måndag 28 december 2009

Skunkvarning


Jag har träffat och känt lukten av riktiga skunkar. Riktigt så illa som skunk-spray luktar inte mina funktionskläder, men nästan. Lukten sprider sig till annan tvätt och min strategi är nu att tvätta träningskläderna separat. Inte så effektivt eller energisparande... Varför blir träningskläderna så unkna efter ett tag? Och vad kan man göra?

Vi fick en påse nötter i julklapp av min miljövärnande svägerska (hon med hundarna och hundbloggen). Det var inte vilka nötter som helst. Indiska tvättnötter var det. De växer på träd och utsöndrar naturligt tvålämnen, saponiner, för att skydda sig mot diverse ohyra. Den tvålen kan vi använda att tvätta kläder i på ett miljövänligt och hudvänligt sätt. Man lägger bara några nötter i en strumpa och in med paketet i maskinen. Nötterna kan återanvändas tills de tappat glansen, då är saponinerna slut. Kanske kan nötterna ta bort skunklukten tänkte jag (lite skeptisk, men det skadar inte att prova). Jag har testat på vanliga kläder - det blir rent. Jag har testat på sunkiga träningskläder. Det blir också rent, men de luktar fortfarande skunk - nu utan inblandning av parfymdoft.


Min käre P envisas med bomull. Det vill inte jag. Lättvikt, fukttransport, platta oskaviga sömmar och material som andas - det är definitivt min grej. Men var är doften av timotej.

5 kommentarer:

Snorkkis sa...

Spännande med de nötterna! Annars har jag läst att lite ättika i tvättmaskinen ska funka bra; men vet inte hur mycket, och om det fungerar.

Skunkdoft är verkligen inte speciellt mysigt; tror dock inte att jag råkat ut för någon sån här i Sverige; bara i USA.

Ingmarie sa...

Skölja upp direkt efter passet gör att den där skunkdoften liksom inte "fastnar" lika lätt. Har även märkt att vissa plagg är värre än andra. Kanske skulle göra någon slags "skunk-statistik" på de olika märkena? ;-)

anneliten sa...

Snorkkis, mina skunk-encounters är amerikanska - doftminnet lever kvar. Ättika? Must try!

Ingmarie, efter passet orkar jag väl inte skölja kläder - gör du? Inbillar mig nu, när tvätten torkat, att nötterna hjälpt lite. För bra för att vara sant?

Snorkkis och Ingmarie, jag är inte ensam alltså?

Patric sa...

Jag tror det är materialet som är problemet. Prova bomull får du se! :)

anneliten sa...

Patric, min lilla bomullsmjuka plutt!