fredag 18 december 2009

Dagsljus

Fantastiskt att kunna fånga dagsljuset en av vinterns mörkaste dagar. Och inte vilket dagsljus som helst - sol på glittrande snö. Naturlig ljusterapi. I kombination med löpträning. Kan det bli nyttigare? Eller skönare? OK, lite kallt om rumpan var det.

Jag har lyxen att då och då kunna jobba hemifrån. Idag var en sådan dag. Då passar jag givetvis på att ta en löparrunda i dagsljus. Idag stod löpskolning, stegringslopp och tre 5-minutersintervaller i tröskelfart på mitt Ingmarie-designade program. Kanske inte låter så jobbigt, men det ÄR det. Det där med tröskelfart har jag förstått som en fart straxt under mjölksyratröskeln. Ingmaries beskrivning tyder på varierande fart - gas till mjölksyrakänning, sakta in lite, gasa igen. Enligt Runners world-artikel (som jag också fått av Ingmarie) ska det vara "comfortably hard", en 8 på en 10-gradig utmattningsskala och deras beskrivning låter mer som jämn fart. Jag tog helt enkelt i så mycket jag orkade och drog i mig många liter krispig, kall vinterluft. Sprang förbi ett par hundägare och kunde inte undgå att höra kommentaren "vilken fart hon har" - sådant lever jag gott på...


Bild lånad från Ingmaries blogg, Ingmarie i full fart på vinterväg

Man kan ju luras att tro att löpning är en okomplicerad syssla - snör på dig ett par skor och ge dig ut. I de flesta fall är det just så enkelt. Det är när man vill optimera sin träning och få ut mer effekt som det blir en hel vetenskap. Vetenskap är KUL och jag har världens bästa Ingmarie att diskutera med.

6 kommentarer:

Snorkkis sa...

Och sånt vackert väder det var idag på dagen! Smart att utnyttja det. Och det är ganska komplicerat dethär med nivåer, trösklar osv, men otroligt intessant!

Ingmarie sa...

Rodnar....
Du är en extremt smart kvinna så du kommer att fatta det där på nolltid! :-)

anneliten sa...

SNorkkis, det finns de i min närhet som tycker att jag är lite nördig (jag är trots allt bara motionär). Tur att det finns likassinade i bloggvärlden!

Ingmarie, jag kommer inte ge mig förän jag förstår allt. Men det är lite förvirrande. Szalkai har så kallade tröskelpass i sin träning, men de ska vara långsammare än snabbdistans. Sådant gör mig konfunderad...

Ingmarie sa...

Under snabbdistans drar du på dig, och springer med, en del syra vilket du alltså inte ska under tröskelpassen. Hårfin marginal men med tiden (och mer träning) kommer du att förstå och känna skillnaden.:-)

Patric sa...

Vad är det som hindrar att du tar snöskoveln i händerna och springer runt runt på vår uppfart? På så sätt skulle du kunna slå två flugor i en smäll, träning och snöskottning, samtidigt som morgontrötta jag skulle kunna slumra vidare. Om det kommer väldigt mycket snö kan du och Ingmarie ha träningsläger på uppfarten. Jag kan springa ut med energidryck med jämna mellanrum!

anneliten sa...

Ingmarie, laktatmätningen blir lösningen hopas jag. Jag skulle inte kunna springa så mycket fortare än jag gjorde (i alla fall inte i fem minuter) men jag tycker inte jag känner mjölksyra. Möjligen de sista 30 sekunderna...

Patric, jag vill inte ta snön ifrån dig :-)