torsdag 10 december 2009

Passionerade bråkiga affärskvinnor

Gårdagskvällen gick i bråkighetens tecken. Jag var på affärstidningen Passion for Business´ mingelkväll och bevittnade utdelandet av utmärkelsen "Årets bråkigaste kvinna" - en kvinna som inom näringsliv eller offentlig sektor utmanar maktstrukturerna på ett sätt som flyttar ordningen lite, lite. I år fick Jessica Löfström, vd för ExpanderaMera, priset. För 10 år sedan fick hon den smarta idén att starta ett bemanningsföretag inom byggsektorn - ingen annan hade varit lika smart trodde hon och marknaden låg vidöppen. Det visade sig snabbt att sektorn inte alls var oupptäckt, utan något som Proffice och andra bemannare undvek på grund av stela, orubbliga ordningar. Jessica hamnade snabbt på kollisionskurs med byggfacket och sattes under blockad i flera år! Hon stred och stred. 2004 (i samband med Waxholmsstoryn) lossnade det och hon fick äntligen ett kollektivavtal. Nu leder hon ett av de snabbast växande och mest framgångsrika företagen inom sin bransch. Hon jobbar hårt för att få in fler kvinnor på topp-positioner inom byggbranschen och hon försöker hjälpa utländska byggarbetare att få tillgodoräkna sig sin utbildning i Sverige och slippa jobba svart. Mycket karismatisk och engagerande kvinna, så kul att lyssna på.

Trots att jag inte känner mig helt hemma bland affärskvinnorna är dessa mingel-events jätteinspirerande att gå på! Så många starka och modiga kvinnor det finns! Jag har visserligen aldrig känt mig aktivt motarbetad i min karriär för att jag är tjej (eller tant), men ett och annat "lilla gumman-uttalande" har jag ju varit med om... Och jag kan se hur männen "bondar" och lämnar kvinnor utanför i ledningsgrupper och styrelserum - tyvärr tas ju inte alla beslut i mötesrummen.

En extra krydda är att titta på alla välklädda kvinnor - businessmode live!

4 kommentarer:

Snorkkis sa...

Låter som ett intressant event! Jobbar också i en väldigt mansdominerad branch, och visst finns det såna som tycker att man är lite felplacerad, men för det mesta tror jag faktiskt det är fördel att vara ung, och tjej brand gubbarna; de kommer ihåg en ganska lätt, och + får man om man kan delta i smarta diskussioner.

Ingmarie sa...

Verkar superkul!Och intressant! Överhuvudtaget är evnet av olika slag väldigt roligt just för att man träffar så många (förhoppningsvis) liksinnade. Jag har ju mest jobbat i en extremt kvinnodominerad värld och där är det mest sladder och skitsnack men jag antar att det INTE är så på ett event som detta?

anneliten sa...

Snorkkis, kolla gärna in Passion for Business nätverk - det är riktig intressant. Jag känner mig peppad, trots att jag inte är särskilt kvinnosaksengagerad i övrigt.

Ingmarie, nej då, inget sladder bara en härlig stämning av kvinna-till-kvinna stöd. Men så mycket mingel är det inte egentligen. Många går dit två och två, så även jag.

fisken sa...

Jessica är inspirerande! Hon har verkligen krossat en och annan fördom om blondiner och modeller...