onsdag 31 mars 2010

An education

Igår såg jag "An education" med mina vänninor J och A. Nick Hornby har skrivit manuset. Jag gillar Nick Hornby, hans böcker och filmatiseringarna av dessa. "High Fidelity" och "Om en pojke" är utmärkta böcker och bra filmer. "Fallhöjd" är hans bästa bok tycker jag, men den tror jag inte blivit filmad - i så fall har jag missat den. Denna gång finns det ingen bok, bara ett filmmanus.Jenny är en 16-årig flickskole-elev i utkanten av London i början på 60-talet. En smart tjej som vill läsa vid Oxford. Hon förförs av en äldre man (äldre än hon alltså - typ 30 kanske) som drar med henne in i ett liv fyllt av restauranger, kultur och nöjen. Jenny börjar ifrågasätta varför hon ska syssla med det tråkiga skolarbetet. Det enda det kan leda till för en kvinna är att hitta en bra man på någon universitetstillställning, eller till ett tråkigt jobb som lärarinna. Andra möjligheter finns inte. Och en man har hon ju redan...

Mannen är förstås skumrask på flera sätt. Ett av hans sätt att tjäna pengar tyckte jag ändå var lite "rätt åt" dem som drabbades. Han köper en lägenhet i ett hus, låter en svart familj flytta in, köper sedan raskt upp de andra lägenheterna billigt när tanterna vill flytta ifrån "negerhuset". Den svarta familjen flyttar han till nästa hus och säljer samtidigt alla tomma lägenheterna dyrt. Han utnyttjar visserligen den svarta familjen, men visst är det rätt åt tanterna!

Det är kanske ingen film som kommer att leva kvar i mitt medvetande på samma sätt som "High Fidelity" eller "Om en pojke", men den var klart sevärd och mycket välspelad.

2 kommentarer:

Erik sa...

Bra analys av An Education! Och visst är det rätt åt tanterna, mer än rätt. Ha det gott!

anneliten sa...

Erik, har för mig att du gillade den - kanske mer än jag?