måndag 24 februari 2014

Än har inte ambulansen kommit

Det är underligt det här livet. Jag mår prima (nåja, lite rund har kroppen blivit och lite stress-pirrig känner jag mig allt som oftast - och allt skyller jag på kortisonet). Jag mår prima men jag kan dö när som helst (jo, det kan ju alla, men det är liksom mer påtagligt för mig nu än det var förut).

Min doktor - hon som jag mailar med om kvällarna, har rest till Sydamerika. Samtidigt har hon beordrat ett nytt 24h-EKG. För att försäkra sig om att mitt hjärta inte blivit sämre. Eftersom jag tycker att jag känner lite mer "dunk" än jag brukar. Inbillning? Kanske. Jag växlar mellan att känna mig fånig och att känna mig orolig. "Men vem ska bevaka mitt hjärta när du är på andra sidan världshavet" undrar jag. Dr. H lovar att den som läser av EKGt skickar en ambulans* om det behövs... Och än har ingen kommit.

"Du kanske kan låta bli att träna helt och hållet tills vi har resultatet av 24h-EKGt" tycker Dr H. Hmm. Det tror jag inte att jag vill. Jag tränar ju knappt som det är, men det lilla jag gör BEHÖVER jag verkligen göra för att må mentalt bra. Och det är inte då jag känner dunket. Inte då.

Så jag trotsar lite. Precis som förra gången transformerar jag mitt 24h-EKG till ett arbetsprov. Jag kör Body Pump. Med sladdar hängandes ut under tröjan och en midjeväska med "bandspelare" runt magen. Nu är jag nyfiken på svaret. Men om inte ambulansen kommer innan dess får jag nog vänta tills Dr H behagar återvända.

*Klart doktorn inte sa så. Hon sa att någon skulle kolla EKGt och kontakta mig om det behövdes...

11 kommentarer:

Ingmarie sa...

Jag kan bara ana oron det måste vara att veta att hjärtat inte mår bra.Men jag förstår ditt behov av att få träna i alla fall lite.
Och jag hoppas ambulansen aldrig behövs utan håller sig LÅNGT från ert hus!

Snorkkis sa...

Ja hoppas att ambulansen inte behöver komma. Och jag tror att du är en så förnuftig kvinna att du inte skulle riskera om du trodde att det fanns risk.

Anna (Orka mera) sa...

Jag hoppas svaret visar att allt är ok. Och att dunket du känner bara är inbillning. Jag hoppas ambulanserna håller sig långt borta från ditt hus för att de helt enkelt inte behövs. (Om de mot förmodan skulle behövas hoppas jag naturligtvis att de är väldigt nära!). Jag hoppas att du snart får bli frisk och göra allt du längtar efter!! Allt pepp!

bureborn sa...

Det är ju så klurigt med hjärtan också, och svårt att veta om de dunkar extra av farliga orsaker, eller för att man oroar sig. Det är liksom så nära kopplingar mellan pyske och just hjärtat. Håller tummarna stenhårt för att EKG:et visar att hjärtat är så piggt det bara kan med tanke på S.
24h-EKG och arbetsprov i ett - två flugor i en smäll är ju fiffigt ju!

Staffan sa...

Jag kan också bara försöka föreställa mig hur det känns men det går inte. Hoppas innerligt att inga ambulanser ska behövas och att EKG:t inte visar något.

En annan fråga, visst äter du D-vitamin i vanliga fall? Hur gör du nu med sarcoidosen eftersom granulom kan aktivera 25(OH)D till calcitriol och ge hypercalcuri och hypercalcemi, se Sharma 2000, Burke 2010.

anneliten sa...

Ingmarie, sjukhuset är nära - om det behövs.

Snorkkis, jag är mindre förnuftig än jag borde. Jag överskrider det läkarna anser att jag kan och det är nog det som ökar på oron. Det är något helt annat att springa på en skadad fot t.ex.

Anna, tack för pep. Dunket kan vara oro. Eller kortison. Idag har jag känt en lätt molande smärta hela dagen. Säkert inbillning det också. Men mentalt väldigt jobbigt. När självbilden är att vara en som inte är så "känslig".

Bureborn, visst är det så. Oro kan nog ge dunk. För det mesta lyckas jag med att inte oroa mig. Men sen åker jag ner i en svacka.

Staffan, jag är en sporadsik D-vitamin-ätare (tror stenhårt på att vi behöver på vintern, men brukar glömma ta). Jag har dock förstått att det inte är så smart att äta sådant nu när jag har granulom. Har "tvingat" Dr. H att mäta både D-vitamin och Kalcium, som båda var normala. Men jag låter bli D-vitaminet ändå (Dr. H tycker jag ska låta bli). Det fascinerande är att jag inte varit förkyld på över ett år. Kanske leder sjukdomen till ett taggat och bättre försvar mot yttre faror genom D-vitamin-aktiveringen ;-)

Staffan sa...

Ja, kanske det är så som du skriver, bra att du är väl omhändertagen och jag tycker överlag du verkar ta det väldigt bra, även om jag såklart förstår att det i perioder är tungt, riktigt tungt! All pepp till dig!!!

bureborn sa...

Orolig, så jag måste få fråga: har du fått ngt besked angående EKG:t ännu?

anneliten sa...

Bureborn, nej, inget besked. Vilket jag tar som ett gott tecken. Så gott att jag vågat ge mig till fjälls :-) Kommer dock bara att glass-åka i backarna denna gång.

Lisa sa...

Lika bra att testa med verklig påfrestning! Hade någon "dunk"-episod under mätningen, så att den fångades på bandet?

anneliten sa...

Lisa, självklart lät hjärtat bli att "dunka" när det var under övervakning :-) Men jag känner mindre nu faktiskt.