torsdag 26 juni 2014

Trådar av gluten

"Glöm allt du har lärt dig om bakning" står det i bokens inledning. Gluten gör långa trådar i degen. Dessa långa trådar gör att luft kan fångas in och brödet jäser. Att baka glutenfritt är något helt annat.

Jag ger mig på baguette-receptet. Bovetemjöl, majsmjöl, rismjöl och fiberhusk. Fiberhusk ska vara extra viktigt står det. Det ska ge någon slags gel. För att kompensera lite för bristen på glutentrådar. Och så pofiber. Av potatis. Det ska binda vätska och göra brödet saftigt.

Min laktosintoleranta dotter är hemma från Australien. På blixtvisit. Tunn som en glutentråd. Det har visat sig att hon inte heller tål gluten och hon har, på sin skrala back-packer-kassa och som dubbel-intolerant, lite svårt att hitta bra och god mat. Min matningsinstinkt väcks till liv. Därav bagutte-baket.Det blir halvbra. Att kalla brödet för baguette är inte rimligt. Ytan är inte särskilt knaprig och inkromet har små små luftbubblor istället för stora. Men det går att äta.

Gluten finns på många fler ställen än jag trodde. Gluten gömmer sig där man inte tycker att det borde finnas. Inte lätt. Inte alls lätt. Jag funderar på om jag ska ta en glutenfri månad bara för att känna hur det känns och för att lära mig. Men jag väntar lite. Jag har en Frankrike-resa i min sommarplan och då vill jag äta baguetter. Riktiga baguetter. Med knaprig yta och luftigt inkrom. Fullproppade med gluten.

2 kommentarer:

Anna (orka mera) sa...

Nyss hemkommen från frankrike kan jag liksom instämma att glutenfritt i Frankrike kan bli en utmaning... Har nog aldrig ätit så mycket bröd. Fast nu är jag glad att vara hemma och få äta lite hederlig gröt till frukost igen!

anneliten sa...

Tänk att man kan längta efter gröt. Det trodde jag inte för några år sedan, men nu är jag där jag också :-)