tisdag 23 december 2014

Min doktor

Svensk vård är sämst står det på DN debatt idag. I alla fall när det gäller att involvera och engagera patienter i sin egen vård. Vården funkar förstås bättre om den som vårdas förstår och är delaktig. Så att läkemedel tas på rätt sätt, så att andra anpassningar av livet blir så bra som möjligt. Mat. Vila. Träning. Tankar.

Det är nog få förunnat att ha mail-kontakt med sin doktor. Så som jag har. Jag tror å andra sidan inte att alla patienter är som jag och jag har ju en väldigt ovanlig sjukdom. Jag letar i vetenskapliga tidskrifter och guidelines och skickar litteratur till min doktor. Jag frågar och undrar. Diskuterar. Lite orolig har jag varit för att Dr I ska ta det på fel sätt. Som om jag ifrågasätter hennes kompetens. Men så tar hon det inte. "Tänk att ha en patient som hjälper doktorn med ny information!" skriver hon i ett av sina mail.

Jag har mått rätt dåligt ett tag. Så pass dåligt att jag inte velat/vågat träna. När jag frivilligt avhåller mig från all form av träning - då är det inte så bra med mig... 

Hjärtat krumbuktar. Jag blir stressad. Hjärtat krumbuktar ännu mer. Provtagning, pacemaker-kontroll, mail-kontakt och telefonkontakt med min doktor bryter den onda cirkeln. Högst sannolikt är det nedtrappningen av kortisonet som spökar. Binjurarna hänger helt enkelt inte med i svängarna, mina hormoner är all over the place (eller i vissa fall frånvarande) och min kropp blir stressad. Vi bestämmer (jo, jag får absolut vara med och bestämma) att ta nedtrappningen ännu lite långsammare. Och Dr I skriver att hon kollar mailen regelbundet utifall... Underbart, eller hur!

Idag vågade jag dra på mig träningskläderna. Idag vågade jag mig ut i löparskorna. Försiktigt spring. Pulsen sköter sig. Och jag känner mig genast lite friskare.

4 kommentarer:

Ingmarie sa...

Åh vad skönt att det går åt rätt håll! Din läkare är nog som "min". (Även om min grej inte är i närheten av ditt)
Jag tror att de flesta "fotfolket" är bra. Det är själva sjukvårdsSYSTEMET som är åt fanders. Det funkar om du är akut sjuk men f.ö. får du banne mig vara frisk för att klara dig. :-O

Snorkkis sa...

Tänk vilken lottovinst att du haft en så förstående doktor (och att du själv har sån koll) när du haft hjärtproblemet. Det är tråkigt när man hör att vården är så "dålig"... även om jag tror många har svårt att förstå vilken press det är på vården och att man verkligen måste effektivisera för att ha råd att hålla (eller inte sänka) nuvarande standard.

Önskar dig och dina nära en God Jul och hoppas att kroppen känns bra.

anneliten sa...

Ingmarie, håller helt med om att systemet nog är det stora problemet. Men sedan finns det de som gör sitt jobb bra eller till och med utmärkt och de som går utanför ramarna - som min doktor gör.

Snorkkis, delvis får vi väl det vi är beredda att betala för via skatter (och den fördelning av skatter som vi röstar fram i val) men jag tror ändå att saker kan göras annorlunda/bättre. Vi skulle kunna prata länge om detta under ett långpass när jag är tillbaka i en form som tillåter pass längre än halvtimmen :-) Ha en underbar fortsättning på din jul! Jular är något extra underbart när man har små barn :-)

Ingmarie sa...

Och "min". :-)
Och visst sjuttsingen behöver vården både förändras och effektiviseras!