fredag 5 februari 2010

Utan teknik

Åkte hem lite tidigare från jobbet idag. Tänkte mig en runda i dagsljus. Väl hemma uppräckte jag att min Garmin var helt kraftlös. Nackdelen med Garmin-klockor är att de har kort batteritid och måste laddas ofta. Det bär mig emot att ha en laddare ständigt kopplad i vägguttaget. Vid behov-laddning är det som gäller. Som gjort för att glömmas bort.

Jag har svårt att låta bli att mäta min träning. Alltså satte jag klockan på laddning. Och väntade. Insåg ganska snart att valet stod mellan dagsljuslöpning eller GPS-kontrollerad löpning. Jag valde dagsljus. Ganska stolt över mitt val är jag, för det utmanar min natur lite.

Visst fattar jag att min kropp känner av och drar nytta av träningen på precis samma sätt vare sig jag har mätt eller inte. Men det känns ändå som att jag vill ha koll och föra in rätt siffror i mina veckorapporter till tränare Nilsson. Min forskarsjäl får lite lite ångest över de osäkra siffrorna. Knäppt.

Idag var det kilometersamlande distans på schemat och mätning av puls är egentligen lite onödig. Liksom exakt tid och exakt sträcka. Jag sprang ca 70 minuter tror jag. Hur långt jag kom vet jag inte. Med tanke på väglag och tempo tippar jag på 13 kilometer. Jag skriver en fotnot om "uppskattat värde", så känns det hela lite mindre som fusk...

Jag bestämde mig för att kompensera GPS-teknikbristen med extra fokus på annan teknik - löpteknik. Jobbade på att framfot-löpa alla kilometrarna. Inte helt lätt att få till bra teknik på slirigt underlag.

7 kommentarer:

K sa...

Vill inte kalla det fusk, men jag förstår dig. Var på disputation idag. Respondenten fick den högst relevanta frågan om avsaknaden av statistisk analys. Ska man upprepa ett lyckat försök eller inte.....

Ingmarie sa...

Dagsljus är miljarder gånger viktigare än exakt sträcka/tid/puls. Du har än en gång bevisat hur klok du är!:-)

Miranda sa...

Åh jag förstår dig till 100%! Jag hade nog valt klockan tror jag.. haha siffernörd som man är ;)

Petra sa...

Haha, jag är också siffernörd, hade blivit helt stissig av att inte ha klockan med :)

Camilla sa...

Det är skönt att skippa tekniken ibland och bara springa, enkelt och kravlöst!

Miss Agda sa...

Jag tycker att det gör en gott att springa helt utan klocka ibland. Jag sprang så hela förra sommaren, ville att kroppen skulle få bestämma och inte klockan. Jag tror det kan ge resultat om man gör så IBLAND.

anneliten sa...

K, det finns ju två skolor som du vet - never repeat a successful experiment vs. the truth is the same as low p-values...

Ingmarie, du är klokast.

Miranda och Petra, skönt att veta att jag inte är en ensam nörd.

Camilla och Miss Agda, jag önskar att jag kunde känna så lite oftare - bara slappna av. Ibland funkar det, men när jag tränar mot ett tydligt mål känns det svårare.