tisdag 14 december 2010

Sur tant

Tröskeldags. Och jobbpubsdag. Puben på jobbet, med underfundig musikquiz, vill jag inte missa. Och med jobbpub passar jobbgymmets löpband bäst. Ur logistsik synvinkel. Bandet före puben är definitivt rätt ordning.

Jag tycker det är svårt att veta när jag är lagom sur. Av mjölksyra alltså. I januari i år gjorde jag ett tröskeltest hos Christer Skog på Sport support Center. Enligt "Skogens" analys är min aeroba tröskel 165 i hjärtfrekvens och den anaeroba 180. Jag tolkar det som att över 165 i puls blir jag småsur och att surhetsgraden ökar fortare när jag närmar mig 180. Över 180 bpm blir det blixtsnabbt ur-sur tant av mig.

Problemet är att testets riktmärken inte stämmer med känslan. Den känsla jag tror man ska ha under ett tröskelpass. Ansträngd men inte utmattad. I teorin ska jag väl ligga något hjärtslag under 165 antar jag. Det känns alltför mesigt. Idag pressade jag upp pulsen i 177-178 och låg där i mina tjugo minuter. I den häraden är känslan lagom-tuff snarare än tuff-tuff.

Testet är visserligen nästan ett år gammalt och kanske inte stämmer längre, men villrådigheten var densamma då som nu.

Sura tanter passar dåligt in på en jobbpub. Jag varvar ner länge - allt för att bli av med varenda laktat-molekyl.

Helt osur vinner jag och mitt lag musikquizen. Priset? Att göra nästa quiz.

9 kommentarer:

Staffan sa...

Jag skulle tycka det vore kul att göra ett sånt där pass men får så löjligt hög puls när jag springer på band så jag är rädd att det skulle bli helt fel av någon anledning, Jag vill upp strax över 180 bpm för att kalla det tröskelträning, på mina halvmaror har jag legat där i snittpuls, fast även på maran faktiskt men då var det ju mycket varmare...

Fitnesscoachen sa...

Haha, jag älskar när du skriver precis såhär! Ironi och fyndiga undermeningar. Underbart!

Fit-Eva sa...

Tack för underfundig läsning!
Vad gäller puls så skippar jag det numera då jag får skav av pulsbandet och går mer på känsla.

Löpning & Livet sa...

Men det är väl snarare strax under 180 du ska ligga då. När man (jag) pratar tröskelpuls är det ju främst den anaeroba tröskeln man menar eftersom det är där gränsen går för när kroppen producerar mer mjölksyra än den kan göra sig av med.

Grattis till segern! :)

Karin Engen sa...

Grattis till segern, bra jobbat :)
Och vilket härligt inlägg du skrivit, blev ett fint leende så här på morgonen!

Erik sa...

Grymt bra skrivet. Igen!

LOPARJANNE sa...

Tror du blir en gladare surtant om du som Andréa säger går upp mot 180... Eller surare gladtant kanske! Förlåt för "tant" men hade jag skrivit glädjeflicka hade jag behövt be om fler ursäkter... ;)
Bra jobbat med musiken också :)

anneliten sa...

Staffan, det är alltså inte bara jag som har ett ugnt hjärta = hög maxpuls...

Fitnesscoachen, TACK! Har varit lite less på bloggandet ett tag - läsarantalet tycks minska och jag har ingen inspiration, så dina ord värmer extra.

Fit-Eva, underbart att våga lita på känslan - något att ta efter för mig tror jag. Men jag är lite för mycket naturvetare tror jag.

Andréa, jag är som sagt förvirrad. Om man läser på marathon-se exempelvis så ska pulsen vara straxt under den puls när mer mjölksyra bildas än man transporterar bort = 165 för mig. men det är inte ett jobbigt tempo.

Karin och ERik, TACK!

Löparjanne, glädje kan man sprida på många sätt. Och som sagt - förvirrad är jag över vad en tröskel egentligen är.

Ingmarie sa...

Både Andréa och Janne har rätt. Du ska ligga strax under 180 (170-175 är mitt tips)När hade du 4 mmol? 160 är troligtvis din distanspuls där du kan ligga och mala bra länge. Måste s epappret för att kunna förklara. Skicka gärna!