söndag 29 juni 2014

Hur börjar man?

Vänner som visat något slags intresse för löpning men som inte riktigt kommer till skott brukar jag ge jogga-gå-rådet. Börja med att blanda löpning och gång. Så att det inte blir avskräckande jobbigt. Så att man kommer någonstans på den ork man har och så att det känns som ett helt träningspass trots att själva löpningen är ganska kort. Men framför allt så att muskler och leder vänjs gradvis.

Jag skickar ett sms till Ingmarie. Tre ord. JAG FÅR SPRINGA! Hon blir genast tränare Nilsson igen och svarar med vändande post: "spring en min, gå en minut - upprepa 10 gånger. ABSOLUT INTE MER". Det låter mesigt. Men jag förstår att det är helt rätt. "Fortsätt så varannan dag i en vecka (kanske med gradvis ökning upp till femton repetitioner) och öka sedan till två minuter löpning".

Så börjar man. Om man är nybörjare. Eller om man varit borta från allt vad löpning (och annan konditionsträning) heter i tretton (13!) månader.

7 kommentarer:

Snorkkis sa...

Jaaaa! Fantastiskt!

Sara sa...

Härligt! Det låter som helt rätt råd från coachen.

Ingmarie sa...

Hihi. Det är i all välmening men det vet jag att du vet. Finns ingen anledning att rusa på och bli skadad. För kondisen tränar du upp fort men resten av kroppen ska ju också med. Ja du vet.
Är så himla glad för din skull.
Mest vill jag dock vara din vän. Inte bara coach. :-) KRAM

anneliten sa...

Snorkkis, visst är det.

Sara, ja hon är klok!

Ingmarie, jag blev superglad och peppad och jag vet att du har rätt. Jag är så glad att du har orkat träna mig och ännu gladare att du är min vän. Kram!

Maria sa...

Jag har övat upp mig att springa. Med hjälp av appar som 10K och Zombies 5K har jag lärt mig att gå, springa, gå. Men apparna har gått för fort fram. Det andra klarar av på tio-tolv veckor har jag fått kämpa med i snart 2 år. 2 år. Med bakslag, inflammationer, infektioner, svullna knä, tappad sug, med insikten att min kropp inte klarar det "alla" klarar av. Men i förrgår sprang jag mitt personbästa; 2.87 km. Inte fort. Men utan att ha ont, få ont eller att gå.

Min träning har varit min hemlighet. Mitt mål är att lägga ut det på fb när jag klarat 5 km i ett arrangerat lopp. Det blir väl 2017 eller nåt *s* Så schhhh, säg inget!

anneliten sa...

Maria, helt otroligt! Vilken uthållighet! Var och en har sina förutsättningar. Säg till om du vill ha något råd :-)

Maria sa...

Tack! Du inspirerar via din blogg ju :) Du är också otroligt uthållig. Hoppas att du mår bra med ditt lufsande :)