torsdag 5 maj 2011

Rundgång

För sisådär tio år sedan var jag projektledare på ett litet biotech-företag som inte längre finns. Projektet, antisekretorisk faktor riskkapitalfinansierat av bland annat Lantmännen, trodde jag nog inte heller fanns kvar. Att Lantmännen var inblandade har sin förklaring, men den är lång så jag lämnar den därhän.

Tanken var i alla fall att utveckla en peptid kallad antisekretorisk faktor till ett läkemedel mot kolera-inducerad diarré. Verkligen behjärtansvärt eftersom det är ett så dödligt problem i andra delar av världen än vår.

Rundgång. För någon vecka sedan fick jag ett mail: "Uppsala universitet och Lantmännen AS-Faktor AB söker manliga och kvinnliga löpare som upplever problem med mage och tarm vid löpning (så kallad löparmage) för att undersöka om man kan minska dessa problem genom att äta livsmedlet Salovum® som tillägg till den vanliga kosten. Studien genomförs i samarbete med ASICS Stockholm Marathon."

Hmm. AS-Faktor. Lantmännen.

Nyfiken som jag är tittar jag lite närmre på förslaget. Tanken är att göra en klinisk studie. Tvåhundra löpare ska äta ett äggpulver tre gånger om dagen med eller utan "antisekretoriska proteiner". Två dagar innan Stockholm marathon börjar behandlingen. Vilka vågar sig på något sådant undrar jag. Tvärtemot de vanliga råden om att hålla kosten så normal som möjligt strax innan och på tävlingsdagen.

Ett lite underligt krav är att försökspersonerna måste ha klarat av ett marathon på en tid bättre än genomsnittet. Varför? Har långsamma löpare inga magproblem? Bajjamaja-stopp lär ju inte förbättra tiden...

4 kommentarer:

Anna (Orka mera) sa...

Haha, tänkte precis samma sak - vem vågar chansa två sista dagarna innan marathon?? De får nog inte så många frivilliga...

K sa...

Ja allt kommer igen, även Mr Sandstorm!?

Anonym sa...

Det kanske är ett sent april-skämt, någon som helt enkelt vill sätta lite färg på årets mara...

anneliten sa...

Anna, Nä, det blir spännande att följa. Lustigt nog (ta i trä) har jag mer mag-problem på träning än på tävling.

K, yes, Mr Sandstorm has arrived at KB... Han sov i alla fall inte på stämman.

Hempa, närå, det är på riktigt. Mängden bajsbruna tights ska minskas.