tisdag 8 juli 2014

Nybörjare är bra

Egentligen är det underbart att vara nybörjarlöpare. Det krävs så lite för att bli trött.

På pappret låter det mesigt. Enminutsintervaller. En (1) ynka minut i långsamt löp-tempo. Sedan gång. Repeat. Öka antalet repetitioner gradvis.

I morse låg jag i sängen i mammas hus och grunnade på om tolv sådana intervaller skulle kunna vara lagom. Det kändes så. Varmt redan på morgonen. Och jag har väl hållit mig runt tio-tolv. Nosat lite på femton en gång.

Den vackra skogsvägen bakom mammas hus. Fick hoppa över två ormar - en liten huggorms-esping och en fullvuxen snok. Plötsligt blir varje pinne misstänkt och blicken naglar fast sig vid marken. Nåja, det är så naturen är och sådant man får "ta".

När tolv "intervaller" (det bär emot att kalla dem intervaller - de är ju långsamma) var gjorda ville jag mer. Vem vill inte det på en vacker skogsväg en solig sommarmorgon? Jag ställde min Garmin på åtta intervaller till. Efter fyra stycken (det vill säga sexton totalt) kändes benen stumma. Möra. Sista-milen-på-maran-tunga. I alla fall nästan. Men jag brukar ju inte ge mig så lätt. När jag väl var hemma igen (med en kopp kaffe och mammas hembakade bröd till sommarmorgonsfrukost) kände jag mig SÅ trött i benen och SÅ nöjd.

Jag tänker att det är enkelt när man är nybörjare. Tjugo minuters löpning (totalt) kan räknas som ett riktig bra träningspass som faktiskt bygger. När man byggt ett tag krävs det mer och mer - för att bygga mer. För att bli uthålligare och starkare blir insatsen högre och högre. F*n, det är ju BRA att vara nybörjare ju.

12 kommentarer:

Anna (orka mera) sa...

Kommer ihåg känslan när jag var på väg tillbaka från mitt löparknä-uppehåll. Två minuter var en evighet och ett träningspass på 5x2 min var riktigt långt. Fatta vad tidseffektivt det är att vara nybörjare! Härligt att läsa att du är igång! Njut!

bureborn sa...

Det är absolut väldigt tacksamt att vara nybörjare. Just den där känslan av att passen väldigt tydligt bygger, och att man så snabbt märker en förbättring är vad jag gillar när jag rehabbar. Därmed inte sagt att jag gillar att vara skadad...men ngt positivt finns där allt.
Samma sak när man ger sig på en helt ny träningsform. Responsen på insatsen blir så mycket större, och det är faktiskt riktigt härligt!

Rund är också en form! sa...

Hehe! Ja, det gäller att se det positiva. ;-)

Kram M

Ingmarie sa...

Bara fördelar. :-) Du kan nog våga dig på 2-minutare nu men låt totalmängden löpning vara den samma. :-)

anneliten sa...

Anna, visst är det effektivt :-) Ändå vill man ju egentligen något annat. Flyta fram utan stopp.

Bureborn, jag märker inte så myclet förbättring, men det kanske är för att jag hela tiden ökar lite - det är ju en förbättring i sig.

Rund, exactly! Men just i detta fall tycker jag det är positivt. Jag har liksom vant mig av med att planera in träning också och det är ju lättare att få plats med korta pass när man glömt planera :-)

Ingmarie, gjorde precis så - 10 st 2 minuters. Skillnaden är att jag då "hinner" komma upp i puls och tvingas springa långsammare. kanske spökar värmen lite också.

Lisa sa...

Häftigt:) och otroligt idylliskt...
Sen kommer det att krävas betydligt mer tid för att bli lika trött;)

anneliten sa...

Uum, den naturen är fin! Och jag ser fram emot att det behövs mer...

Erik sa...

Hade det funkat att rita en teckning med en glad man som tittar på en glad Anneli som springer hade jag gjort det. Nu får du i stället försöka tänka dig hur min teckning skulle ha sett ut.

anneliten sa...

Erik, jag ser den teckningen. Klart och tydligt!

Sara sa...

I couldn´t agree more! Jag har jobbat mig upp till 5-6km eller max 30 min löpning. Nu håller jag mig där och siktar på att bli stabil innan jag ökar. Så 5x1km kan bli sammanhängade 5km med bra teknik. Känner att det är där det tryter för mig. Mer styrka för min del för att kunna hålla steget. Då räcker det alldeles utmärkt med 3x30min löpning/vecka.

anneliten sa...

Heja Sara! Tålamod är (den skadade) löparens bästa vän.

anneliten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.