tempo är optimalt mitokondriebyggar-tempo. Och vi valde att inte avslöja den hemligheten.

Ingmarie, du ger mig inte bara träningsråd - du ger mig energi! Tack!

Summa sumarum 160 minuters alternativträning. De överansträngda vaderna fick välbehövlig omväxling och jag slapp bli sur av moddig och slirig löpning.

lördag 16 januari 2010

Ett före som passar kaniner, men inte mig


Dags för ett skönt kravlöst kilometersamlande pass. Ett varv runt min lilla sjö. Underbart skulle det bli... Nu blev det inte riktigt så skönt. Naturen är visserligen bedårande vacker med alla frostkädda träd, men underlaget! Nästan inte löpbart. I alla fall inte för en otålig själ som jag. Ett steg framåt och två tillbaks-känsla. Jag vill ha fler minusgrader och hårt underlag som dubbarna fäster i (eller barmark), inte sådant moddigt slir som det var idag. Dessutom har jag fortfarande ont i vaderna (stackars mig) och har sovit dåligt (stackars mig igen). Miss Agda skrev nyss om sömnens vikt för välmående och framför allt för att kunna tillgodogöra sig träning. Tänkvärt inlägg och helt sant tror jag. Och sova borde vara lätt, men det är det inte alltid.

Syrenhäcken är vintervacker

Våra kaniner, Zorro och Zelma, älskar snö och hoppar glatt omkring utan att slira.

Funderar på alternativ till morgondagens planerade långpass. Slira i två timmar kommer bara att gör mig sur och grinig. Kan ett par timmar skridsko vara ett alternativ kanske? Hur är det egentligen med alternativ träning? Hur mycket kan man byta ut utan att tappa löpform? Och vilka alternativ är bra? Måste fråga min tränare - vet att hon har tankar på att skriva en bok i ämnet...

fredag 15 januari 2010

Effektmätning

Utväxling före och efter ska jämföras. Idag var det dags för "före". Ingmaries idé att genomföra en serie testpass, för att kunna mäta eventuella träningseffekter, är förstås helt i en science-nörds smak. Planen är att mäta igen om sex veckor. Dagens mätvärde var alltså ett slags basvärde. Jag vill ju givetvis gå grundligt och metodiskt tillväga så om sex veckor ska jag springa vid samma tidpunkt, på samma löpband, i samma skor och med samma musik i öronen (nåja, det sista kanske jag inte kan få till - jag kör ju "iPod-shuffle"). Undrar just om jag bör äta grekisk sallad till lunch också? Två gånger 3 km tröskelfart är studie-designen. Med riktpuls baserad på mjölksyramätningarna jag gjorde i måndags. Tanken är att testkilometrarna efter sex veckors träning ska gå lite, lite fortare, men med samma puls.


Svettig och lika röd som träningströjan - så ser jag ut efter lite tröskelträning på löpbandet. Föredrar egentligen att springa utomhus, men vad gör man inte för att minska yttre faktorers inflytande på testresultat?

Hur kändes det då? Jag tycker farten blev lite mesig med den riktpuls jag fått order om att hålla. Men jag får väl skärpa mig och tro på mjölksyramätningen. Jag gav mig i alla fall på en tusing i lite snabbare tempo efter tröskeltestet var över. Fick på så sätt lite utlopp för frustrationen över att jag inte är snabbare... Men jag kanske kan bli!

Scener


Igår vilade jag benen på Dramaten. Såg Bergmans "Scener ur ett äktenskap" med Jonas Karlsson och Livia Millhagen som gift och så småningom skilt par. Underbar föreställning. Fantastiska skådespelare. Mycket tänkvärd pjäs. Han hade väl en del egna erfarenheter den där Bergman... Trots allvarligt ämne blev det många skratt. Och någon liten insikt om mitt eget synsätt på relationer och äktenskap. Gå och se!

torsdag 14 januari 2010

Elefant eller?

Jag måste erkänna att mitt laktattest, som jag gjorde i måndags, hade en biverkan - rejäl träningsvärk i vaderna. Jag kan knappt gå!


Hur gick då det till? Testet landade ju bara på dryga 4 km.

Christers löpband var långt och fint. Inte något vanligt band. Det dunkade dock ovanligt mycket när jag sprang. Kanske bidrog akustiken i det vackra stenhuset också? Jag kände mig i alla fall som en elefant. Automatiskt gick jag upp mer på tå än vanligt. Christer kommenterade mitt fina, lätta löpsteg och då kunde jag ju inte sluta springa så bara för att jag blev lite småtrött i vaderna. Det var ju bara han och jag där och han följde varje steg jag tog. Det kändes så i alla fall. Resultat - kramp i vaderna på slutet och den grymmaste träningsvärk jag haft på länge.

Så går det när man är fåfäng!

onsdag 13 januari 2010

Passar bra idag tänkte jag förvånat

Jag har tänkt mig att transportlöpa närhelst det går. Jag är dock ganska duktig på att hitta anledningar till att det inte passar så bra just idag, eller just imorgon, eller i övermorgon heller för den delen...

Några av mina skippa-anledningar:
* Måndagar går inte, för då har jag inte hunnit ställa dit business casual-kläderna på kontoret ännu. Att tänka på det på fredagen är lite för lång planeringshorisont för mig.
* Många dagar vill jag ha hem jobbdatorn - kanske behöver jag göra något litet kvällsjobb som inte går att göra på hemdatorn? Att det oftast inte blir så mycket av med sådana planer glömmer jag lätt.
* Ibland behöver jag bilen för att åka någonstans på dagen. Till exempel till lunch-pump. Eller skjutsa barnen till träning direkt efter jobbet. Det är väl i alla fall rimliga anledningar?
* Ibland ska jag ut på kvällen och har ingen lust att gå hem från pendeln (dåligt, jag vet)
* Fredagar vill jag definitivt ha hem datorn

Men om jag börjar med en gång per vecka - det är nog ett minimum om jag ska få in alla kilometrar i en löparvecka - så får vi se hur det utvecklar sig. Kanske blir jag lika invand som Snorkkis, transportlöpardrottningen, till slut.

Idag passade transportlöpning in alltför bra för att skippas. Frukost-på-jobbet-dag! Grupperna turas om att fixa ordentlig frukost med ägg, gröt, smoothies, goda ostar och färskt bröd. Extra gott efter en liten löptur! Ungefär en gång i månaden sker det. Och då behöver ju inte jag springa med min frukostmacka i fickan! Tyvärr lite för sällan för att bygga mitt transportlöpande runt.

Idag unnade jag mig också en liten stretch i bastun på jobbet. Sådana små mysfaktorer kanske kan få mig att hitta färre skippa-anledningar? För när jag väl tar mig förbi hindren och ger mig iväg tycker jag att transportlöpning är ett fantastiskt sätt att få in träningen i vardagen!

Nu är det hög tid att klä på sig löparmunderingen och springa hem.

tisdag 12 januari 2010

Jag är en cosmonaut

Jag har i alla fall tränat som en cosmonaut... Inbjuden av Ingmarie till smygpremiär på hennes eget Power Plate-ställe (nåja, hon äger det inte, men hon kommer säkert att vara tongivande som initiativrik instruktör) fick jag och min P prova riktig cosmonaut-träning. Det var tydligen så det började. När någon ryss kretsat runt jorden i sin rymdraket behövde han - för det var nog mest män tror jag - snabbt bygga styrka i muskler och ligament efter slappandet i tyngdlöst tillstånd. En vibrerande träningsmaskin konstruerades. Vibrationerna skapar en slags acceleration och motsvarar att träna i ökad tyngdkraft förklarade Ingmarie. Riktigt hur vibrationer översätts i gravitation förstod jag inte - gymnasiefysiken är lite för väl undanstoppad för sådan logik.


Effektivt som sjutton är det. Man tränar igenom hela kroppen OCH stretchar OCH får massage på 30 minuter. Tungt var det och ännu tyngre kan man göra det lovade Ingmarie. Om man vill. Låter det för bra för att vara sant? Besök Power Plate (by Härnösands Ryggklinik) på Torsgatan 19 i Stockholm, eller någon annanstans - det finns fler - och döm själva.


Ballerinor gillar också Power Plate sägs det. Visst ser jag ut som en?

måndag 11 januari 2010

Udda fågel


Nu har jag det svart på vitt - jag passar inte in i generiska pulsformler. Inte ens i de med inbyggd tantkorrektionsfaktor. Jag är en udda fågel med ett snabbt pickande hjärta, precis som jag trodde.

Christer på Sport Support Center hjälpte mig ta reda på fakta. Alltmedan jag sprang på löpband i stegvis ökande tempo stack han mig i fingret. Mjölksyra och puls mätte han. Nu vet jag var min aeroba tröskel ligger och vilken puls jag ska hålla mig till på de mitokondriebyggande långsamma långpassen. Glädjande nog behöver jag inte springa riktigt så snigelsakta som jag trodde. Jag vet också var min anaeroba tröskel ligger - huh vilken puls jag måste upp i... Intervaller kommer att bli tokjobbiga.

Alla som misstänker att de är udda fåglar, eller bara vill bekräfta art-tillhörighet, bör besöka Christer. Han är jättetrevlig och framför allt superkunnig. Han kan ge träningsråd och mäta framsteg också. Jag planerar att gå dit igen - efter några månaders Ingmarie-träning.

söndag 10 januari 2010

Endorfinist - jag?


I senaste Fitness Magazine (som jag köpte för första gången igår - bättre tidning än jag trodde faktiskt) står en liten notis om att träning kan vara lika beroendeframkallande som heroin. Forskare har visat att de som tränar ohälsosamt mycket får samma avvänjningssymptom som de som går på heroin. Tillåt mig tvivla. Och titta gärna på den mycket välspelade och realistiska (tror jag, jag har ju aldrig själv gått på heroin) filmen "I skuggan av värmen" och döm själva. Den kraftiga abstinens som beskrivs i den filmen, liksom i andra skildringar, kan jag absolut inte tänka mig kan uppkomma av för mycket träning. Möjligen samma TYP av symptom, men i så fall mycket, mycket mildare.


I skuggan av värmen är en vacker film, trots att den skildrar något så hemskt som ett heroinberoende - se den!

Abstinensen är fysisk. Den kommer av ett fysiskt beroende. Drogen tippar balansen och kroppen anpassar sig till en ny situation. För att balansera denna yttre, kraftigt överstimulerande spelare sätts kompensatoriska system igång. En ny jämvikt, inkluderande den utifrån väntade stimuleringen, skapas. För att må som en vanlig människa behöver heroinisten tillföra sin drog. Annars ny obalans och abstinens.

I teorin skulle man kunna bli beroende av de endorfiner som frisätts vid träning - de verkar på samma system som morfin och heroin. Men att träna och därmed frisätta en liten fysiologisk mängd endorfin kan ju inte jämföras med att spruta in en mycket hög och ofysiologisk dos av en potent morfin-analog!

Ett psykiskt beroende av träning är något annat - intressant beskrivet här. Och jag måste erkänna att jag klämde ett pump-pass idag, fast jag skulle vila...

Kroppens belöningsystem är till för att hjälpa oss göra rätt. Vi mår bra av att äta för att vi inte ska svälta ihjäl. Att sådana må-bra-system triggas av träning betyder för mig helt enkelt att vi är gjorda för rörelse. Jag mår bra när jag får träna. Kanske är jag endorfinist? Det kan jag leva med.

Kuriosa: Morfin finns naturligt i opiumvallmons frökapsel. Heroin är en morfin-analog som framställs kemiskt. Från början (1899) var heroin ett läkemedel som var tänkt till morfinberoende patienter. Heroinet skulle inte vara vanebildande trodde man - riktigt så var det ju nu inte... Heroin går lättare och snabbare upp i hjärnan än morfin och är därför så kraftfullt. Namnet heroin kommer ifrån att försökspersonerna kände sig heroiska.

lördag 9 januari 2010

Kringelikrok är frihet

Mina långpass har alltid varit ganska förutsägbara. Två-tre alternativa rundor att variera mellan. Vanligast rundan: varv på varv runt en liten sjö. Allt för att veta ungefär hur långt jag sprungit (uppmätt på Google earth) och för att jämföra tider vecka för vecka. Men det var då...

Nu är det slut med likriktade rundor - Garmins GPS mäter distans och hastighet vilken rutt jag än tar och jag kan springa varhelst jag har lust. Det är långpassfrihet det! Nåja, nuvarande underlag begränsar vägvalet lite.


Dagens 21 km gick mest på nya löparvägar. Min lilla rundnings-sjö ligger mitt i bilden. Boende längs sjörundan har hörts fälla en och annan kommentar om antalet gånger jag passerar...

När kylan släpper sitt grepp finns en detalj att lösa för att behålla friheten - vattnet. När det är riktigt kallt tar jag ingen vätska med mig, den fryser bara och jag blir ändå inte särskilt törstig. Men när det blir varmt måste jag ha massor. Jag är ovanligt duktig på att svettas nämligen. Min gamla lösning var två stora vattenflaskor vid sjökanten och ett depå-stopp per varv. Jag har visserligen ett vätskebälte med fyra småflaskor, men det räcker inte långt när temperaturen är somrig. Vätskerygga kanske? Men det ser väl bra fånigt ut med slang i munnen, eller?

Jag störs inte särskilt mycket av kylan. Den enda kroppsdel som blir riktigt kall är rumpan och det trots mamelucker. Borde jag kanske sy mig ett par shorts i fleece att dra utanpå vintertightsen?

fredag 8 januari 2010

Inklämd träning

En av mina stora utmaningar är att få in mer träning i min vardag. Det är klart att man kan om man vill, men det är så mycket annat som kräver engagemang och hänsyn. Jobb, familj och vänner till exempel. Jag tror att mina veckorapporter till Ingmarie kan hjälpa mig att skärpa mig. Hon är visserligen väldigt snäll och förstående, men jag vill ju inte skämmas...

Jag insåg idag att enda chansen att få in det planerade (och tidigare överhoppade) tröskelpasset var ikväll. Efter en lång dags möte i stan och innan middagen. Middagen får bli Thai hämtad av P medan jag springer. Något annat går inte. Tur att han är så förstående min gulliga P. Tur att tonåringarna gillar Thaimat.

Nöjdheten är stor när man lyckats klämma in ett kvalitetspass innan fredagsvinet. Särskilt när termometern visar på minus 15 grader.

torsdag 7 januari 2010

Humlan kan flyga

Och jag kan springa. Hyfsat i alla fall. Och det trots att jag inte har vad gemene man skulle anse vara en löparkropp.


Jag minns en mingel-fest jag var på. Kom att börja prata träning och jag berättade att jag tränade för min tredje mara. "Va? Gör DU? Men du ser ju inte ut som någon löpare..." utbrast minglaren förvånat. Jag har haft lite svårt att smälta den kommentaren, men har bestämt mig för att ta den så här: Jag springer så bra som jag bara kan utifrån mina förutsättningar. Om förutsättningarna är lite sämre så är mina prestationer desto bättre - eller hur?

Jag tror jag är en löparhumla. En som vägrar gå med på att min kropp skulle kunna vara fel för det jag älskar att göra.

onsdag 6 januari 2010

När jag blir stor ska jag bli detektiv

Inspirerad av Camillas alldeles nya blogg och hennes inlägg om yrkesval.


När jag var liten ville jag bli detektiv. Vi lekte ofta detektivlekar. Följde efter mystiska personer, skrev upp bilnummer... Nu finns nog just det yrket mest på film. I alla fall var det inget studievägledaren hade i sina kataloger. Istället har jag hamnat där jag hamnat lite mer av en slump än genom en långsiktig plan.

Det blev naturvetenskaplig linje på gymnasiet mest för att studievägledaren tyckte att mitt mattebetyg var lite för dåligt för just den linjen. Och för att mina föräldrar tyckte jag skulle gå något yrkesförberedande och "bli någonting". Litet uppror helt enkelt, men ett bra sådant. Inte för att jag hade tänkt läsa vidare egentligen, men OM jag skulle ändra mig så var ju N en linje som inte stängde några dörrar.

Efter gymnasiet for jag till USA ett år. Där träffade jag Lena som läste på universitetet. Hon var ju rätt normalbegåvad, så kanske jag också skulle kunna? Det blev apotekarelinjen. Fyra och ett halvt år av kemi, farmakologi, fysiologi och annat kul. Verkligen helt och hållet min grej. Och det bästa av allt, man kunde jobba med så många olika saker efteråt (apotek, läkemedelsindustri, akademisk forskning, sjukvård, myndigheter, information) - fortfarande så många dörrar öppna. För min del blev det forskning, först inom akademin och sedan inom läkemedelsindustrin. Forskning är ju lite som att vara detektiv faktiskt. Så på sätt och vis blev jag det jag ville.

Jag försöker att inte påverka mina tonåringar så mycket - liksom jag hamnar de nog rätt så småningom. Man måste inte gå raka vägen. Idag är det lite stressigt att vara tonåring - det finns så mycket att välja på till gymnasiet. Massor av olika inriktningar och specialdesignade program. I mitt stilla sinne undrar jag hur stor andel av dagens gymnasister som så småningom faktiskt kommer att ägna sig åt något som är i närheten av specialinriktningen de valde som 15-åringar. Tur att man kan styra om och ändra efterhand.

Hur jag hamnade i löpningen är en annan historia.

Mitt i pannan


När jag kommer hem och bor hos min mamma och pappa några dagar får jag ofta färskt bröd till frukost. Min lilla mamma är mogonpiggast och hinner baka innan vi andra är frukosthungriga. Om hon försover sig gör hon en snabbvariant - stekpannebröd. I morse föll andan på hemma hos mig. Jag gjorde stekpannebröd. Nu fick ju min familj vänta till klockan 11 innan frukosten var klar, men gott blev det.

Så här gör man:

50 gram smör - smält
5 dl mjölk - tillsätt till smöret, värm till 37 grader
12.5 gram jäst (ett kvarts paket) smulas och degvätskan hälls över
½ tsk salt tillsätts
2 msk baksirap tillsätts
ca 1 liter mjöl blandat med ½ tsk bakpulver tillsätts


Arbeta till en lagom fast deg. Mjöl kan man ta lite vad man har lust med. Jag tog hälften graham och hälften vetemjöl idag. Jäs 30 minuter. Kavla ut till tunna stekpannestora kakor. Nagga. Grädda omedelbart, utan att jäsa, i varm, torr stekpanna (allra bäst att ha två stekpannor samtidigt). Njut! Så gott med färskt, ljummet bröd!

tisdag 5 januari 2010

Att mäta med precision

Så kom den äntligen - solen. Vem kan sitta inne då? Planen idag var långa intervaller i tröskeltempo. Så blev det inte. Jag tog 15 minusgrader som (svep)skäl för att byta ut det passet mot 60 minuter distans.

Påpälsad och med hyfsat lätta ben ger jag mig iväg. Snötäcket dämpar alla ljud och det är tyst, stilla och glittrande. Jag känner mig ganska harmonisk. Ett par kilometer in i passet rusar plötsigt pulsen - helt oförklarligt. Jag springer i bekväm fart i svag nerförsbacke, andas lätt och kan definitivt sjunga "Här kommer pippi långstrump" utan större besvär. Min Garmin säger att jag har 213 i puls! Visst, jag brukar hävda att jag har ovanligt hög arbetspuls men 213? I do not believe it! Min maxpuls är någonstans i närheten av 190 tror jag. Och i det pulsintervallet kan jag inte sjunga... J-vla skit-pulsklocka tänker jag och drar upp tempot i ren ilska. Det blir ett bra pass i raskare takt än jag tänkt mig. Jag bryr mig inte om vad pulsmätaren säger (den lugnar visserligen ner sig och mäter mer rimligt efter en stund).


Science är min gren. Och jag vill gärna mäta min träning med precision. Pålitliga instrument behövs. Jag har sedan tidigare en fot-pod av märket Polar begravd i en låda - förvisad dit efter upprepade orimliga mätningar. Kalibrerad på 400 metersbana helt enligt instruktionsboken mätte den ändå konstigt. Samma runda var olika lång beroende på löptempo och prylen retade mig genom att ibland ange ungefär samma tempo under snabba partier som under långsamma. Än så länge har jag ingen anledning att tvivla på Garmins avstånds och hastighetsmätning. Men pulsmätningen? Very strange. Tål den inte lite kyla? Blir luften elektrisk kanske...

Bränsle - snabbt och enkelt


Miss Agda tipsar om snabba och enkla kesopannkakor. Jag kontrar med den snabbaste maten i mitt kök - pasta pesto. Jag gör egen pesto - det är så himla mycket godare - och sparar i stora lass i kylen (håller någon vecka) eller i frysen (håller månader). Koka pasta och lägg i önskad mängd pesto (direkt från frysen funkar fint, pastan är ju varm). Servera med någon grönsak. Blir kanske mer kolhydrat än protein, men det kan man ju behöva ibland, exempelvis när man tömt musklerna på glykogen.

Till en mindre sats än den jag brukar göra:
1 stor kruka basilika (eller två små)
50 gram pinjenötter
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 dl olivolja (knappt tror jag, jag går efter konsistensen här)
2 dl nyriven parmensan
salt (+lite svartpeppar)

Finhacka pinjenötter och basilikablad i matberedare/med mixerstav. Tillsätt vitlök och parmensan. Mixa ner olivoljan lite i taget tills konsistensen är ganska lös. Smaka av med salt.

måndag 4 januari 2010

Väderstressad


Ibland är vädret fint i Sverige. Men inte alltid, så det gäller att passa på. Väderstress. Jag längtar ut och känner att de fina dagarna bara måste utnyttjas till fullo. Prognosen för första arbetsdagens eftermiddag sa strålande vinterväder i en omgivning nära mig. Jag vill inte jobba, jag vill vara ute och springa i solsken på snötäckt vinterväg tänkte jag. Jag for in till kontoret och gjorde det som måste göras på plats, packade ner lite distanslämpat jobb och åkte hem till löparskorna.

Nu hade ju SMHI lite fel. Det blev inte sol. Men väl ett löppass i dagsljus. Ganska skönt distanspass trots pump-möra ben och bitvis moddigt underlag. Jobba får jag göra halva kvällen istället.

Tro det eller ej, men SMHI har haft fel förr... Jag minns Lidingö september 2007. Prognosen lovade att det skulle sluta regna lagom till tre-milsstarten - det gjorde det inte. Istället öppnade himlen sig. Kilometer efter kilometer med lera upp till knäna. Inte min bästa sluttid. Genomvåta överdragskläder i ryggan (jag har lärt mig - alltid plastpåse runt överdragskläderna) och en rejäl förkylning efteråt.

söndag 3 januari 2010

Pump är som bäst...

...mitt emellan två releaser - musiken hjälper mig och jag har inte hunnit tröttna.

...när Sofie håller i passet - så inspirerande!

...när man inte sprungit långpass dagen innan...

Två av tre rätt idag!

I gymmet köade "nyårslöftena" och stammisarna till maskinerna. Pump har begränsat antal platser och vikterna räcker till alla :-) Det gäller bara att boka plats i tid...

Pseudonyheter är goda nyheter?

Man kan se saker på olika sätt. Ur olika vinklar.

Jag har länge förundrats över kvällstidningarnas fokusering på händelser på och utanför såpa-scenerna. Just nu tycks det vara "Stjärnorna på slottet" som säljer lösnummer. Björn Ranelid har tydligen uttalat sig om Leif GW Person och Linda Skugge, i ett program på bästa sändningstid. I kvällstidningarnas värld förtjänar detta uttalande att vara förstasidestoff. Är det en nyhet eller är det reklam för programserien undrar jag? Jag tycker det är sorgligt att pseudonyheter säljer lösnummer. Att folk vill läsa om Slotts-stjärnor, Robinsondeltagare eller ensamma, sökande mammors vedermödor i en fiktiv tv-sänd värld.

Att titta på såporna som den underhållning det är, det är en sak. Men att de har ett nyhetsvärde utanför sändningstid tycker jag är mycket underligt.

Men man kan se det tvärt om också. Som ett bevis på att vi lever i ett ganska bekymmerlöst land. Om det viktigaste som hänt är att den fru-sökande bonden brutit med sin TV-funna kärlek kan vi andra ta det lugnt. Så länge såpanyheter toppar löpsedlarna är allt som det ska. Adolphson och Falks kontroll blinkar blå.

Jag har trots allt svårt att se det så. Jag vet att det finns riktiga nyheter, utanför den fiktiva TV-världen, som borde beröra människor.

lördag 2 januari 2010

Löpning är bäst IRL


Årets första långpass i ypperligt sällskap av några bloggare och några bloggläsare - kan det bli bättre? Min allra första internet-date Ingmarie agerade outtröttligt lok. Snorkkis, vars blogg jag läst nästan dagligen i många månader, träffade jag idag för första gången in real life. Min andra internet-date. Känns som om jag känner henne lite trots att vi aldrig mötts på riktigt. Gemensamt långpass var hennes idé tror jag. Tack Snorkkis! MarathonMia var också med. En äkta ultralöperska. Och några till. Babbel och fotografering, med löpning i långpasstempo som bas. Med utgångspunkt vid Eriksdalsbadet gick turen först söder runt, sedan runt Sicklasjön och sist runt årstaviken. Sammanlagt 150 minuter löpning och 26 kilometer avverkade i fantastiskt vinterväder. Aningen långt för mina ben. De är mer vana vid långpass under 20-kilometersstrecket just nu. Utan sällskap hade jag nog inte orkat så långt. Utan sällskap hade jag inte heller upplevt dessa nya löpvägar. Jag hoppas på fler tillfällen under 2010.

Nu ska benen få vila - först på en fotbollsturneringsläktare (inomhus lyckligtvis) och sedan på Dramaten. P och jag ska se "Höstsonaten" - årets bästa teaterupplevelse enligt Eriks årsbästalista. Hans lista är så bra, så jag länkar till den igen...

fredag 1 januari 2010

Tacksam

Svindlande tisdperspektiv och nostalgi. Nyårsafton firades bland annat med mina vänninor M och T och deras familjer. Vi pratade om var vi firade (tillsammans) millenie-skiftet. Och var vi firade (tillsammans) årskiftet 1989-90. Då, för 20 år sedan, var vi relativt nyblivna vänner, "kursare" på universitetet, med hela livet framför oss. Framtiden var ljus, oskriven och spännande. Jag ser ljust på framtiden nu också, men en känsla har smugit sig in - att allt det goda jag har kanske inte självklart är mitt för alltid.

Tiden går så fort så fort. Att leva i nuet och uppskatta det man har är nog en av de viktigaste livsvisdomarna. För visare blir man, inte av åren i sig men väl av det som händer och sker och av de människor man möter. Jag brukar inte ge nyårslöften, men just i denna blogg för ett tag sedan gjorde jag ändå det - att vara mer öppen med att uttrycka min uppskattning för mina medmänniskor (inlägget om beröm finns här). M och T, mina "gamla" goda vänner, ni har betytt och betyder väldigt mycket för mig! Jag vill träffa er ofta under 2010.

Jag fick en bok av snälla gulliga Ingmarie. I tacksamhetens tecken av Patricia Tudor-Sandahl. En bok som Ingmarie i sin tur fått av en av sina vänninor (hon skriver om den här). Jag är mitt uppe i den. När jag läst färdigt ska den vandra vidare till den av mina vänner som först råkar komma i min väg.


Idag hoppas jag på en långpromenad med min käre P (någon annan träning blir det inte - vilodagsläge). Då ska jag berätta för honom hur mycket han betyder för mig...